3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand februari

Wouter de Waal ,

De winter is over ons land gekomen, het concert van Mastodon in 013 is uitverkocht. Zijn er toch nog redenen om huis en haard te verlaten en de koude te trotseren deze maand? Jazeker wel, en dat is zeker niet in de laatste plaats te danken aan de vele lokale initiatieven die onze stad rijk is: februari is de maand van het Stukafest, van vaste waarden Incubated en Zwarte Vleugels, en van verse performanceavonden in de nieuwe Hall of Fame. Komt dat zien!

DALE WATSON & THE TEXAS TWO – 1 FEBRUARI, KLEINE ZAAL 013
Mooi retro is niet lelijk, zo zullen Dale Watson & The Texas Two gedacht hebben toen ze de legendarische Sun Studio’s indoken, thuishaven van Elvis en talloze andere sterren van de vijftiger en vroege zestiger jaren. Het resultaat is The Sun Sessions, en hoe de man in het zwart en zijn beide discipelen live gestalte geven aan die plaat, kun je vanavond in 013 gaan horen.

INCUBATED 14 – 2 FEBRUARI, PARADOX
Wederom een prachtig Incubated programma deze eerste donderdag van de maand met de ingetogen Zweedse pianist David Wenngren oftewel Library Tapes, het dromerige ensemble Sleepingdog en de auditieve spokenvanger The Caretaker. Verplichte kost voor iedereen die deze acts de afgelopen jaren al rennend van podium naar podium gemist heeft op ZXZW/Incubate.

GUANO APES – 5 FEBRUARI, DOMMELSCH ZAAL 013
Wie Guano Apes zegt, zegt ‘Open Your Eyes’. Dat de Duitse band echter wel meer nummers op zijn naam heeft staan dan dergelijke oude megahits, ja dat men zelfs kort geleden een heel nieuw album uitgebracht heeft en staat te popelen dat in levenden lijve op het publiek af te vuren, kun je deze zondag voor jezelf gaan uitvinden voor het hoofdpodium van 013.

STUKAFEST – 8 FEBRUARI, DIVERSE LOCATIES
De traditie bestaat hier nog niet zo lang als in andere studentensteden, maar sinds enige jaren kent ook Tilburg een succesvol Stukafest. Het programma in de verscheidene studentenkamers beperkt zich zeker niet tot muziek, maar dat domein komt wel ruimschoots aan bod met acts als Rufus Kain, Bird en Sandy Dane. Meld je dus vooral bij Café Bolle en stel je eigen tocht samen.

WATERS + HOUSES – 9 FEBRUARI, KLEINE ZAAL 013
Liefhebbers van indie worden deze maand op hun wenken bediend door 013. De tiende komen Rats On Rafts en Harry Merry opdraven, en aan het eind van de maand kun je gratis en voor niets genieten van Future Islands, maar eerst is het de beurt aan Waters en Houses om je te betoveren met hun eigenzinnige rock.

UK SUBS + TV SMITH – 11 FEBRUARI, LITTLE DEVIL
Deze zaterdagmiddag in Little Devil is geheel gewijd aan overlevenden van de eerste Engelse punkgolf. UK Subs en TV Smith timmeren al vanaf de late jaren zeventig aan de weg, maar weigeren koppig de handdoek in de ring te gooien. Aan jou de gelegenheid om erachter te komen of ze de geest van ’77 nog terug kunnen roepen.

ZWARTE VLEUGELS PRESENTEERT – 15 FEBRUARI, PARADOX
Niels Duffhuës en Nick J. Swarth hebben deze maand het Belgische improvisatiegezelschap IH8 Camera onder aanvoering van gitarist Rudy Trouvé (vooral bekend van dEUS) weten te strikken. Voor hun optreden gaat beeldend kunstenaar Erik Vink het doek te lijf, daarbij gestimuleerd door het snarenspel van Duffhuës. Entree is gratis, dus gewoon gaan is het devies.

FUCK CARNAVAL – 17 FEBRUARI, HALL OF FAME
In principe is het idee van een alle rollen en hiërarchieën in vrolijke verwarring omverwerpend saturnaliënfeest natuurlijk uitermate geslaagd, maar de praktijk leert helaas dat ook carnaval vaak een viering vol geestdodende conventies is. Voor de mensen die daar lak aan hebben, heeft Hall of Fame vandaag een mooi alternatief met veel puike lokale bands. Ideaal om op los te gaan.

FOLLOW YOU HOME – 22 FEBRUARI, KLEINE ZAAL 013
De (geestelijke) kleintjes onder ons kunnen op Aswoensdag volop aan hun trekken komen bij het energieke punkpop combo Follow You Home, dat onder bezielende leiding van de met een felgekleurde haardos getooide zangeres Kayley Busby de gemoederen vast stevig in beroering zal brengen. Bij zijn, meemaken.

VATICAN ANALOG PRESENTS – 24 FEBRUARI, HALL OF FAME
Het illustere plaatselijke herriecollectief Vatican Analog heeft in de Hall een nieuw thuishonk gevonden. Vandaag zullen de Noor Sindre Bjerga en de Engelsman Andrew Perry daar hun eigengereide performances uitvoeren, waarin tapes, snaren en wat hen nog meer onder handen komt deskundig misbruikt worden voor een hoger geluidsdoel.

10.000 VOLT – 25 FEBRUARI, LITTLE DEVIL
Vrienden van rappe punk en psychobilly zijn bij 10.000 VOLT aan het juiste adres. Deze keer zullen Drugsmokkel (onder aanvoering van een dame/mokkel en inclusief naakte drummer, zo wordt ons beloofd), Sushi Express en Checkered Flag in Little Devil aantreden. Meer dan genoeg materiaal om feestelijk op rond te stuiteren dus.

24-7 SPYZ – 29 FEBRUARI, KLEINE ZAAL 013
Als je nog nooit van deze band gehoord hebt, is dat je vergeven, maar deze mannen opereren al een kwarteeuw op hetzelfde funk/metal terrein als hun bekendere landgenoten van Living Colour. Ter gelegenheid van het twintigjarig jubileum van het Strength In Numbers album is het veelzijdige ensemble deze dag in 013 te zien: laat die kans niet aan je voorbijgaan.