Maiden United schittert in uitverkochte Extase

Silent Wedding belaagt publiek met Griekse problematiek

Susanne Maathuis ,

Nog maar een maand geleden waren ze te zien in Little Devil, maar Maiden United kan blijkbaar geen genoeg krijgen van Tilburg, want op deze avond van de zonnewende en het vermeende einde van de wereld staan ze weer op de planken, maar nu in Extase. En wederom is de avond uitverkocht…

SILENT WEDDING

Als opener begint rond de klok van 9 uur het Griekse Silent Wedding. Deze jongens timmeren al vanaf 2006 aan de weg, in eigen land en buitenland. Hun nummers gaan over problematiek dicht bij huis, zoals de economische crisis in Griekenland, de corruptie en de uitzichtloze situatie van de jongeren in het land. In 2007 hebben zij een eigen ep uitgegeven, welke werd beschreven als Heavy metal met prog en power invloeden.

Het al wat oudere publiek in Extase kan deze Griekse heren zeer wel waarderen en de sfeer zit er meer dan goed in, in de zaal die toch behoorlijk vol is. De kaarten waren dan ook al vlak voor aanvang allemaal de deur uitgevlogen, wat een meer dan gezellige drukte oplevert, ook al is duidelijk nog niet iedereen gearriveerd.

MAIDEN UNITED

Rond de klok van tienen komen de hoofdgasten dan toch echt het podium op, duidelijk de reden waarvoor men gekomen is; Maiden United. Deze band is al lang geen coverband meer te noemen: Hun repertoire bestaat weliswaar voornamelijk uit akoestische her-arrangementen van Iron Maiden klassiekers, maar deze zijn in een geheel nieuw jasje gestoken, wat ze zowel herkenbaar als nieuw maakt. De minitour door Nederland waarvan dit optreden deel uitmaakt, vindt plaats ter ere van het tweede album van de band, Across the Seventh Sea, waarop Perttu Kivilaakso (bekend van Apocalyptica) meespeelt.

De uitvoering van de nummers is vrijwel vlekkeloos, maar met artiesten als Ruud Jolie, Damien Wilson, Joey Bruers, Mike Coolen en Marco Kuypers kun je niet veel anders verwachten. Allemaal doorgewinterde muzikanten die zichzelf al in diverse andere settings bewezen hebben. Ondanks deze toch behoorlijk grote namen op een klein podiumpje achter in een muziekkroeg, voelt het niet te krap aan. Het is duidelijk te merken dat de mannen deze kleine setting erg gezellig vinden. Uit opmerkingen van zanger Damien Wilson is af te leiden dat het publiek grotendeels uit bekenden bestaat; trouwe fans die bij veel concerten aanwezig zijn. Dit levert een feestelijke knusse sfeer op waarin iedereen mee gesleurd wordt, en ondanks de uitverkochte zaal heerst er een zeer huiselijk gevoel. Pas tegen het einde van het bijna 2 uur durende optreden komt Perttu Kivilaakso mee spelen voor een aantal nummers van de nieuwe plaat. Het volle geluid van de distortion over diens cello geeft een erg aparte nieuwe dimensie aan de voor de rest akoestische nummers, en geeft extra diepte aan het geluid.

Misschien kan men op een volgende plaat meer eigen nummers zetten? Wie weet, maar wat men nu doet is ook erg goed. In ieder geval zijn ze het mee pikken waard als ze in de buurt zijn, omdat ze een anders toch wat minder toegankelijk genre als hardrock/metal een stuk makkelijker verteerbaar maken middels deze akoestische heraankleding.