3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand januari

Wouter de Waal ,

Een nieuw jaar, een nieuwe 3voor12 stijl! Wat hoe dat ook blijft, het zijn de toffe concerten die je ook deze eerste maand van 2012 alweer direct om de oren vliegen. Met grote namen Suicidal Tendencies en Biohazard als knallende afsluiters, maar ook daarvoor meer dan genoeg om te gaan zien en ontdekken.

TRY OUT: COEVORDUH – 5 JANUARI, CUL DE SAC

De eerste donderdag van de maand betekent natuurlijk Incubated tijd, maar deze keer is er ook een alternatief voor de immer boeiende avonden in Paradox: een try-out van Coevorduh in de Cul. Die bandnaam zegt je waarschijnlijk niks, maar als je weet dat Frederik van den Jeugd en Bastiaan Aux Rausma erachter zitten, snap je wel dat dit een feestje gaat worden.
 
MERCY SEAT – 7 JANUARI, LITTLE DEVIL
Na de heroprichting van de Tilburgse pop/rockgroep vorig jaar heeft Mercy Seat duidelijk de smaak te pakken gekregen: het nieuwe jaar is nog geen week oud of je kunt ze al in Little Devil gaan zien. Support komt ditmaal van Bonnie Vox, een nieuwsgierig makend project van lokale kunstenaars/muzikanten Sophie Heijkoop en Liesbet Scholte (Landmark 105).
 
FRISSE OREN – 8 JANUARI, ALLE ZALEN 013
Na de succesvolle eerste editie van vorig jaar, is het deze zondag opnieuw tijd voor een spetterende opening van het nieuwe jaar in 013. Verschillende culturele organisaties hebben de handen ineengeslagen en zorgen voor een zeer divers programma waarin naast muziek ook ruimte is voor de andere podiumkunsten. Entree is gratis, dus kom gewoon een kijkje nemen.
 
RECTAL SMEGMA – 13 JANUARI, LITTLE DEVIL
Er schijnt iets van een vloek te rusten op concerten van grindcore orkestje Rectal Smegma in Tilburg. Tot twee maal toe moest deze smakelijke bende eerder verstek laten gaan. Zou het de smerige mannetjes ditmaal wel lukken ons pittoreske stadje te vinden? Dat kun je zelf zonder entreekosten gaan uitvinden in Little Devil op deze vrijdagavond de dertiende.
 
MOJO FURY – 14 JANUARI, STAGE01 013
Vorige maand konden we voor niets genieten van de Ieren van LaFaro in Stage01, nu is het de beurt aan hun landgenoten van Mojo Fury. Rocken blijft het devies, hoewel dit groepje ook niet vies schijnt te zijn van een beetje hardcore en progressieve invloeden. Ga het vandaag maar fijn zelf uitvinden, want dit oergezellige volk verdient het.
 
GRAND MAGUS – 15 JANUARI, KLEINE ZAAL 013
Voor het betere zware groove- en dreunwerk ben je bij het Zweedse Grand Magus aan het juiste adres. Deze zondag in 013 worden de noorderlingen gesteund door een indrukwekkend blik van supports: Bullet, Steelwing, Vanderbuyst en Skullfist. Als dat geen memorabele partij metaal gaat opleveren, weten wij het ook niet meer.
 
AWKWARD I + WOLFENDALE – 19 JANUARI, KLEINE ZAAL 013
Vier dagen nadat je zo grondig dooreen bent geschud, kun je jezelf in dezelfde zaal melden voor meer ingetogen werk van eigen bodem. Awkward I komt uit het noorden van het land en is voorzien van het Excelsior kwaliteitsstempel, Wolfendale is een grote indiebelofte uit ons eigen Brabant. Samen geven ze je een goed beeld van wat er in ons land broeit in deze sector.
 
ONDER INVLOED – 20 JANUARI, KLEINE ZAAL 013
Onder Invloed concerten geven muzikanten de gelegenheid middels eigen vertolkingen te tonen welke leidende muzieksterren hun werk blijvend beïnvloed hebben. Dergelijke bijeenkomsten werden al veel in andere steden georganiseerd, maar dit is de eerste editie in Tilburg. Lucky Fonz III, Three Blind Wolves en David Pino bijten deze vrijdag het spits af.
 
THE DIRTY DENIMS – 24 JANUARI, STUDIO
Dat een band die The Dirty Denims heet rock maakt, zal niemand verbazen. Dat vrouwen er het voortouw in nemen, wellicht iets meer, hoewel het anno 2012 natuurlijk ook weer geen uitzonderlijk verschijnsel is. De energie die deze groep live weet te genereren, vormt echter een doorslaggevende reden je vandaag naar Studio te begeven.
 
EP PRESENTATIE GENERAAL MUS – 26 JANUARI, CUL DE SAC
Vorig jaar sleepte de groep in dit café de Lucas Dec bokaal in de wacht, deze donderdag keert Generaal Mus triomferend terug voor de presentatie van zijn verse EP. Sons Of The Patriots zorgt daarbij voor een passende aftrap. Liefhebbers van experimentele, psychedelische en stoner rock mogen deze datum zeker in de agenda zetten.
 
MAKE ‘EM DROP + IMMOBILIZE + I AM LEGION – 27 JANUARI, LITTLE DEVIL
Met Make ‘Em Drop is Tilburg weer een jonge en energieke hardcore punk band rijker. Vandaag zal men in Little Devil laten zien wat men in huis heeft, daarbij gesteund door de metalcore makkers van Immobilize en het melodieuze hardcore gezelschap I Am Legion. Entree is gratis, dus daar kun je jezelf in ieder geval geen buil aan vallen.
 
EMP PERSISTENCE TOUR 2012 – 29 JANUARI, DOMMELSCH ZAAL 013
Voor een magistraal beukend slot van de maand kun je terecht bij de EMP Persistence Tour in 013. Naast het legendarische Suicidal Tendencies en het al bijna even illustere Biohazard staat er een heel arsenaal aan hardcore gelieerde bands op de rol, waaronder Terror, Lionheart en Walls Of Jericho. Dat kan dus niet anders dan een allesverwoestende zondag worden.