3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand juni

Marco van Hoof, Richard Mathijssen en Wouter de Waal ,

Het schijnt wederom een warme en droge maand te gaan worden en hoewel dat slecht is voor het gewas, komt het goed uit voor de festivalfanaten die graag naar Mundial (of misschien zelfs het heropgerichte Elastiek) willen. Ouderwetse metal liefhebbers hebben bovendien natuurlijk al een kaartje voor het Tilburgse afscheid van Judas Priest, maar ook anderen die verbrand van alle zonneschijn wel weer eens een binnenzaal willen opzoeken, hebben nog genoeg mogelijkheden.

Deze concerten mag je niet missen in de maand juni

Het schijnt wederom een warme en droge maand te gaan worden en hoewel dat slecht is voor het gewas, komt het goed uit voor de festivalfanaten die graag naar Mundial (of misschien zelfs het heropgerichte Elastiek) willen. Ouderwetse metal liefhebbers hebben bovendien natuurlijk al een kaartje voor het Tilburgse afscheid van Judas Priest, maar ook anderen die verbrand van alle zonneschijn wel weer eens een binnenzaal willen opzoeken, hebben nog genoeg mogelijkheden. 

INCUBATED 09 – 2 JUNI, PARADOX
De eerste donderdag van de maand staat als het goed is al in je agenda. Het maandelijkse Incubated feestje wordt dit keer bezocht door Loops Haunt, Frank Fairfield en (de tip binnen de tip!) Stranded Horse. Het Incubate festival komt langzaam dichterbij, een mooi moment om alvast in de stemming te komen in Paradox dus.

STADECKER – 5 JUNI, CUL DE SAC
Een ongebruikelijk concert in de Cul op zondagavond. Dit keer geen indiebandje, maar een ambient/freejazz/IDM-feestje met Stadecker, een project dat lokaal avant-garde gitarist Bram Stadhouders met Belgisch elektronicus Koenraad Ecker heeft opgezet. Entree is gratis en complete verstandsverbijstering welhaast gegarandeerd.    

DWARVES – 9 JUNI, STAGE ONE 013
Albumhoezen met naakte wijven, een dubieuze practical joke (halfnaakte, gemaskerde gitarist Hewhocannotbenamed bleek toch niet dood!) en een geduchte live-reputatie met optredens van een kwartier, vechtpartijen en moshpits in overvloed. Een prettig (?) geflipte, legendarische, snoeiharde, agressieve punkband voor de durfal/liefhebber dus. 

MORBID ANGEL – 12 JUNI, DOMMELSCH ZAAL 013
Deze legendarische U.S. death metal groep rond bandbrein en gitaarfenomeen Trey Azagthoth komt vandaag de rustdag ruw ontheiligen. Het werd wel weer eens tijd, maar waar de extreme muziekfanaat al veel langer reikhalzend naar uitziet, is een nieuw album van de band. Dat schijnt zowaar deze maand uitgebracht te worden – deze dag krijg je er ongetwijfeld het nodige van te horen. Severe Torture en Centurian maken de dag compleet.

BORIS + RUSSIAN CIRCLES – 17 JUNI, KLEINE ZAAL 013
Een internationale, avant-gardistische avond met de puike post-rock van Russian Circles (uit de Verenigde Staten) en de experimenteerdrift van het Japanse Boris dat voor alle genres tussen uitersten drone en pop de hand niet omdraait. Beide acts stonden succesvol op Roadburn en nu zijn ze tezamen terug in Tilburg voor deze enige Nederlandse show.

FESTIVAL MUNDIAL – 18 & 19 JUNI, LEIJPARK
Wyclef Jean heeft afgezegd, maar er valt nog genoeg te genieten op het jaarlijkse wereldfeest. Op zaterdag met onder andere Boef en de Gelogeerde Aap, Katzenjammer, Slachthofbronx en Triggerfinger. Op zondag is het de beurt aan Jungle by Night, Aloe Blacc, Fun Lovin' Criminals, Lamb en Moby. Twee dagen lang goede muziek; eigenlijk geen enkele reden om niet te gaan.

REDMAN & METHOD MAN – 22 JUNI, DOMMELSCH ZAAL 013
Deze smokende rappers bewijzen alweer een jaartje of twaalf muzikaal prima met elkaar door een deur te kunnen. Zo goed, dat ze twee jaar geleden een vervolg hebben opgenomen op hun successchijf ‘Blackout!’ (1999) en zelfs van zins zijn dit jaar nog een derde duoalbum te maken. Vandaag kun je aan den lijve ondervinden hoe ze elkaar tot grote hoogten opzwepen. 

KORN – 23 JUNI, DOMMELSCH ZAAL 013
De dag erna kun je uit je dak gaan bij nog meer hiphopgeweld, maar ditmaal gecombineerd met een stevige portie metal. Korn staat bekend als één van de grondleggers van de zogenaamde ‘nu metal’ en na een wat lauwe periode popelt men tegenwoordig weer om zalen en festivals plat te spelen. Daar kun jij ook getuige van zijn.

ELASTIEK – 25 & 26 JUNI, VRIJTHOF HILVARENBEEK
Laat je raken door Elastiek. Van een dorpsfeest uitgegroeid tot een festival met meer bezoekers dan Pinkpop, steunend op enkel vrijwilligers, werd het festival te grootschalig en kwam er een einde aan Elastiek. Dit jaar is Elastiek terug. Klein opgezet met een betaalde zaterdag en een vrije te bezoeken zondag. Op zaterdag een avondprogramma met onder andere Monks Avenue en Hotel, op zondag een middagprogramma met minder bekende bands als Kasha Nasha en LQR.

PSYCHO + THE AFTERNOON GENTLEMEN – 26 JUNI, LITTLE DEVIL
Of die nu warm, koud, droog of nat wordt, bij de Little Devil kun je als altijd de hele zomer onder het genot van de nodige flessen bier of andere versnaperingen naar harde bandjes luisteren. Vandaag willen de thrashende grindmannen van Psycho en The Afternoon Gentleman je oren wel even tegen een geringe vergoeding komen wassen. Wat wil een mens nog meer?

KYUSS LIVES! – 30 JUNI, DOMMELSCH ZAAL 013
De fenomenale stonerrockpioniers van Kyuss gaan in 1995 uiteen maar in november 2010 kondigen drie van de vier oorspronkelijke leden aan door te gaan onder de nieuwe naam Kyuss Lives. En de 30e spelen ze in een speciale - bizar genoeg nog (net?) niet uitverkochte - show twee sets van negentig minuten! Beter kan je maand muzikaal gezien niet eindigen.