DvD-organisator Mike de Wit niet blij met Definitie van Hiphop

“013 probeert er met mijn concept vandoor te gaan.”

Nick Peters ,

013 organiseert al sinds 2002 het hiphopevenement Definitie van Dopeheid.(DvD) Dit werd altijd georganiseerd samen met Mike de Wit. Na de editie van 2010 gaf de Wit er echter de brui aan. 013 organiseert daarom in 2011 Definitie van Hiphop, een ander evenement met een vergelijkbare naam. Dit schoot bij Mike de Wit in het verkeerde keelgat.

“013 probeert er met mijn concept vandoor te gaan.”

013 organiseert al sinds 2002 het hiphopevenement Definitie van Dopeheid.(DvD) Dit werd altijd georganiseerd samen met Mike de Wit. Na de editie van 2010 gaf de Wit er echter de brui aan. 013 organiseert daarom in 2011 Definitie van Hiphop, een ander evenement met een vergelijkbare naam. Dit schoot bij Mike de Wit in het verkeerde keelgat. Definitie van Hiphop zou automatisch verbonden worden met de Wit. Volgens hem probeert 013 over zijn rug geld te verdienen aan DvD.

Het is voor De Wit allemaal begonnen met een interview met 013-programmeur Ruud Lemmen op 3VOOR12. Hierin werd duidelijk gemaakt dat DvD niet meer zou worden georganiseerd door Mike de Wit en dat het daarom voortaan onder de naam Definitie van Hiphop zou worden voortgezet. Onbegrijpelijk volgens de Wit, want door de naam zo dicht bij zijn evenement te houden zou er verwarring worden geschept: “Ik kreeg gelijk mailtjes van allerlei mensen uit de scene. Ze vroegen me verbaasd of ik achter Definitie van Hiphop zat, omdat ze dachten dat ik gestopt was. Zelfs nu, weken voor het evenement, krijg ik er nog belletjes over. Van 013 heb ik nooit een woord gehoord. Niet voor toestemming van het gebruiken van de naam en zelfs geen uitnodiging.”

Er is volgens de Wit geen andere verklaring voor; 013 doet het om nog even te verdienen op zijn concept. “Laat één ding duidelijk zijn: Definitie van Dopeheid verandert zijn naam niet! Het evenement is niet van 013, dus kunnen ze ook niet de naam wijzigen. Ik zocht contact met de inmiddels overleden directeur en heb hem met klem verzocht de naam te wijzigen. Het zou 013 beter staan om zelf met iets totaal anders te komen. Daar heb ik nooit iets op teruggehad. Het is simpelweg mijn concept. Ik heb acht jaar lang bijna alles bij DvD gedaan: van de programmering tot aan de flyers. De kwaliteit van DvD staat dus met mij verbonden. Nu wordt de programmering en organisatie gedaan door Ruud Lemmen, een man met zijn roots in metal. Hij heeft het over zijn verloren liefde hiphop, maar het blijft een metaldude. Hierdoor zou Definitie van Dopeheid beschadigd kunnen worden in zijn reputatie.”

Wat is eigenlijk het verschil tussen de twee evenementen? Waar Definitie van Dopeheid puur voor Nederlandse muziek stond, neemt definitie van Hiphop ook Engelstalige acts aan. De Wit vertelt: “DvD staat voor talentmanifestatie. Voor het festival ging ik ook echt op zoek naar nieuw talent. Kijk naar Boef en de Gelogeerde Aap, die liet ik eerst in de Bat Cave hun ding doen. Daarna mochten ze naar de Kleine Zaal om uiteindelijk in de Dommelsch Zaal uit te komen. Ik werkte keihard voor het evenement. Dat er geen contact is opgenomen met mij voelt dus echt als een mes in mijn rug. Lager dan dit kunnen ze niet gaan. Gelukkig heb ik al het beeldmateriaal van al die jaren Definitie van Dopeheid zelf nog, dat is van mij. Dat is uniek beeldmateriaal en dat moet naar buiten komen. Maar Definitie van Dopeheid gaat door, zodra ik een geschikte locatie heb gevonden, laat dat duidelijk zijn. Wat ik nou echt had gewild? Dat 013 de dialoog eens aanging met me!”

