#Roadburn 2013: Jess And The Ancient Ones is een occulte, beukende tijdmachine

Woodstockwaardige set in de Green Room

Clemens Lambermont ,

De prijs voor meest vintage band op Roadburn gaat gegarandeerd naar Jess And The Ancient Ones. Een zangeres die bezeten lijkt, een gitarist die de grootste LSD-trip ooit lijkt te hebben, hammond orgels, alles aan deze band voelt aan alsof het uit de 60’s komt. Maar dan net ietsje harder, want het blijft wel Roadburn natuurlijk

CONCERT
Jess And The Ancient Ones, Green Room, zaterdag 20 april
 
MUZIEK
Hard rock met overduidelijke 60’s invloeden dus. Steppenwolf, Deep Purple, The Doors; The Ancient Ones combineren het tot een geheel en voegen daar de schrapende vocals van Jess aan toe; een frontvrouw die eng veel weg heeft van de zangeres van Jefferson Airplane.
 
PLUS
Dit is psychedelische rock zoals het bedoeld is. Opzwepende riffs, op blues gebaseerde solo’s, een fijn rammelend hammondorgel, voor iedereen die iets heeft met classic rock is Jess en haar band een must. Toch voelt de band niet ouderwets. Daarvoor is het net iets te hard en vallen de occulte elementen (kerkklokken, metal look van de gitaristen) teveel op. Niet dat dit erg is, de band weet er een fijne mix van te maken waarin aan het eind zowaar nog ruimte is voor een power ballad.

MIN
De band lijkt wat moeilijk op gang te komen, alsof iedereen zich een beetje inhoudt. Pas halverwege laat de band echt zien wat ze kunnen. De Hammond barst los en de gitaren zetten dikke riffs neer. Over riffs gesproken: eigenlijk zijn al hun nummers opgebouwd rond een paar duidelijke hooks, dus waarom staan er dan drie gitaristen? De twee op de voorgrond (waarvan een uitzinnige biker) lijken genoeg, een derde achterin weggepropt is enigszins overbodig.
 
CONCLUSIE
Muziek die je ouders op plaat hebben in een Roadburn jasje, meer van dit graag.