3VOOR12/Tilburg Tipt! 3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

, Wouter de Waal

3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

Wouter de Waal ,

In mei worden van oudsher veel clubtours gehouden en dat merk je ook in Tilburg. Het spetterende International Gipsy Festival aan het einde van de maand vormt een uitzondering, maar voor de rest wordt onderstaande lijst geheel gevuld door relatief kleine groepen in dito zalen. Zij zullen ongetwijfeld laten zien dat klein zeker niet minder fijn hoeft te zijn.

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

In mei worden van oudsher veel clubtours gehouden en dat merk je ook in Tilburg. Het spetterende International Gipsy Festival aan het einde van de maand vormt een uitzondering, maar voor de rest wordt onderstaande lijst geheel gevuld door relatief kleine groepen in dito zalen. Zij zullen ongetwijfeld laten zien dat klein zeker niet minder fijn hoeft te zijn.

KRACH – 1 MEI, KLEINE ZAAL 013
De maand start op een hippe noot met onze landgenoten van Krach, die gewapend met witte hemden, bretels en – niet in de laatste plaats – pakkende nummers de Kleine Zaal aan zich gaan proberen te onderwerpen. Verplichte kost voor liefhebbers van De Staat en aanverwanten en met de herrieschoppers van Bombay Show Pig als mooie bonus.

INCUBATED 08 – 5 MEI, PARADOX
Het Bevrijdingsfestival aan de Piushaven is dit jaar helaas niet meer, maar niet getreurd, Incubated gaat gewoon door. Tijdens deze achtste editie komen adepten van drone, noise, psychedelica en aanverwante muzikale randfenomenen ruim aan hun trekken met performances van Moon Duo, Barn Owl, Kim Ki O en Jefre Cantu-Ledesma – komen dus.

ABYSMAL DARKENING + YAMA + GIGATRON 2000 – 6 MEI, LITTLE DEVIL
Ook deze maand heeft Little Devil weer vele goedkope of zelfs gratis concerten van prima kwaliteit op het programma staan. Deze vrijdag staan er drie bijzondere bands van eigen bodem voor de prijs van geen, dus je weet wat je te doen staat. [Mocht je nu onverhoopt verhinderd zijn, dan kun je dag erna nog altijd naar Betonfraktion met voormalig stadsdichter en Zwarte Vleugel Nick J. Swarth op dezelfde plek.]

LUNAPARK – 11 MEI, PARADOX
Iedereen die hedendaagse muziek, The Beatles in het algemeen en het Revolver album in het bijzonder een warm hart toedraagt, kan zich deze dag in Paradox komen laven aan de bijzondere bewerkingen die Brabants ensemble Lunapark ten gehore brengt. Allerhande verhaspelingen van de Fab Four passeren de revue in een gevarieerd programma dat coryfeeën als Louis Andriessen en Yoko Ono naast relatieve onbekenden zoals Gavin Bryars en Dugal McKinnon plaatst.

NEXT BEST BAND SHOWCASE TOUR – 12 MEI, KLEINE ZAAL 013
Next Best Band is een initiatief dat je (zoals de naam al aangeeft) de beste groepen van morgen wil voorschotelen. Naast het vrouwelijke power trio Dudettes en het tijdens de afgelopen Popronde al imponerende Birth Of Joy zijn daarvoor ook de lokale helden/heldinnen van The Jacks geselecteerd. Vandaag kun je ze allemaal voor een klein bedrag gaan steunen in 013.

FUCKED UP – 14 MEI, KLEINE ZAAL 013
Hardcore/punk liefhebbers kunnen deze datum natuurlijk blind in de agenda schrijven. Het Canadese Fucked Up heeft de afgelopen jaren immers de reputatie opgebouwd één van de meest energieke en vernieuwende bands in het genre te zijn. Met een ijzersterke support als Otis moet dit bijna onvermijdelijk resulteren in een memorabele bijeenkomst.

BILL STEER’S GENTLEMANS PISTOLS – 15 MEI, LITTLE DEVIL
Bill Steer is bij extreme metaalfanaten vooral bekend door zijn pionierswerk in het zeer vroege Napalm Death en meer nog in Carcass. Dat hij zich met de jaren echter ook in andere richtingen heeft geëvolueerd, blijkt onder andere al uit zijn op klassieke rock geënte band Firebird. Deze zondag is hij in de rockband Gentlemans Pistols te bewonderen, voorafgegaan door de Haagse motormaniakken van Lucid.

