Little Devil Death Fest II geslaagd underground partijtje Little Devil Death Fest II geslaagd underground partijtje

Putridity energieke afsluiter van opgeruimd ranzige bijeenkomst

, Wouter de Waal

Little Devil Death Fest II geslaagd underground partijtje

Putridity energieke afsluiter van opgeruimd ranzige bijeenkomst

Wouter de Waal ,

Terwijl aan de vooravond van Koninginnedag regelmatig troepjes oranjegekleurde feestgangers op weg van station naar centrum passeerden, zag het voor Little Devil stemmig zwart. Onder aanvoering van het Italiaanse Putridity vertoonde een zestal bands uit de Europese ondergrondse daar zijn smerige death metal kunsten.

THE BITCH IN THE VAN

De samenkomst start in lekkere korstige sfeer met The Bitch In The Van, een olijk drietal uit het zuiden dat met zijn feestelijk grindgeklepper inclusief synchrone mannen- en vrouwenvocalen (het verschil daartussen is in dit genre overigens moeilijk waar te nemen) de grondtoon voor de dag zet. Stevig alcoholgebruik is een prominent aandachtspunt voor de band, iets waarmee het publiek gelukkig van harte instemt, zodat de stemming er vandaag al snel goed in zit.

PUREST OF PAIN

Het vervolgens aantredende Purest Of Pain vormt deze dag een beetje het muzikale buitenbeentje. Waar de andere groepen op het programma uit een ouderwets rot en elementair doodsvat tappen, is de aanpak van deze band aanzienlijk moderner, technischer en vooral ook melodieuzer. Het hangt wellicht samen met de tamelijk prille leeftijd van de bandleden, wier uitstraling eigenlijk ook eerder schattig dan ranzig is. Dit zou zomaar een progressief combo in de dop kunnen zijn – een interessant afwijkend geluid op deze door gutturaal grafgerochel gedomineerde bijeenkomst.

SICKENING

Met Sickening overschrijden we voor het eerst de landsgrenzen richting het broeierige Italië, het land dat ook door de hoofdact van vandaag vertegenwoordigd wordt. De ruwe bende oriënteert zich echter niet bepaald op het antieke Europa, maar veeleer op het Amerika van de late jaren tachtig en vroege jaren negentig voor zijn brute death metal geluid. Live resulteert het in een toepasselijk wansmakelijk intermezzo. 

VERMIN

Het vaderlandse Vermin neemt deze feestelijke gelegenheid te baat om zijn tienjarig bestaan te vieren, en doet dat in stijl met een strakke en ‘swingende’ death metal set die met zichtbaar enthousiasme over het publiek wordt uitgestort. De zanger heeft als loslopend element alle ruimte om zijn energie de vrije loop te laten en neemt die volop, terwijl ook de instrumentalisten zich met overtuiging van hun taak kwijten. Band en publiek kunnen in hun nopjes zijn met deze voorbeeldige performance. 

PERVERSE DEPENDENCE

Russische bands zijn nou niet wat je noemt een heel vertrouwd gezicht in de metal scene (of daarbuiten), maar met Perverse Dependence treedt er vandaag zowaar een zooitje uit dat verre grote land aan. Lang kunnen we trouwens niet van de groep genieten, maar dat heeft vast mede te maken met de enorme rapheid die grind nu eenmaal eigen is. Een rammelende performance in typische kraakpandensfeer.

PUTRIDITY

Tegen de tijd dat de Italianen van Putridity het podium betreden, heeft het bier al zo rijkelijk gevloeid in de zaal dat menig brein in drank waadt. De stormachtige respons die de band vervolgens ongetwijfeld ook tot eigen verbazing ten deel valt staat daar zeker niet los van, maar afgezien van het alcoholische enthousiasme zijn daar ook de meedogenloze ritmische aanval en de onmiskenbare energie van de zuiderlingen die welhaast tot beweging dwingen. Dat deze publieksactiviteit niet gespeend is van enige meligheid past welbeschouwd ook niet slecht bij een optreden van een band die een albumtitel als ‘Degenerating Anthropophagical Euphoria’ kan verzinnen. Een uitgelaten slot van een succesvol doodsfeestje. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg