Saint Vitus brengt macabere doomdans naar 013 Saint Vitus brengt macabere doomdans naar 013

Yama en Heavy Lord geslaagde opwarmers

, Wouter de Waal

Saint Vitus brengt macabere doomdans naar 013

Yama en Heavy Lord geslaagde opwarmers

Wouter de Waal ,

Terwijl het centrum van Tilburg reeds bont kleurde door alle kermisinstallaties, konden de liefhebbers van het peilloos diepe zwart afgelopen donderdag hun hart ophalen bij de inmiddels tweeëndertig jaar oude doomlegende Saint Vitus in de Kleine Zaal.

Yama

Heavy Lord

Heavy Lord

Voor de oude rotten het podium betreden, mogen de jonkies van Yama het publiek echter alvast in de juiste stemming brengen. Dat gaat dit viertal heel goed af met zijn verfrissend diverse en liedgerichte benadering van het stonergenre, waarbij naast de gebruikelijke instrumenten ook af en toe een mondharmonica opdoemt als sfeerversterkend element. De instrumentalisten spelen met overtuiging en enthousiasme, terwijl zanger Alex Schenkels duidelijk is gegroeid in zijn rol van frontman en garant staat voor het contact met de zaal. Na een rotsvaste basis te hebben gelegd met de openingsnummers passeren de sterk opgebouwde, sfeervolle krakers ‘Seaquake’ en ‘Hollow’ de revue. Een succesvolle start van deze bijeenkomst.

Heavy Lord

Heavy Lord

Heavy Lord

Het oorspronkelijk geplande Herder moet vandaag helaas verstek laten gaan, maar Heavy Lord blijkt gelukkig een prima vervanger. Het geluid van deze Hollanders is wat ruwer en smeriger dan dat van de voorgaande band, waardoor we langzaam maar zeker steeds verder in het doommoeras wegzinken. Ook dit (althans in vergelijking met de hoofdact) jonge combo speelt met veel overgave, hetgeen misschien nog wel het duidelijkst geïllustreerd wordt door de manier waarop de frontman onvermoeibaar doorramt op zijn gedurende het concert losgeraakte basgitaar en de set aldus tot een goed einde brengt. Met dat krachtige slot is effectief de weg gebaand voor het optreden van de Amerikaanse doomsterren. 

Saint Vitus

Saint Vitus

Saint Vitus

 Wie halverwege de jaren negentig had beweerd dat Saint Vitus een actieve presentie zou zijn in het nieuwe millennium, zou hoogstwaarschijnlijk zeer ongelovig zijn aangestaard. Sinds enige jaren is de groep echter weer uit haar coma ontwaakt en met het eigenaardig getitelde ‘Lillie: F-65’ heeft de band onlangs zowaar voor het eerst in zeer lange tijd een nieuw studioalbum uitgebracht. Maakte het doominstituut enkele edities terug op Roadburn nog een enigszins lome indruk, inmiddels is het klaarblijkelijk goed op stoom gekomen (zij het helaas zonder zijn oude drummer, die een paar jaar geleden het tijdelijke voor het eeuwige heeft verruild). Die indruk wordt vanavond bevestigd door het gedreven geluid dat de groep live laat horen. 

Saint Vitus

Saint Vitus

Onder innemende aanvoering van frontman Scott ‘Wino’ Weinrich, die zijn gitaar thuis heeft gelaten om zich volledig op zijn zang en aanwezigheid te kunnen concentreren, werkt het viertal zich met verve door zijn loodzware repertoire. De mannen zijn weliswaar niet meer van de jongste en het zware tourbestaan laat na enige maanden natuurlijk wel wat sporen na, maar desondanks zal er geen Saint Vitus fanaat te vinden zijn die na het woeste concert van vandaag teleurgesteld is afgedropen. Doommissie geslaagd. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg