3voor12 Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand december

Redactie 3voor12 Tilburg ,

Waar november grossierde in grote namen, springen in december (een uitzondering als Kris Kristofferson daargelaten) vooral de talloze kleinere optredens in alle hoeken en gaten van Tilburg in het oog. Geen reden om thuis te blijven grienen dus, al helemaal niet voor de liefhebber van het hardere gitaarwerk, terwijl de avontuurlijke jazzfanaat als altijd kan rekenen op Stranger Than Paranoia aan het einde van de maand.

BUBBA’S GUN + KING MALFUNCTION – 2 DECEMBER, EXTASE
Café Extase is na de heropening in de zomer fiks aan het programmeren geslagen, waarbij vooral lieden met een passie voor stevige klanken op hun wenken bediend worden. De eerste zondag van de maand is het meteen raak met de lokale rockhelden van Bubba's Gun, die samen met hun geestverwanten in King Malfunction gratis een stomende show aanbieden.

INCUBATED: U.S. GIRLS + SLIM TWIG – 4 DECEMBER, STAGE01 013
Na een afwisselende reeks in Paradox strijkt Incubated deze maand neer in de meest intieme zaal van 013 voor een dubbelconcert waarin respectievelijk een meisje en een jongen centraal staan. Verwacht twee bijzondere optredens waarin niet alleen de muziek, maar ook het performance-element een voorname rol speelt: iets dat je gezien moet hebben kortom.

DIVIDER + THE RODEO IDIOT ENGINE + WITNESS THE FALL – 5 DECEMBER, EXTASE
Kunnen surprises en bijbehorende beslommeringen je gestolen worden, dan kun je jezelf vanavond bij Extase vervoegen, waar een internationaal gezelschap bestaande uit het Amerikaanse Divider, het Franse The Rodeo Idiot Engine en het Brabantse Witness The Fall een serieuze poging zullen ondernemen je trommelvliezen te verscheuren.

CROWN JEWEL DEFENSE + BERRI TXARRAK + NOTE TO AMY – 10 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Heeft je gehoor Sinterklaas overleefd, dan staat Little Devil een handvol dagen later paraat om je er opnieuw van langs te geven met alweer zo'n prettig divers drietal bands. Crown Jewel Defense is de grote plas overgestoken met arena metal, Berri Txarrak en Note To Amy geven je hun Baskische dan wel vaderlandse kijk op punkrock en veel meer. Entree gratis.

SUIT AND TIE JOHNS + EDELHOUT – 14 DECEMBER, HALL OF FAME
Nijmegen doet de laatste jaren steeds vaker van zich spreken als kweekvijver voor eigenzinnige (rock)bands, en met Suit And Tie Johns heeft Hall of Fame daar deze vrijdag een boeiend voorbeeld van binnengehaald. 'Psychedelicgaragediscobluesband' staat te lezen op de webstek: wat dat in concreto betekent, kun je vandaag voor jezelf gaan uitvinden.

THE SIDEKICKS + CLOSE UP – 19 DECEMBER, CUL DE SAC
Een ensemble dat wordt bestempeld als de lelijkst geklede band van Nederland, dat moet je natuurlijk sowieso met eigen ogen gaan bekijken. Als dat echter nog geen reden genoeg is om je vanavond naar Cul de Sac te begeven, zijn er ook muzikale referenties naar The Doors, Joy Division en The Stone Roses plus voorprogramma Close Up om je over de streep te trekken.

SCOTT KELLY + SYNDROME – 20 DECEMBER, STAGE01 013
Voor Roadburnveteranen moet bij de naam Scott Kelly wel een belletje gaan rinkelen: inderdaad hebben we hier van doen met de gitarist van het legendarische Neurosis, die vandaag in de kleinste zaal van 013 ongetwijfeld voor ingetogen grootsheid gaat zorgen. Onder de naam Syndrome brengt de snarenplukker van AmenRa de stemming er alvast in.

IZAH + FIRE WALK WITH US (SPLIT EP PRESENTATIE) + BITCHO – 21 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Onze lokale vrienden van Izah presenteren vanavond samen met hun Amsterdamse postmaatjes in Fire Walk With Us een verse split EP in Little Devil. Dat moet wel een geslaagd feestje gaan worden, temeer daar de Roermondse kameraden van Bitcho ook zijn uitgenodigd en de toegang helemaal vrij is. Ben dus geen vierkantje en kom gewoon langs.

STRANGER THAN PARANOIA 2012 – 24 & 29 DECEMBER, PARADOX
Volgens goede traditie eindigt het jaar in Paradox op een hoge noot met het Stranger Than Paranoia festival. Slechts twee avonden ditmaal, maar die zijn dan wel gevuld met het beste wat de improvisatiemuziek te bieden heeft. Een kleine greep uit het programma: afscheid Willem Breuker Kollektief, slagwerkontmoeting Ries Doms/Han Bennink, terugkeer van jazzlegende Archie Shepp en natuurlijk verscheidene optredens van organisator en drijvende kracht Paul van Kemenade. Verplichte kost voor elke muziekliefhebber.

KOTS OP KERST VII – 26 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Kersthaters en andere eindejaarsontheemden kunnen zoals ieder jaar terecht in Little Devil, waar de lokale melkmannetjes eerste kerstdag van een vrolijke noot voorzien, terwijl je op de tweede naar hartelust kunt kotsen bij een uitgelezen gezelschap van grind- en aanverwante herriebands. Je zult zien, dat lucht op.

BIDI BOOKINGS 10TH ANNIVERSARY – 28 DECEMBER, KLEINE ZAAL 013
Het boekingskantoor van harde muziekspecialist Bidi van Drongelen bestaat nu alweer een decennium, en dat is natuurlijk meer dan genoeg reden voor een groots festijn. Vandaag laat hij een aanzienlijk deel van zijn stal aanrukken in 013: Vanderbuyst, Candybar Planet, Gewapend Beton, Bliksem en nieuwe aanwinst Gold – voor iedere rocker wat wils kortom.

RAKETKANON + NEW BLEEDERS + SONS OF THE PATRIOTS – 28 DECEMBER, HALL OF FAME
Soms is het spijtig dat je jezelf niet in tweeën kunt delen. Wat te doen deze laatste vrijdag van het jaar: met Bidi rocken in 013 of je laten trakteren op het ook bepaald niet misselijke programma in Hall of Fame deze avond? Misschien moet voor de gelegenheid even een pendeldienst in het leven worden geroepen, of anders fiets je vlug op en neer: blazen maar.