ZWARTE VLEUGELS – 18 MEI, PARADOX
Niels Duffhuës en Nick J. Swarth gaan deze editie in zee met wat duistere geestverwanten uit Eindhoven, te weten VJ Stalker en noisecollectief MTVS + ZUS. Wat dat precies gaat opleveren, blijft vanzelfsprekend altijd een verrassing. Zeker is in ieder geval dat undergroundstuk ‘Bos’ live door Duffhuës van een soundtrack zal worden voorzien. Verplichte kost voor verloren zielen.

CLUB 3VOOR12/TILBURG – 19 MEI, STAGE ONE 013
Het is even stil geweest, maar Club 3VOOR12/Tilburg is met ingang van deze maand weer helemaal terug. Gedurende deze editie zullen onze vaderlandse vrienden van Colossa, Chapter7 en Merch voor je optreden tegen een prijs die nauwelijks de moeite van het vermelden waard is. Langskomen en versteld staan van het grote talent bij jou om de hoek is het devies.

HERE’S YOUR FUTURE – 22 MEI, KLEINE ZAAL + STAGE ONE 013
Met het dit jaar voor het eerst georganiseerde Here’s Your Future is Tilburg weer een klein festivalletje rijker. Het richt zich op aanstormend talent in de indiehoek en deze starteditie staan Ty Segall, Cloud Nothings, The Luyas, Secret Cities, Prince Rama en (van eigen bodem) Nikoo op het programma. Wie weet groeien enkele van deze bands al snel door naar grotere podia, dus grijp die kans om ze in een intieme setting aan het werk te zien.

I AM OAK + MARBLE SOUNDS – 26 MEI, KLEINE ZAAL 013
Het gaat goed met I Am Oak, zo bleek onder andere al uit een overvolle Stage One tijdens de afgelopen Popronde. Deze donderdag keert de ingetogen folkgroep terug in de Kleine Zaal, met de gelijkgestemde zuiderburen van Marble Sounds in het kielzog. Voer voor de liefhebbers van prachtige fragiele liedjes.

AMPLIFIER – 27 MEI, KLEINE ZAAL 013
Hou je echter meer (of ook) van progressieve rock, dan is Amplifier de dag erna in dezelfde zaal een grote aanrader. Onlangs brachten deze Britten zonder steun van enig label hun dubbelalbum The Octopus uit en sindsdien zijn ze door de muziekpers overladen met loftuitingen. Postrock voorprogramma Long Distance Calling is trouwens ook niet misselijk.

ROXXITY BANDPRESENTATIE – 28 MEI, LITTLE DEVIL
Wil je als één van de eersten horen wat er zoal op lokaal gebied broeit, dan ben je zaterdagavond bij Little Devil aan het juiste adres. De oprichters van het ten grave gedragen F.R.E.U.D. zijn namelijk wedergekeerd onder de naam Jersey Devil en zullen tijdens deze bandpresentatie laten horen wat ze waard zijn, net als de Oi!-punkers van The Bruiseheads trouwens.

INTERNATIONAL GIPSY FESTIVAL – 29 MEI, INTERPOLISTUIN
Het laatste weekend van mei staat in het teken van alweer de vijftiende editie van het befaamde International Gipsy Festival. Zaterdag kun je overdag al voor nop terecht in de Interpolistuin voor de Dutch Balkan Blues Contest, zondag is echter de hoofddag met als grote finale een knetterende Balkan Brass Battle tussen Boban & Marco Markovic enerzijds en het welbekende Fanfare CiocĒŽrlia anderzijds. Niet te missen.

PRIMORDIAL – 30 MEI, KLEINE ZAAL 013
De meest bijzondere metalen bijeenkomst van de maand vind je aan het einde ervan, met het Iers gekleurde geweld van Primordial in een leidende rol. Ook de supports While Heaven Wept en Alcest vormen echter een uitstekende reden om vandaag naar de Kleine Zaal af te reizen: zo maakte de laatste groep pas geleden nog indruk als opener van het Roadburn Festival. Kon je er toen niet bij zijn, dan krijg je nu een herkansing.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg