3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand november

Marco van Hoof en Wouter de Waal ,

Geen grote festivals in Tilburg in november, maar wel de Popronde aan het begin van de maand. Ook daarna is er meer dan genoeg te doen in alle hoeken en gaten die de stad rijk is: van optredens op bekende muziekplekken als 013, Paradox en Little Devil tot bijzondere concerten in Theaters Tilburg, het recent wederopgestane Extase en zelfs de Sint Jozefkerk. Hieronder vind je een kleine selectie van twaalf redenen om van de bank af te komen.

Deze concerten mag je niet missen in de maand november

Geen grote festivals in Tilburg in november, maar wel de Popronde aan het begin van de maand. Ook daarna is er meer dan genoeg te doen in alle hoeken en gaten die de stad rijk is: van optredens op bekende muziekplekken als 013, Paradox en Little Devil tot bijzondere concerten in Theaters Tilburg, het recent wederopgestane Extase en zelfs de Sint Jozefkerk. Hieronder vind je een kleine selectie van twaalf redenen om van de bank af te komen.

POPRONDE – 3 NOVEMBER, BINNENSTAD TILBURG

Het jaarlijkse, landelijke, gratis feest der semi- en onbekende Nederlandse bandjes is de eerste donderdag van deze slachtmaand wederom op tal van locaties in de binnenstad van Tilburg te vinden. En voor de creabea's: je kunt je eigen Popronde T-shirt fixen in Cul de Sac, de plek waar ook informatie, een polsbandje en de Popronde Poncho (!) te vinden is.

NUCLEAR SUSHI – 4 NOVEMBER, STAGE01 013
De plaatselijke heavy thrashers van Nuclear Sushi hebben een verse langspeler gemaakt, en komen deze vandaag presenteren in Stage01. Of men daarbij ook inspiratie heeft geput uit de atoomellende in Japan een tijd terug, blijft nog even een open vraag. Zeker is in ieder geval dat de metalen veteranen deze avond gesteund worden door hun muzikale vrienden in Ink en Gomorra.

THE ACCÜSED + MILKMAN + CRACKS IN THE WALL – 5 NOVEMBER, LITTLE DEVIL
Een decoratief ‘heavy’ trema, waar kom je het tegenwoordig nog tegen? Nou, bij The Accüsed dus, maar die legendarische hardcore bende opereert dan ook al sinds de vroege jaren tachtig. Deze zaterdag zullen de Amerikanen vast laten zien en horen nog steeds springlevend te zijn, terwijl het publiek al op temperatuur is gekomen bij onze lokale maten van Milkman en Cracks In The Wall.

GUITAR WOLF – 6 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013

Ze zijn met z'n drieën, komen uit Japan en veroveren al bijna een kwart eeuw het publiek met wat ze zelf “jet rock 'n' roll” noemen: mede door The Ramones geïnspireerde energieke punkrock. In het voorprogramma van Guitar Wolf staan de altijd scherpe Nederlandse garagerockers The Stilettos. Er is echter ook een afzegging… Zondagsrust zal er zes november niet bij zijn.

LOCAL HEROES – 11 NOVEMBER, EXTASE
Het is een hele tijd stil geweest op concertgebied in Extase, maar met ingang van september kun je er op vrijdagen weer terecht voor een broodnodige portie levende herrie. Roxxity programmeert er ook, en op deze elfde van de elfde krijg je door een toepasselijk dwaze logica twee bands voorgeschoteld met een zeven in de titel: Chapter 7 en Back At 7. Jersey Devil maakt het feestje af.

3VOOR12 PRESENTEERT: WILCO – 14 NOVEMBER, DOMMELSCH ZAAL 013

Met net anderhalve maand een nieuwe plaat uit ('The Whole Love'), zullen de Grammy winnaars uit Chicago met hun puike countryrock met avant-gardistische elementen ongetwijfeld een meer dan memorabele set neerzetten. Mocht je echter een bizar goede reden hebben om niet langs te gaan, geen nood: 3voor12 neemt het concert op en zendt het uit op radio, internet en digitale televisie.

ROCKACADEMIE PRESENTS – 17 NOVEMBER, PARADOX
De Rockacademie presenteert zich deze maand in Paradox. Vanavond kun je genieten van de uiteenlopende talenten van Scarlet Stories (gespecialiseerd in progressieve muziek), Puppa And The Clementines (“experimenteel theatraal”, zoals ze het zelf graag noemen) en Lui De Band (bestaande uit liefhebbers van ska, reggae en andere lakse klanken). Komen en je laten verrassen kortom.

L’ORCHESTRE D’HOMMES-ORCHESTRES – 19 NOVEMBER, THEATERS TILBURG
Watte? De kans is inderdaad levensgroot aanwezig dat je nog nooit van dit eigenzinnige orkest uit Franstalig Canada hebt gehoord. Tom Waits zal waarschijnlijk echter geen onbekende naam zijn, en laat het nou het repertoire van deze bizarre artiest zijn dat deze avond centraal staat. Gewapend met veel onconventionele instrumenten zal men zijn potten- en pannenmuziek recht proberen te doen.

PULLING TEETH – 20 NOVEMBER, LITTLE DEVIL
Drie jaar geleden waren ze hier al eens te bewonderen op het toen nog ZXZW geheten Incubate festival, nu komen ze terug in Little Devil. Verwacht een hyperenergieke hardcore show met veel ‘publieksparticipatie’ – en anders zorgen Seraphim, 21 Gun Salute en Pigteeth (inderdaad, nog meer tanden) daar wel voor. Kaartjes zijn te verkrijgen bij organisator 013 en Ticketservice.

AUX RAUS: FEELGOOD FAREWELL TOUR – 25 NOVEMBER, KLEINE ZAAL 013
Ze hebben welhaast ieder poppodium en boerenkot in Nederland plat gespeeld, maar na een jaar of zeven is de koek op. Voor men er definitief het bijltje bij neergooit, houden de enthousiaste gabberpunkers van Aux Raus echter nog een laatste tournee door het land. Daar moet jij natuurlijk ook bij zijn (tenzij je eigenlijk liever naar funklegende George Clinton in de grote zaal gaat).

MAGNAPOP – 27 NOVEMBER, LITTLE DEVIL

Een relatief rustige, maar daarom niet minder boeiende avond in Little Devil. Magnapoprichtsters Linda Hopper (zang) en Ruthie Morris (gitaar) spelen getweeën een akoestische set waarbij hun punky pop voor de gelegenheid gelardeerd zal worden met soul en funk. Het Tilburgse voorprogramma Scarlet Stories ben je tien dagen eerder overigens al in Paradox tegengekomen.

I MUVRINI – 28 NOVEMBER, SINT JOZEFKERK
013 programmeert de laatste jaren steeds meer concerten op toepasselijke gelegenheidslocaties. In dat kader verschijnt het folkloristisch duo I Muvrini uit Corsica, dat eerder al verscheidene malen in het poppodium zelf te zien was, nu op de ‘planken’ van de Sint Jozefkerk aan de Heuvel. Wat die combinatie gaat opleveren, zullen we allemaal moeten zien, maar bijzonder wordt het hoe dan ook.