Ruud Lemmen, programmeur van 013 en tevens de man die Definitie van Hiphop organiseert reageert: “Ik vind het jammer dat Mike er zo over denkt. De mails naar de directeur kunnen niet meer gecontroleerd worden, maar ik was me er niet bewust van dat hij er moeite mee had. Hij heeft destijds een persbericht naar buiten gebracht. Hierin zei hij dat hij in acht jaar tijd alles had bereikt wat hij had kunnen bereiken met hiphop. Bovendien zou hij andere doelen in zijn leven na gaan streven. Mike de Wit heeft nadat hij gestopt is van ons een passe partout gekregen die een heel jaar geldig is. Mike de Wit is daarom automatisch welkom op alle evenementen binnen 013, zo ook op Definitie van Hiphop. Dat lijkt ons uitnodiging genoeg. Ons wordt verweten dat we de dialoog niet aan zijn gegaan. Maar volgens mij is zoiets altijd tweerichtingsverkeer. Wij willen benadrukken dat we geen problemen hebben met Mike en ook nooit hebben gehad. Voor ons is er dus geen reden geweest om opheldering te vragen. Als Mike deze behoefte wel had, dan zou hij er ook voor hebben kunnen kiezen om gewoon binnen te wandelen, met ons af te spreken of de telefoon te pakken.”

Dat Definitie van Hiphop lijkt op het oude concept van De Wit ontkent hij niet: “Dat is met een heel simpele reden: het festival zoals het er nu staat lijkt in veel opzichten op DvD, maar is qua concept deels veranderd. Het is qua organisatie deels veranderd. En is het in onze beleving dus ook qua naam deels veranderd. Dit hebben wij bedoeld als een stukje eerbetoon naar Definitie van Dopeheid. We gaan dus in iets gewijzigde vorm door. Het hoeft niet meer Nederlandstalige rap te zijn en we koppelen er een afterparty aan waarmee we meer richten op dance en dubstep.”

Lemmen bekent dat De Wit een sleutelfiguur is geweest in de tijden van DvD. “Mike heeft veel gedaan en heeft zijn werk ook altijd goed gedaan. Feit is wel dat Definitie van Dopeheid georganiseerd werd binnen een samenwerking. 013 heeft evengoed heel veel bijgedragen aan het evenement. Wij zijn Mike juist dankbaar voor zijn inzet en bij het organiseren van het evenement is vooral gedacht aan de bezoekers. Ongeacht waar ik mijn roots heb zitten, metal of hiphop, ik denk dat onze line-up voor zich spreekt. Wij zijn prima in staat om een dergelijk festival te organiseren. Het gaat er ons bij 013 verder ook niet om welke programmeur het festival geboekt heeft. De bezoekers zal het volgens mij ook worst wezen wie het geboekt heeft, als er maar een toffe line-up staat. Verder hebben wij in het boekingsproces van het festival nergens scheve gezichten of rare vragen gekregen van artiesten en boekers, omtrent de situatie Mike de Wit."

Tot slot zegt Lemmen: “Ik vind dat wij het volste recht hebben om welke naam dan ook te gebruiken. Mike is gestopt uit eigen overwegingen, zoals te lezen is in zijn eigen persbericht dat hij destijds naar buiten bracht. Het festival is gezamenlijk door Mike en 013 opgezet, en dus niet alleen door Mike. Bovendien werd het volledig geproduceerd en gefinancierd door 013. We hebben Mike altijd gewaardeerd en hij heeft ook altijd netjes betaald gekregen voor zijn diensten. Wij vinden dus het gebruik van de naam Definitie van Hiphop, wat op het belangrijke woord dopeheid afwijkt, niet zo spannend. Enerzijds eerbetoon, anderzijds een ander concept.”

De Wit meldt als afsluiting nog: “Dat de gemeente en 013 DvD heeft gefinancieerd klopt. Het opzetten van DvD deden zij niet.
Ex-programmeur van 013 Japi Roelofs kan dit beamen, hij was degene die er in 2002 wél in geloofde en heb met hem erg fijn gewerkt tot begin 2009. Echter ben ik het er niet mee eens dat 013 nu een claim legt op mijn naam omdat ik dit toevallig in deze zaal heb geprogrammeerd en georganiseerd. Ook ben ik van mening dat 013 het zou schromen om zelf iets te verzinnen qua naam in plaats van door te breien op hetgeen dat ik ooit begonnen ben en ook heb beëindigd. Dat er in 013 hiphop geprogrammeerd blijft worden zie ik als iets positiefs en hopelijk zal het net zo’n impact hebben als mijn 8 jaar DvD. Dat is voor de scene en het hiphop klimaat van Nederland broodnodig.”

Definitie van Hiphop wordt op 29 oktober in alle zalen van 013 gehouden. Kaarten kosten 20 euro in de voorverkoop en 25 euro aan de deur.