3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand november

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Weliswaar staan er in deze contreien geen grote muziekfestivals op stapel in november, concerten zijn er in overvloed. (Bas)gitaarfanaten kunnen zich deze maand bijvoorbeeld opmaken voor optredens van Steve Vai, Popa Chubby, Eivind Aarset en Marcus Miller, oude hardrockers voor W.A.S.P., Doro en Europe. Ook afgezien daarvan is er nog genoeg te doen.

LESOIR + NEEN – 1 NOVEMBER, HALL OF FAME
Een diverse start van de maand beleef je bij Lesoir en NEEN in de Hall of Fame. De eerste band legt zich toe op het schrijven van nummers in de traditionele zin van het woord, maar met veel oog voor dynamiek en sfeer. Bij de tweede kun je een unieke, geïmproviseerde geluidsperformance verwachten. Gewoon langskomen en je laten verrassen dus.

RECTAL SMEGMA + BOILER + DISSOULED – 2 NOVEMBER, LITTLE DEVIL
Voor een gezellig potje grind kun je jezelf de volgende dag met je rotte ledematen melden bij Little Devil. De mannen van Rectal Smegma (ja, de foto op de webstek van de rockkroeg is helaas misleidend) worden hierbij gesteund door hun Duitse geestverwanten van Boiler en Dissouled. Schroom je niet en gaat dat feest voor enkele luttele euro’s meemaken.

ANATHEMA – 4 NOVEMBER, DOMMELSCH ZAAL 013
Een speciaal optreden van een bijzondere band. De oude Britse doomlegende Anathema, die in de loop der jaren geëvolueerd is tot intense progressieve rockgroep, gaat vandaag opnamen maken in 013 en speelt voor die gelegenheid het hele laatste album plus een aanzienlijke reeks oudere krakers. Deskundige steun komt van Long Distance Calling. Bij zijn of balen.

MINERS OF MUZO CD PRESENTATIE – 9 NOVEMBER, PARADOX
Ze hebben er eventjes over gedaan, maar de lokale rockhelden van Miners Of Muzo komen dan toch eindelijk met een vers album op de proppen. ‘Really… is that a fact’ denk je nu misschien, en laat dat ook precies de titel van het nieuwe werkstuk zijn. Geholpen door de surfers van The Malbehavers gaat het vast een geslaagde avond worden, daar in Paradox.

BOTTOM FEEDER + SONS OF THE PATRIOTS – 10 NOVEMBER, LITTLE DEVIL
Liefhebbers van sludge en stoner kunnen zich deze zaterdagavond (zoals zo vaak in Little Devil) gratis en voor niets verlustigen bij twee prima acts in die respectieve genres: het smerige gezelschap Bottom Feeder uit het verre Denemarken en het zware voertuig Sons Of The Patriots uit het iets nabijer gelegen Asten. Niet mokken, lekker rocken is dus het devies.

SUNDAY SUN – 15 NOVEMBER, STAGE01 013
Eerder dit jaar gaf de band al een muzikaal voorproefje in Cul de Sac, nu komt Sunday Sun terug in 013: een fris en vrolijk viertal dat elkaar vond op de Rockacademie en nu samen nummers in de klassieke pop/rocktraditie van The Beatles, Beach Boys en Tom Petty smeedt. To Twelve uit Tilburg verzorgt het voorprogramma bij deze vrienden van de melodie.

FACE TOMORROW + GREEN LIZARD – 16 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
De Rotterdamse rockers van Face Tomorrow houden het na anderhalf decennium voor gezien, maar niet voordat ze een stevige afscheidstournee hebben gehouden. Vandaag landen ze in 013, en nemen voor de gelegenheid het ex-Tilburgse Green Lizard mee, dat tegenwoordig weer helemaal op de rails staat. Dat moet haast wel een spetterende avond gaan opleveren.

MOTHLITE – 17 NOVEMBER, STAGE01 013
Het wordt vandaag een drukke zaterdagavond in 013 met oude rockheldin Doro op het hoofdpodium en blues-zwaargewicht Popa Chubby in de zaal ernaast, maar vlak daarbij zeker ook Mothlite in Stage01 niet uit. Het eigenzinnige talent Daniel O’Sullivan deed ervaring op in verschillende befaamde avant-garde bands en komt nu met een sfeervolle synthpop-show.

CARTOGRAPHER EP RELEASE – 21 NOVEMBER, CUL DE SAC
Muziekcafé Cul de Sac geeft deze maand iedere woensdag ruimte aan een band van Nederlandse bodem. Vandaag is het de beurt aan de lokale ontdekkingsreizigers van Cartographer, die naar eigen zeggen onder meer zijn beïnvloed door Karnivool, Oceansize, Muse en Porcupine Tree. Dat belooft een avontuurlijke EP release te worden.

DAVID KRAKAUER & THE MADNESS ORCHESTRA “PLAY JOHN ZORN” – 23 NOVEMBER, PARADOX
Het laatste weekeinde van november is het weer tijd voor het Jiddisch Festival in Paradox, met op vrijdagavond niemand minder dan klarinettist David Krakauer, die als eerste artiest een album uitbracht in de Radical Jewish Culture serie van John Zorn. Dat avant-garde icoon uit New York heeft ook het programma voor vanavond samengesteld: felheid gegarandeerd.

MARCUS MILLER “THE RENAISSANCE TOUR” – 27 NOVEMBER, DOMMELSCH ZAAL 013
Basfenomeen Marcus Miller komt naar 013 met een tour naar aanleiding van zijn laatste album ‘Renaissance’. De beste man is onder meer bekend van zijn werk met Miles Davis en speelde met talloze groten der aarde, vooral in het funk- en souldomein. Als dat geen virtuoze, gevarieerde en swingende show gaat worden, weten we het ook niet meer.

INME + THE PINEAPPLE THIEF – 30 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Aan het slot van deze maand treffen we de moderne rockers van InMe, die net als hun voorprogramma The Pineapple Thief al jaren onvermoeibaar werken in de muzikale ondergrondse. Misschien is dit wel hun moment om door te breken naar de oppervlakte, en daar kun jij getuige van zijn in je eigenste 013. Zeg nu zelf, wie wil dat nou niet?