Hiphopfestival Definitie van Dopeheid verandert naam en concept Hiphopfestival Definitie van Dopeheid verandert naam en concept

Definitie van Hiphop met focus op urgente acts uit Nederland

, Erik Zwennes

Hiphopfestival Definitie van Dopeheid verandert naam en concept

Definitie van Hiphop met focus op urgente acts uit Nederland

Erik Zwennes ,

Hiphopfestival Definitie van Dopeheid gaat dit jaar door onder de naam Definitie van Hiphop. Op zaterdag 29 oktober treden ruim dertig acts op in de drie zalen van 013, waaronder o.a. Zwart Licht XL, Jiggy Djé, Hef en Kubus & Rico. Engelstalige acts zijn tegenwoordig welkom. Acts zonder album even niet.

Definitie van Hiphop met focus op urgente acts uit Nederland

Het Tilburgse hiphopfestival Definitie van Dopeheid gaat dit jaar door onder de naam Definitie van Hiphop. Op zaterdag 29 oktober treden ruim dertig acts op in de drie zalen van 013, waaronder o.a. Zwart Licht XL, Jiggy Djé, Hef en Kubus & Rico. Engelstalige acts uit Nederland zijn tegenwoordig ook welkom. Acts zonder album even niet.

Vorig jaar nam gastprogrammeur Mike de Wit afscheid van het festival. Enigszins teleurgesteld door een dip in de bezoekersaantallen gooide hij de handdoek in de ring. 013 programmeur Ruud Lemmen: “Het festival was jarenlang uitverkocht. Vorig jaar voor het eerst in tijden niet. Met ruim 1500 bezoekers was het nog prima hoor, maar het is goed om weer een kritisch naar het concept te kijken.” Naast de nieuwe naam zijn Engelstalige acts vanaf nu ook welkom. Deze editie resulteert dat overigens pas in één naam: GMB. Ook zijn vaste gasten als Fresku en Fakkelbrigade dit jaar niet geboekt. “We willen graag artiesten hebben die een album uit hebben of binnenkort een plaat presenteren. Wanneer Fresku met een nieuwe plaat komt is hij weer hartstikke welkom,” aldus Lemmen.

Naast de inhoudelijke keuzes zijn er dit jaar ook iets minder acts geboekt en beweegt het programma richting de avond meer richting beats en dansbare hiphop. Lemmen: “Na acht uur hiphop is dat iets dat goed past. Ook beginnen we iets later. Om twaalf uur ‘s middags was het vaak nog wat rustig. Nu beginnen we om twee uur.”

De volledige line-up bestaat dit jaar uit: Zwart Licht XL, Jiggy Djé, Hef, Kubus & Rico, Dret & Krulle, Underground (ft. Whitedogg, Tailers, Rifo, Brakko Trixxx, Kiddo Cee, Serrio B.A.A.Z. & Dj Jane Doe), Boef & De Gelogeerde Aap, Zo Moeilijk, Winne, Steen, Kraantje Pappie, Nouveau Riche (ft. Mr. Polska, Steph, Leo, Digitz, Jebroer), Skinto, Per.verz, GMB, D.Lipps, Tastic, Timmietex, Het Verzet en Swaksaman. Daarnaast presenteert Homegrown een exclusieve showcase met alle acts van de te verschijnen Homegrown 2011 sampler, waaronder Per.Verz, Kroons, De Kraaien, Ome Omar, Ojajoh?!, Freez en Mr. Polska. Hiphop In Je Smoel verzorgt  ook een new talent showcase met zeven opkomende hiphop acts. Aansluitend op het reguliere programma vindt er een afterparty plaats in de foyer van 013.

Lemmen is enthousiast over het hiphopklimaat in Nederland. “De opkomst in het clubcircuit is heel wisselend. Je ziet ook een duidelijke tweedeling in de opkomst bij internationale en binnenlandse acts. Ik zou dat nog wel iets meer willen combineren, maar je merkt dat het publiek daar tijd voor ndoig heeft. We proberen het wel regelmatig en niet enkel met een Nederlandse act in het voorprogramma. Zo staan Zwart Licht, Zo Moeilijk en Midkade samen met Redman en Method Man de 22e geprogrammeerd. En dan niet met korte showtjes van een kwartier, maar een volledig avondvullend programma.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg