De Kling: een energieke ‘mengelmoes’ De Kling: een energieke ‘mengelmoes’

Garagepunkgroep beleeft morgen officieuze releaseparty bij Club 3VOOR12/Tilburg

, Freek Verhulst

De Kling: een energieke ‘mengelmoes’

Garagepunkgroep beleeft morgen officieuze releaseparty bij Club 3VOOR12/Tilburg

Freek Verhulst ,

Ze wonnen vorig jaar de Lucas Dec Bokaal, speelden eerder dit jaar op No Sleep ‘Til Burg en twee weken terug zetten ze hun eerste demo op hun website. Donderdag zijn ze tweemaal in 013 te bewonderen: eerst bij het HvdW Cultcafé en daarna op ons eigen Club 3VOOR12/Tilburg. In aanloop hiernaartoe spraken we met drummer Joep Schmitz.

Garagepunkgroep beleeft morgen officieuze releaseparty bij Club 3VOOR12/Tilburg

Ze wonnen vorig jaar de Lucas Dec Bokaal, speelden eerder dit jaar op No Sleep ‘Til Burg en twee weken terug zetten ze hun eerste demo op hun website. De Tilburgse garagepunkformatie De Kling timmert dus behoorlijk aan de weg. Donderdag zijn ze tweemaal in 013 te bewonderen: Eerst bij het HvdW Cultcafé en daarna op ons eigen Club3VOOR12/Tilburg. In aanloop hiernaartoe spraken we met drummer Joep Schmitz.

Morgen spelen jullie twee keer in 013, waar de demo ook is opgenomen en gemixt. Mogen we zeggen dat dat een officieuze releaseparty is?
“In zekere zin wel. De demo staat al twee weken online, maar morgen bij Club 3VOOR12/Tilburg zullen we de eerste fysieke exemplaren gratis weggeven. De oplage is 50 stuks en het zijn geen cd's.”

Jullie proberen je eigen draai te geven aan een sound van ‘back in the day’. In hoeverre zijn jullie daarin geslaagd op de demo?
“Dat is niet helemaal waar. Mensen drukken een stempel op je omdat ze je in hokjes proberen te plaatsen, alhoewel dat vrij logisch is. Zo zijn we vergeleken met Pixies, X, Gun Club, et cetera. Het was voor ons de eerste keer dat we naar een studio gingen, dus we zijn broekies eerste klasse wat dat betreft! Samen met producers Erik-Jan Dodd en Cees Thomassen hebben we gezocht naar de sound die bij de zes tracks paste en zo is deze sound ontstaan.”

Jullie delen de demo op cassettebandjes uit. Is dat om de band met ‘back in the day’ te benadrukken?
“We wilden geen cd’tjes branden, in een kartonnen hoesje doen en verkopen. Het is toch veel toffer om een hebbedingetje te maken dat uniek is? Vrijwel iedereen heeft zijn walkman al naar de kringloop gebracht of op zolder gelegd, maar daar gaat het ons niet om. Het hebbedingetje vinden we tof, vandaar het cassettebandje. Je kunt de demo overigens ook gratis downloaden op onze website.”

Waarom dan cassettebandjes en geen vinyl?
“De eerste opnames van een band zijn nooit de beste. We zitten in een tijd dat we nog enorm aan het groeien zijn en dat elk nieuw nummer dat we schrijven beter is dan het vorige. Het leek ons daarom niet verstandig om dat gelijk op vinyl te persen.”

Voor jullie eerste demo hebben jullie hulp gehad van Chris Blankers (ex-Hooghwater) en Maarten Rischen (Shaking Godspeed). Hoe zijn jullie bij hen terecht gekomen?
“In september speelden we op een festival waar Hooghwater ook speelde. Zo kwamen we met Chris in contact en we hebben hem toen gevraagd of hij met ons wilde helpen met de pre-productie.

Met Maarten kwamen we in contact via een workshop van Suburban Records afgelopen zomer, waarbij je met o.a. Ries Doms (ex-Hooghwater), Maarten Rischen en Wout Kemkens (Shaking Godspeed) kon werken aan één nummer. Toevallig waren wij ingedeeld bij Maarten en zo is het balletje gaan rollen. Hij is in de winter naar ons oefenhok in Haaren gekomen om ons te helpen met de pre-productie.”

Jullie zeggen dat jullie garagepunk spelen omdat ‘dat is wat eruit komt’. Was dat niet de bedoeling dan?
“Niet bewust. We hebben alle drie erg uiteenlopende muzieksmaken. Lotte en Bart hadden al eerder samengespeeld en wat nummertjes geschreven. Daarna kwam ik erbij, maar ik wilde punk maken. Zo is die mengelmoes van verschillende stijlen ontstaan en is het garagepunk geworden.

Jullie zeggen dat jullie muziek live beter tot haar recht komt. Omschrijf wat een optreden van De Kling bij het publiek teweeg brengt.
“Oordeel zelf en kom kijken!”

Wat mogen we op lange termijn van jullie verwachten?
“De komende maanden spelen we in de gehuchten van Nederland. In de winter willen we de eerste echte EP gaan opnemen.”

Morgenavond is Stage01 vanaf 20:30 het toneel van Club 3VOOR12/Tilburg. Op het programma staan naast De Kling de bands Chapter7 en Colossa. Kaartjes kosten 3,50. De afterparty in Cul de Sac met DJ Onze Jos is gratis.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg