Festival Mundial zaterdag: World Stage Festival Mundial zaterdag: World Stage

Check hier de recensies van onder andere Katzenjammer, Selah Sue en Triggerfinger

, Lisa Ruskus, Sebastiaan Quekel en Freek Verhulst

Festival Mundial zaterdag: World Stage

Check hier de recensies van onder andere Katzenjammer, Selah Sue en Triggerfinger

Lisa Ruskus, Sebastiaan Quekel en Freek Verhulst ,

Een Belgisch avondje op de World Stage van Festival Mundial: Selah Sue en Triggerfinger sluiten af, daarvoor nog optredens van onder andere Hotel en Katzenjammer.

Check hier de recensies van onder andere Katzenjammer, Selah Sue en Triggerfinger

Een Belgisch avondje op de World Stage van Festival Mundial: Selah Sue en Triggerfinger sluiten af, daarvoor nog optredens van onder andere Hotel en Katzenjammer.

Hotel

De openingsact van de eerste dag brengt het echte Mundialgeluid en de echte Mundialgedachte ten tonele. Een negenkoppig collectief afkomstig uit verschillende landen geformeerd rond leadzanger Arjan Amin, brengt een zomers Zuid-Amerikaans geluid met hier en daar een knipoog naar rock.

Het weer gooit al snel roet in het eten en de parapulu's gaan omhoog en omlaag, maar dit mag de pret niet drukken. Hotel is een feest, maar het feest blijft op het podium. Dat is jammer, maar gelukkig hupst een klein deel van het publiek dat niet schuw is van een beetje nattigheid, in de modder op en neer.

Het laatste nummer 'Oh Manuela' wordt fanatiek meegezongen, de kop is eraf. Nu nog een zonnetje en Mundial kan niet meer stuk! (LR)

Katzenjammer


Katzenjammer speelt precies in de schaarse zon op de Mundialzaterdag. De Noorse dames bouwen een feestje op het World Stage. Katzenjammer is vier dames die alle instrumenten lijken te kunnen bespelen
en brengt vrolijke hoempapa met een hoog piratenlevel.

Er wordt fanatiek meegezongen en de hit, 'A Bar In Amsterdam', is het hoogtepunt van de show. Het knappe en bijzondere trompetwerk is de kracht van het nummer en maakt van het publiek een springende masssa. Katzenjammer brengt een theatrale show met power en veel muzikaliteit.

Laatste puntje: wil iemand de geluidstechnicus van de World Stage een schop onder zijn reet geven en de boodschap overbrengen van het begin af aan een beetje mee te doen? Het geluid is de eerste nummers om te huilen en ook daarna laat de kwaliteit van het geluid te wensen over. Zonde, zonde, zonde want hierdoor komt het geluid niet het publiek in en blijft het feest ook hier voornamelijk op het podium.

Maar: Katzenjammer is leuk en goed en staat garant voor een dikke party. (LR)

Sierra Leones Refugee All Stars

Eén blik op de Sierra Leone’s Refugee All Stars zegt genoeg. Hoewel de zevenkoppige band, gevormd in een vluchtelingenkamp in Guinea, vrolijk oogt, is duidelijk aan de teksten te merken dat zij onlangs in een bloederige oorlog verwikkeld was. Je zou dus eigenlijk alleen al uit respect de stromende regen moeten trotseren.

Wonder boven wonder breekt echter bij aanvang het zonnetje door en gaan de poncho’s en paraplu’s de tassen in. Tijd voor een vrolijk en zomers uurtje, zou je denken, want hoe erg het ze ook wordt gegund, overtuigen doen de stijf ogende muzikanten allerminst. Slechts een handjevol mensen deinst mee op de vrolijk bedoelde folkrock.

