#Roadburn 2013: Corners of the world: Diane uit New Jersey

"Roadburn is precies wat ik zou doen als ik een festival zou hebben"

Freek Verhulst ,

Meer dan acht op de tien Roadburn-bezoekers komen uit het buitenland, en die buitenlanders komen werkelijk uit alle uithoeken van de wereld. 3voor12/Tilburg zoekt de Roadburners met de meeste kilometers op de teller en vraagt hen wat ze in helsnaam bezielt om zo veel moeite te doen voor een festival.

Paspoort

Naam: Diane Farris
Uit: New Jersey (VS)
Beroep: DJ bij radiostation WFMU
Hemelsbreed afgelegde afstand: 6042 kilometer
Hoeveelste keer op Roadburn: Derde

Waarom is Roadburn de reis waard?
"Het is een heel bijzonder festival. Andere festivals hebben een grote, commerciële headliner om ook het mainstream publiek te trekken, maar Roadburn komt geen moment over als een festival dat als doel heeft om geld te verdienen. Het gaat puur om de muziek en om het verbinden van mensen die van muziek houden, het is authentiek. Eigenlijk doet Roadburn precies wat ik ook zou doen als ik een festival mocht organiseren. Het bijzondere aan Roadburn zijn ook de mensen. De afstand maakt niet uit, want iedereen is blij en accepteert elkaar. Ik heb geen moment iets van aggressie of gevechten gemerkt. Dat is in New York vaak wel anders bij metalconcerten."

Hoe ben je ooit op Roadburn terechtgekomen?
"Vrienden die ik had ontmoet op festivals in Engeland zeiden steeds tegen me: 'Als je echt een goed festival wil, moet je naar Roadburn gaan.' Toen zag ik op internet de line-up en dacht 'Oh my Gooooood'. Ik moest om vier uur 's nachts Amerikaanse tijd achter mijn computer zitten om kaartjes te bestellen en had toen nog geen idee van wat ik kon verwachten. De eerste keer Roadburn was trouwens vreselijk. Ik verbleef toen op de camping, maar ik was even vergeten dat Roadburn niet in de zomer was. Nou, het vroor dus. Ik moest elk stuk kleding aandoen dat ik bij me had om niet te bevriezen en bleef zo laat mogelijk samen met de diehards op, zodat ik niet naar m'n tentje hoefde. Maar ik zag die Roadburn ook Ludacro dus het was het allemaal meer dan waard."

Welke bands maken deze editie meer dan waard?
"Ik heb net Gold gezien in de Cul de Sac. Ik kende ze nog niet, maar het was echt heel goed. En de reünieshow van Die Kreuzen natuurlijk! Dat is mijn meest favoriete hardcoreband allertijden! Ik had nooit gedacht dat ik die ooit nog live zou zien. Maar ik zou ook naar Roadburn gaan als ik nog niks van de line-up zou weten. Er staan elk jaar weer een hoop bands die ik waarschijnlijk nooit in de States zou zien, en zo ontdek ik elk jaar ook weer een hoop nieuws."

Is er dan echt geen kritiek op Roadburn te verzinnen?
"Nee, eigenlijk niet. Walter (festivalbaas, red.) denkt overal aan en houdt rekening met wat zijn publiek wil. Zo past hij steeds zijn festival weer aan en verandert dingen voordat ze een probleem worden, dat doet hij heel goed. Tilburg is trouwens ook een goede stad voor een festival als Roadburn. Er zijn veel coole plekken waar je als festival je voordeel mee kunt doen, mocht je dat willen. Je merkt ook dat de stad het festival echt omarmt, in plaats van erop neer te kijken, zoals in de VS waarschijnlijk zou gebeuren. Het enige minpuntje wat ik kan bedenken: ik wou dat er wat meer hotels waren in Tilburg."