3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand oktober

Wouter de Waal ,

Koude en duisternis zullen ongetwijfeld hun intrede gaan doen deze maand, maar op concertgebied valt er gelukkig meer dan genoeg te beleven in oktober. Vooral de tweede helft van de maand stikt het werkelijk van de interessante concerten, dus voel je niet geremd zelf de relevante agenda’s na te lopen. 3VOOR12 kwam uiteindelijk tot onderstaande selectie.

Deze concerten mag je niet missen in de maand oktober

Koude en duisternis zullen ongetwijfeld hun intrede gaan doen deze maand, maar op concertgebied valt er gelukkig meer dan genoeg te beleven in oktober. Vooral de tweede helft van de maand stikt het werkelijk van de interessante concerten, dus voel je niet geremd zelf de relevante agenda’s na te lopen. 3VOOR12 kwam uiteindelijk tot onderstaande selectie.

ALAMO RACE TRACK – 1 OKTOBER, CUL DE SAC
Voor een goede start van de maand kun je terecht in Cul de Sac, waar ter gelegenheid van het 12,5 jarig bestaan Alamo Race Track uit de gerenommeerde Excelsior stal zal aantreden. Entree is vijf euro, maar daar krijg je meteen twee consumpties bij. Geen reden om niet te komen dus, en hopelijk een goede aanleiding voor het café om weer eens wat meer bands te gaan boeken…

INCUBATED 10 – 6 OKTOBER, PARADOX
Natuurlijk miste je Incubate al daags na afloop van het festival, maar niet getreurd: deze eerste donderdag van de maand gaat kleine broertje Incubated wederom van start. Het wordt vast een knallend begin met de branieschoppende snelheidsmaniakken van Male Bonding uit Engeland en het stevige schoenenstarende Amerikaanse trio True Widow, dus mis het niet.

PRO-PAIN + GENERATION KILL FT.
ROB DUKES – 10 OKTOBER, LITTLE DEVIL
Naast Mario’s Metal Meeting halverwege de maand vormt deze maandagavondbijeenkomst ongetwijfeld de piek van de oktoberprogrammering in Little Devil. Al twintig jaar struinen de kerels van Pro-Pain de globe af om hun felle kruising tussen metal en hardcore aan de man te brengen, en geven het publiek altijd waar voor hun geld – en dan heb je ook nog drie supports.

ISRAEL NASH GRIPKA – 12 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Degenen die begin vorige maand bij zijn semiakoestische sessie in muziekzaak Sounds waren weten het al: Americanaheld Israel Nash Gripka mag je gewoon niet missen. Is dat voorproefje echter aan je voorbijgegaan, dan heb je nu de gelegenheid deze gepassioneerde Amerikaan in volle versterkte glorie te aanschouwen. Grijpen die kans.

ZWARTE VLEUGELS: LP PRESENTATIE BETONFRAKTION – 15 OKTOBER, PARADOX
Zwarte Vleugels Niels Duffhuës en Nick J. Swarth betreden deze editie in eigen persoon het podium. Duffhuës verzorgt het voorprogramma met enige gitaarimprovisaties, Swarth volgt als vocalist/geluidenman van het felle guerrillatrio Betonfraktion (verder bestaande uit gitarist Frank Crijns en drumster Maartje ‘Marzj’ Simons), dat vandaag zijn LP presenteert. Verplichte kost.

ROOSBEEF – 19 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Roos Rebergen is terug met een tweede Roosbeef album. En wat doe je als je een album uit hebt? Fijn op tour gaan natuurlijk. Met of zonder roodgeverfd haar. Onderweg stop je vanzelfsprekend ook even in de Kleine Zaal van 013, waar je een paar jaar terug ook al een prima optreden gaf. Die mensen daar hebben dat immers ongetwijfeld onthouden en komen nu weer. Zo is dat.

NORTH ATLANTIC OSCILLATION – 20 OKTOBER, STAGE01 013
Met ingang van oktober ontplooit 013 het loffelijke initiatief elke derde donderdag van de maand een gratis bandje in Stage01 neer te zetten. De aftrap wordt verzorgd door de postrockende Schotten van North Atlantic Oscillation. Ze krijgen meteen last van stevige concurrentie, want toevallig geeft Paulusma tegelijkertijd een gratis concert in de Kleine Zaal. Aan jou de keus.

SAVIOURS – 21 OKTOBER, STAGE01 013
Voor Saviours de dag erna moet je wel acht euro’s neertellen, maar daar krijg je maar liefst drie bands bij: Green & Wood, Your Highness en de lokale helden van Anaphylactic Shock. Meer dan genoeg waar voor je geld kortom en derhalve geen enkele reden om thuis op de bank te blijven huilen. Dat kun je immers ook in Stage01, waar luide gitaren je tranen meteen wegblazen.

ORCHID + SEAMOUNT + SERPENT VENOM – 23 OKTOBER, LITTLE DEVIL
Liefhebbers van occulte zeventiger jaren rock en doom zijn deze zondag in Little Devil aan het juiste adres. Met een programma van maar liefst drie bands uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk moet dit wel een puike avond in de sfeer van weleer worden. Bij zijn en meemaken is dus wederom het devies.

THE JOY FORMIDABLE – 26 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Liefhebbers van het sfeervolle rocktrio uit Wales hebben er even op moeten wachten (een dikke zeven maanden om precies te zijn), maar na het geannuleerde concert in maart is het nu dan eindelijk toch zo ver: The Joy Formidable komt naar 013. Als je even wat clipjes op YouTube of aanverwante media bekijkt, snap je dat je daar ook bij aanwezig moet zijn.

THE EX – 28 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Hoewel ze met recht legendarisch genoemd mag worden, is de Amsterdamse punkgroep The Ex in de recente geschiedenis niet in 013 te zien geweest. Wellicht met dank aan een uitstekende performance op het Incubate festival vorig jaar komt daar nu dan eindelijk verandering in – en daar moet je vanzelfsprekend getuige van zijn.

DEFINITIE VAN HIPHOP – 29 OKTOBER, ALLE ZALEN 013
De voorgaande edities heette het Definitie Van Dopeheid, nu Definitie Van Hiphop, maar voor de rest is er weinig veranderd in de formule: het verspreiden van de belangrijkste namen in de vaderlandse hiphop scene over de verschillende zalen die 013 rijk is. Houd je van hiphop in de Nederlandse taal, dan weet je waar je vandaag moet zijn.

BATTLEROAR – 30 OKTOBER, LITTLE DEVIL
Het gaat niet goed met Griekenland, maar dat is voor Battleroar allerminst reden de wapens neer te leggen. De traditionele metaalbewerkers en vertolkers van epische liederen gaan gewoon onvermoeibaar door, en blijken naast het gebruikelijke instrumentarium zelfs een viool in de strijd te werpen. We zijn benieuwd hoe dat in Little Devil gaat klinken – en jij natuurlijk ook.

WOLVES IN THE THRONE ROOM – 31 OKTOBER, KLEINE ZAAL 013
Voor een duistere afsluiting van de maand raden we je van harte aan je op de laatste dag van oktober bij 013 te vervoegen, waar Wolves In The Throne Room zijn sfeervolle black metal geruis op je zal loslaten. Dit is zeker niet de hardste band in het genre, maar wel één van de interessantere: een goede gelegenheid om je te laten verrassen dus.