Wanneer de inmiddels traditionele regenval uitbreekt, ontstaat er eindelijk een vrolijke bedoening op zowel het podium als op de modder. Vrij ironisch dat dit nodig is voor een ‘zomerse band’. Als de zon terugkeert zijn deze hoogtijminuten helaas weer voorbij; om de haverklap kijken Mundial-bezoekers op hun horloge. Selah Sue, nog maar tien minuten. (SQ)

Selah Sue

Dat lijf! Dat haar! Die stem! Sanne Putseys (beter bekend als Selah Sue) werd ontdekt door Milow en in Nederland vooral bekend door een samenwerking met Triggerfinger, dat na haar speelt vanavond. En omdat Matthijs van Nieuwkerk ongetwijfeld een poster van haar boven zijn bed heeft hangen.

Haar debuutalbum, getiteld 'Selah Sue', is een goede luisterplaat. Maar het repertoire van Sue, van reggae naar hiphop en van soul naar funk, staat vanmiddag daar ver boven. Vanuit vier dimensies wordt het publiek weggeblazen door het Vlaamse madammeke met de stem die soms zo scherp en soms zo zacht klinkt, maar altijd de juiste snaar raakt.

Enige minpuntjes: de geluidsman heeft aan het begin van de set de lage tonen veel te ver open staan en de blazers moeten uit een keyboardje komen. Maar verder biedt Selah Sue bijna een uur lang non-stop kippenvel en zweet op de rug, want stil staan bij een energiek optreden als dit zou verboden moeten zijn. (FV)

Triggerfinger

Wat valt er over Triggerfinger te zeggen? Het beste optreden van Mundial? De beste liveband die de Lage Landen op het moment rijk zijn? De meest charismatische én sympathieke zanger in combinatie met de strakste drummer en de meest stoere bassist op de World Stage op Mundial? Dat mogen we allemaal antwoorden met een dikke, hele dikke ‘ja’ en ‘amen’. Triggerfinger is hét Belgische rockmonster dat de wereld aan het veroveren is.

Het is strak, melodisch en sexy. Triggerfinger blaast het uitzinnige Mundialpubliek van zijn sokken met haar rauwe rock. Frontman Ruben Block swingt over het podium en daagt het publiek uit. De drumsolo’s van Mario Goossens zijn retestrak, tekenend voor de band. Een uur stomen en je stembanden schor schreeuwen; dat is een liveoptreden van Triggerfinger. Triggerfinger legt de lat op de eerste Mundialdag erg hoog. Knappe jongen(s)/meisje(s) die hier nog overheen komen. (LR)

Paolo Nutini


Als bezitter van zowel de Schotse als de Italiaanse nationaliteit en muzikale duizendpoot (rock, dixieland, polka, het komt allemaal voorbij) past de 24-jarige Paolo Nutini perfect in het Mundial-plaatje. Het grote publiek zal hem echter vooral van zijn hit 'New Shoes' kennen, uit 2006. Vijf jaar later heeft Paolo in totaal ruim 4,5 miljoen albums verkocht, maar is hij ook berucht om zijn drank- en drugsgebruik.

En dat is te merken. Het kan natuurlijk ook zijn dat Paolo -net als veel andere mensen aan de overkant van de Noordzee- het uitspreken van medeklinkers maar overbodig vindt, maar het blikje Jupiler in zijn hand en de wazige blik in zijn ogen doen anders vermoeden. Mocht dat vermoeden daadwerkelijk op waarheid gestoeld zijn, verdient Nutini nog enig respect terug om dat hij vocaal eigenlijk niet of nauwelijks uit de bocht vliegt.

Daar staat tegenover dat hij geen moment echt weet te boeien. Hij heeft daarbij bovendien de pech dat het Belgische Triggerfinger voor hem speelde, waardoor zijn act mosterd na de maaltijd is. Het publiek lijkt dat niet te deren, dat host nog even vrolijk door, maar Paolo Nutini is helaas de anti-climax van de Mundial-zaterdag. En wat is er toch met dat vrolijke tienerjongetje gebeurd, dat zo blij was met zijn nieuwe schoenen? (FV)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg