Old school meets New school op uitverkochte eerste editie van BRRRAP

Nieuwe thema-avond brengt hiphop met een zachte g naar Stage01

Dirk Stolk ,

BRRRAP is een nieuw concept binnen 013: zowel oude bekenden als nieuwe talenten in de Nederlandse scene verzorgen –aangevuld met een dj en host- een avond vol hiphop. Op de eerste uitvoering staan onder andere Timmietex. Een succes, blijkt na een blik op de kassa... uitverkocht.

Het is het zuiden dat de klok slaat met acts als Chapa, Skaffaboy en Timmietex. Enige buitenstaander is de Haagse rapper Reggy Lines. Dit wordt echter wel weer gecompenseerd door zijn Brabantse compagnon Christov. Tussendoor wordt de muziek verzorgt door niemand minder dan DJ Sue Side en de praatjes zijn van host Milli.

Als opener staat Chapa klaar om een kort maar krachtige show te spelen. De energieke jongens rappen in het Nederlands en Chapa zelf durft het zelfs aan een nummertje in het Frans mee te pikken, een aangename afwisseling. Ook zijn beats zijn dik in orde en de new school elektronische invloeden brengen zelfs een eerste pit voor het podium.

Skaffaboy moet het van een andere genre hebben. Het kwartet brengt Engelse teksten op een meer old school hiphop-beat. Deze klassiekere stijl heeft bombastische toevoegingen, welke met vlagen voor een opleving van het publiek zorgen. Hoewel de sfeer goed is, blijft het slechts bij een vermakelijk optreden.

Terug naar het Nederlands met Christov & Reggy Lines. De raps zijn rauwer dan voorgaande acts en de toch al vrij korte nummers worden veelal op een vreemde manier afgekapt. Het opgebouwde enthousiasme zakt bij het lauwe publiek daardoor weer snel in. Jammer, vooral als je tijdens zo’n show nog delen voor een nieuwe videoclip aan het schieten bent.

Over een nieuwe videoclip gesproken. Tilburgse rapper Timmietex bracht afgelopen week met stadsgenoten De Gelogeerde Aap en Meneer C een clip uit voor zijn nieuwe nummer ‘Kruikenzeikers’. Ook vanavond in 013 is deze versterking aanwezig voor de live versie van deze eerste track van het nieuwe Timmietex album ‘Texus Ranger’.

Hoewel dat album nog uit moet komen, worden de knallers van debuutplaat al feilloos afgewisseld met dit nieuwe werk. Met fanatieke beatmaker/producer Ben Jur achter de draaitafels en de altijd enthousiaste back-up Tjerkovara komen ook deze nieuwe -maar voor Timmietex typerende funky hiphop- nummers weer goed uit de verf. Dit is zowel van de heren op het podium als het publiek in de zaal af te zien.

Na deze hete optredens is er nog plaats gemaakt voor een Open Mic. Lokale ruwe diamanten rappen nog even voor wat ze waard zijn, wat leidt tot een rustig einde van de eerste BRRRAP. Een uiterst geslaagd en uitverkocht feestje, wat zeker voor herhaling vatbaar is.