Eastpak Antidote Tour werkt langzaam naar perfect einde

August Burns Red of A Day To Remember uitblinkers in 013

Clemens Lambermont ,

Voor de laatste keer organiseert (brugklas)tassenboer Eastpak de Antidote Tour. En zoals gebruikelijk komen ze ook even langs bij 013. Deze editie staat vooral in het teken van een hoop geschreeuw en synchroon headbangen, met onder andere de headliners A Day To Remember en August Burns Red.

August Burns Red of A Day To Remember uitblinkers in 013

Voor de laatste keer organiseert (brugklas)tassenboer Eastpak de Antidote Tour. En zoals gebruikelijk komen ze ook even langs bij 013. Deze editie staat vooral in het teken van een hoop geschreeuw en synchroon headbangen met onder andere de headliners A Day To Remember en August Burns Red.

Moeizame start

Om half zeven heeft het Nederlandse metalcore bandje As Enemies Arise de ondankbare taak gekregen om het publiek alvast een beetje in de stemming te krijgen. Het rijkelijk gepiercede publiek, waarvan de meeste A Day To Remember-shirts dragen, is niet erg onder de indruk.

Ongelijk kun je ze niet geven. Verder dan een slappe imitatie van bands als Bring Me The Horizon komen ze niet. Na een optreden van twintig minuten moeten ze alweer plaats maken voor de mannen van Living With Lions.

De energieke ‘metal-core light’-performance van het vijftal heeft wat sympathieks maar weet niet echt te overtuigen, vooral doordat de zanger de hoge tonen net niet weet te halen.

Breakdowns

Pas bij The Ghost Inside begint de stemming erin te komen. Voor het podium ontstaan de eerste moshpits, en een paar meisjes die nog te jong lijken voor een Justin Bieber-concert maken ‘hartjes gebaren’ naar de leadzanger. De zanger maakt hierop ook een hartje met zijn handen en hengelt de microfoon nog een keer in het publiek.

Hij snapt verdomd goed hoe hij het publiek moet entertainen, maar qua muziek blinkt de band vooral uit in middelmatigheid. Eigenlijk blijft het vooral bij de standaard screams en breakdowns met weinig variatie.

Maar bij de breakdowns van August Burns Red barst voor het podium pas echt de hel los. Vanaf het moment dat de band begint te spelen ontstaat bij elke nummer een moshpit waar je U (mét een hoofdletter) tegen zegt.

De manier waarop de band hun bak herrie weet te brengen is overigens bijzonder vermakelijk. Leadzanger Jake Luhrs geeft een demonstratie ‘creatief-met-microfoon-snoer’ en de overige bandleden proberen vooral om zo episch mogelijk te poseren op de versterkers.

Muzikaal gezien is deze band daarnaast superieur aan de vorige drie acts. Die voelen hierna vooral aan als opvulling. Met deze band komt de hele show pas echt op gang.

Blije gasten en special effects

A Day To Remember komt uiteindelijk als laatste met een overweldigende 'greatest hits'-optreden, en daar is eigenlijk niks mis mee. Vlekkeloos speelt de groep alle bekende nummers, met daarbovenop een berg special effects.

Denk hierbij aan wc-rollen die het publiek in worden geschoten en een leadzanger die in een gigantische opblaasbare bal over het publiek rolt. Maar wat het vijftal uit Californië vooral doet is zorgen voor een vrolijke afsluiting.

Dit komt mede doordat ze er zelf ontzettend veel lol in hebben. De bandleden staan bij ongeveer elk nummer met een smile van oor tot oor te spelen, en zanger Jeremy McKinnon neemt vaak even de tijd om te zeggen hoe geweldig hij het publiek vindt.

Waarschijnlijk zijn er ook weinig mensen die na dit ongelooflijk positieve optreden met een slecht gevoel naar huis gingen. Een beter afsluiter had het Eastpak-circus niet kunnen hebben.