Definitie van Hiphop afwisselend en verrassend

Nieuwe naam, oude formule

Wesley van Oevelen & Nick Peters ,

De naam mag anders zijn, de opzet is nagenoeg hetzelfde: Definitie van Hiphop was afgelopen zaterdag in 013 na afloop een succes te noemen; de acts waren van hoog niveau, het publiek kwam en de vibe was goed. Een dwarsdoorsnede van wat 'DvH' allemaal te bieden heeft.

Nieuwe naam, oude formule

De naam mag anders zijn, de opzet is nagenoeg hetzelfde: Definitie van Hiphop was afgelopen zaterdag in 013 na afloop een succes te noemen; de acts waren van hoog niveau, het publiek kwam en de vibe was goed. Een dwarsdoorsnede van wat 'DvH' allemaal te bieden heeft.

Timmietex
heeft dit jaar de grote eer om in de Dommelsch Zaal te openen. In een half uur doet hij ‘oude’ tracks als 'Zo Vroeg' en 'Tantu Spange Tatta'. Deze worden afgewisseld met nieuwe tracks van zijn volgende plaat ‘Texus Ranger’, die rond februari/maart uitkomt. ‘De meest funky white dude’ gooit er zelf veel energie in, maar het publiek, bestaande uit ongeveer driehonderd man, kijkt stijfjes toe naar zijn performance. Fotosynthese, die een aantal nummers met Timmietex meedoet, kan daar geen verandering in brengen. (WvO)

Tilburger Swaksaman mag het voor het eerst proberen in de Kleine Zaal. Om gelijk met de deur in huis te vallen; de man is onverstaanbaar. Het lijkt te liggen aan het geluidsysteem, maar latere acts hebben geen problemen met hun verstaanbaarheid. Het publiek krijgt door de gebrekkige sound niet de zin om mee te gaan met Swaksaman. Dit verandert gedurende het hele optreden niet, sterker nog, bij de start van het optreden van GMB loopt de Kleine Zaal stukje bij beetje leeg. Ligt het aan het vroege tijdstip, of voelt het publiek Swaksaman gewoon niet? Misschien wel allebei en moet Swaksaman het volgend jaar weer opnieuw proberen. (NP)

Terwijl de Dommelsch Zaal voller stroomt, is het tijd voor de volgende act: GMB. Rapper Gery Mendes, mét band op het podium, probeert vanaf moment één het publiek mee te krijgen. Na een aantal minuten begint het publiek aardig mee te deinen met de reggaeachtige hiphop van GMB. De 27-jarige mc met Kaapverdiaanse roots laat blijken erg muzikaal aangelegd te zijn: nadat hij zichzelf eerst akoestisch laat begeleiden, trommelt hij hierna vrolijk los op zijn djembé. Alhoewel GMB het publiek op het einde goed mee weet te krijgen, valt de act uit de toon met de overige optredens: er zitten veel invloeden van reggae en soul in GMB's muziek. (WvO)

De Dommelsch Zaal is bij het optreden van het Nijmeegse Zo Moeilijk goed gevuld. DJ en producer Nikes knalt de eerste beats erin en Rosco betreedt het podium. Nadat bekende tracks als 'Kleermaker' door de zaal klinken, ontstaan de eerste pits. Moeiligan Nosa kan er volgens Rosco niet bij zijn vanwege een blessure aan de achillespees. Dat wil niet zeggen dat Rosco er alleen voor staat, want nadat 'Talk Of The Town' en 'Jaman' worden afgewerkt, komen Kabel en Poke hem vergezellen. Faya Mang en Sranang Gotu maken de show compleet. Zo Moeilijk zet een toffe show neer en het gemis van Nosa wordt snel vergeten. (WvO)

Na het goed ontvangen optreden van Zo Moeilijk is het de beurt aan Winne. De zaal staat helemaal vol en doet vanaf het begin gelijk goed mee. Nummers als 'W.I.N.N.E.' zijn mooie gelegenheden voor het publiek om even lekker mee te schreeuwen. Bij een nieuw nummer vraagt Winne om een moshpit, maar dat had hij beter niet kunnen doen. De beat leent zich helemaal niet voor een pit, waardoor er ook geen gehoor werd gegeven aan het verzoek. Gelukkig voor hem komt er drie minuten later een andere nieuwe plaat en ontstaat de pit vanzelf. Het publiek gaat uitzonderlijk goed mee met de nummers ‘Lotgenoot’ en ‘Geef Acht’ en bij de laatste stroomt het hele podium vol met Winne zijn crew. Zo zet iedereen zich in om het publiek nog één keer los te krijgen. (NP)

Tastic staat net als vorig jaar samen met back-up mc Don Qui in de Kleine Zaal. De Alphenaar, die pas zijn EP ‘Donnie & the Dark Charizard’ uitbracht, zorgt voor een goede sfeer in de zaal. Van z’n laatste EP doet hij een aantal nummers, met als hoogtepunt het bekende 'Ai Ai'. Door te zeggen dat hij het liefst in de 013 optreedt, kan hij rekenen op goedkeuring van het publiek. Keiharde tracks als 'Boom' en 'Beetje Vreemd maar wel Lekker' (zonder Dret en Krulle) komen volledig tot hun recht in een show die veel energie aan de bezoekers geeft en terugvangt. (WvO)

