Koen-Willem Toering (ex-Woost) nog voor de zomer op de planken

Nieuwe band 'Sunday Sun' grijpt terug naar oude helden

Nikos Kyrmos ,

Na tien jaar oorstrelend progressieve poprock ging de aanstormende Tilburgse band Woost uit elkaar. Zanger/gitarist Koen-Willem Toering zit nog steeds in de bezinningsfase maar blikt nu veel meer vooruit. Nog voor de zomer hoopt hij weer op de planken te staan.

Stel, je zit in een goedlopende band. Al tien jaar maak je samen muziek en het afgelopen jaar is alles in een stroomversnelling geraakt. Je speelt op podia in heel Nederland en de pre-productie fase van je laatste album is bijna rond. Dan kom je erachter dat meningen in de band te veel verschillen. Na een decennium besef je dat dit het einde is.

Koen-Willem Toering, voormalig zanger/gitarist van Woost, zag het allemaal gebeuren. “Wanneer de druk wordt opgevoerd over allerlei zaken als uitstraling, promotie en productie van een album raak je even gedesoriënteerd,” verzucht hij. "Daardoor kwamen wrijvingen binnen de band aan het licht die voorheen ongezien waren. De ambities lagen te ver uit elkaar. De één wilde verder, de ander niet. Toen zijn we bij elkaar gaan zitten om te kijken of we het eens konden worden over de richting die we wilden inslaan. Dat konden we helaas niet.” In augustus 2011 gingen de jongens van Woost uit elkaar. 

Toering zit nu nog steeds met de nasmaak van die breuk. “Je gaat een bezinningsfase in. Kijken naar wat je wil, wat je verwacht, wat je hoopt. Dat heb je wel nodig, anders wordt je gek.” Veel tijd om in het verleden te hangen heeft hij niet: De muzikant heeft zijn handen vol aan zijn nieuwe band Sunday Sun. Samen met zanger/gitarist/toetsenist Yoshi Breen (Ruby Q), bassist Jan Teertstra (Wooden Saints, Laura Jansen) en drummer Wouter Rentema (GEM, Laura Jansen) heeft hij nu al meer dan twintig ‘britpop-achtige’ songs klaarliggen voor opnames. “We zijn allemaal Beatle-fan maar de liedjes zijn ook beïnvloed door bands al Supertramp en oude Fleetwood Mac.” Toering heeft het idee dat alles nu op z’n plek valt. “Toen we met Woost begonnen waren we twintigers. Jong en onbezonnen, we wisten niet wat we wilden. Nu ben ik meer volwassen, met een duidelijk doel voor ogen.”
 
Donderdag 19 januari wordt in poppodium EKKO in Utrecht het boek Onder Invloed, van muziekjournalist Matthijs van der Ven, gepresenteerd. Een dag later gebeurt hetzelfde in 013. In het boek van Van der Ven worden de muzikale invloeden van enkele Nederlandse artiesten beschreven. Koen-Willem heeft zijn eigen hoofdstuk. “Over bijvoorbeeld mijn jeugd op de boerderij in Groningen. Hoe ik uren kon fietsen. Helemaal alleen met alle liedjes in mijn hoofd.”
 
Tijdens de boekpresentatie in EKKO zal Toering geen van zijn invloeden ten gehore brengen. Ook op de vraag wanneer Sunday Sun op het podium staat antwoordt hij vaag: “Ik hoop voor de zomer. We hebben er allemaal heel veel zin in maar alles moet wel goed geregeld zijn voor we ons debuut maken.” Laat het voorjaar maar komen!