Hef is dit jaar ook weer van de partij en heeft een zeer opvallend optreden. Opvallend omdat de zaal bomvol stond, terwijl eerste drie nummers op weinig support hoeven te rekenen. Dit veranderdt allemaal op het moment dat Hef een nieuw raptalent introduceert. De 11(!!)-jarige jongen doet wat Hef niet voor elkaar krijgt: na drie lijnen gaat het publiek helemaal los. Daardoor krijgt het jochie zoveel zelfvertrouwen dat het lijkt alsof er vonken van hem afkomen. Hef kan vervolgens lekker verder met zijn programma, met een opgewarmd publiek. Het uittrekken van zijn shirt hoeft niet zo, maar het past wel bij Hef's ‘ik heb schijt' imago. (NP)

Vorig jaar stond hij nog in de Bat Cave en maakte hij er geen geheim van dat de Dommelsch Zaal volgend jaar van hem moet zijn. Kraantje Pappie begint daarom al gelijk met leuke zelfspot. De vraag wie hem al langer dan twee jaar kent, wordt met luid gejuich beantwoord, wat gelijk de toon zet voor zijn optreden. De ‘simpele jongen’ uit Groningen komt uitzonderlijk goed uit op de keiharde beats. Verrassend is een geweldige freestyle, waarbij mensen willekeurige voorwerpen in de lucht moeten houden, zodat Kraantje deze kan verwerken in zijn spit. Op het einde worden er nog een paar dubstepbeats geïntroduceerd via een instrument dat nog het meest lijkt op de gitaar van Guitar Hero. Het publiek kiest een kleur, de beat komt als resultaat. De laatste beat krijgt de hele zaal plat, waardoor de moshpit over de hele benedenverdieping wordt uitgevoerd. (NP)

Zonder Sticks, Typhoon, ART en James, maar met Kubus was Rico de volgende in de Dommelsch Zaal, die tot aan de nok toe gevuld zit. Het publiek wordt gebombardeerd met de knetterharde beats van 'Kuupie' en de net zo harde lyrics van fakkelbrigadier Rico. De tracklist van de eerste soloplaat van Rico wordt op volgorde afgewerkt: 'Vrij', 'My Level', 'Repelspeeltje', 'De Lift', alles galmt heerlijk door de zaal. Met het nummer 'Freak De Flow' weet het duo een hoogtepunt te bereiken omdat Rico wat moves neerzet aan het eind van het nummer. De bangers 'Scooby' en 'Ouwe Broek' worden als laatsten van het album gedaan. Ricardo McDougal voelt zich ook niet beroerd om tussen de mensen te staan en doet mee in de pit. Het nummer 'Buitenbad' wordt met een ‘kuubstep-beat’ uitgevoert en draagt bij aan een van de beste shows van de dag. (WvO)

Je zou toch zeggen dat het bijna niet mogelijk is dat Boef en de Gelogeerde Aap de releaseshow van hun tweede plaat ‘Wij Zijn’ zou kunnen overtreffen. Nou, veel scheelt het in ieder geval niet. Tijdens de ‘thuiswedstrijd’ met Boef achter de draaitafel, Aap aan de mic en Oowtje als back-up gaat het dak er van begin tot eind compleet af. Ze rocken een paar nummers van het album ‘ Wij Zijn’ zoals het gelijknamige 'Wij Zijn' en 'Echte Helden'. Deze worden vakkundig afgewisseld met nieuwe tracks en spul van hun eerste plaat ‘Vind Ons’. De energieke Oowtje trekt genoeg aandacht naar zich toe door op spacende wijze over de dubsteptonen te dansen. Verrassend is het dat Rosco en Kabel nog een track komen doen. (WvO)

Over rapper Steen kan je veel zeggen, maar hij heeft iets wat erg aanspreekt in de hiphopscene. De rapper, die in één track meer met kanker scheldt dan dat velen van ons in hun hele leven zouden doen, opent zijn show in de Kleine Zaal met het nummer 'Fok Steen'. Met een fles drank in de ene hand en een mic in de andere doet hij een aantal nummers van zijn nieuwe album ‘De Vader’. Dead Homies broeder Spinal doet ook nog een aantal nummers mee en zorgt met zijn agressieve teksten voor een donkere, maar niet ongewenste sfeer. (WvO)

Het collectief Nouveau Riche bezit een formule waarmee je het publiek in je macht kan krijgen. Door de spacende beats van Boaz en de raps van Mr. Polska, Leo, Digitzz, JeBroer en Steph is opener 'Berghuis' een voorbode waarmee de toon gelijk wordt gezet. Bij het nummer 'Datekanon' doen Mr. Polska en Digitzz, net als in de videoclip van het nummer, hun broeken naar beneden om het nummer in boxershort te doen tot grote hilariteit bij het publiek. Leo zorgt tijdens dat nummer voor interactiviteit met het publiek, wat de show alleen maar beter maakt. Tegen de verwachting in is de Kleine Zaal niet helemaal gevuld tijdens de show, maar een plek in de Dommelsch Zaal volgend jaar moet haalbaar zijn. (WvO)

Zwart Licht XL mag de reguliere show afsluiten. Een moeilijke opgave, maar de rappers laten nog één keer zien hoe mellow hun sound is in combinatie met een band. Het is voorlopig het laatste optreden van Zwart Licht XL en het mag niemand verbazen dat de zaal helemaal vol is. Door de subtiliteit van Zwart Licht XL gaat niemand echt los, maar is wel van de gezichten te lezen dat het publiek zich vermaakt. 013 heeft dus de uitstekende keuze gemaakt om een wat minder harde sound op het einde te gooien. Vermoeidheid speelt hier natuurlijk een rol in, maar de rappers weten op de juiste momenten het tempo te verhogen en verlagen, waardoor het optreden, ondanks de uitloop, tot het einde interessant blijft. (NP)

- meer foto's volgen -