“Swagger komt vanuit jezelf” “Swagger komt vanuit jezelf”

Tilburgse rapper Kizzel vertelt over zijn nieuwe plaat

, Nick Peters

“Swagger komt vanuit jezelf”

Tilburgse rapper Kizzel vertelt over zijn nieuwe plaat

Nick Peters ,

Tilburg moet op de kaart in hiphopland. Dat is de doelstelling van de 28-jarige rapper Otti Paulina, beter bekend als Kizzel. Met een verse clip en een ‘ducktape’ op komst wordt het tijd dat we hem leren kennen. De man is geboren in Curaçao, maar verhuisde op 9-jarige leeftijd naar Tilburg. Na een tijd in Tilburg-Noord gewoond te hebben kwam hij in West terecht. Zelf ziet hij in Tilburg veel haat, waar hij veel liever liefde zou zien…

Tilburgse rapper Kizzel vertelt over zijn nieuwe plaatTilburg moet op de kaart in hiphopland. Dat is de doelstelling van de 28-jarige rapper Otti Paulina, beter bekend als Kizzel. Met een verse clip en een ‘ducktape’ op komst wordt het tijd dat we hem leren kennen. De man is geboren in Curaçao, maar verhuisde op 9-jarige leeftijd naar Tilburg. Na een tijd in Tilburg-Noord gewoond te hebben kwam hij in West terecht. Zelf ziet hij in Tilburg veel haat, waar hij veel liever liefde zou zien…

Hiphop begon voor Kizzel met het dansen op bubbling. Toen dit ten einde liep zocht hij zijn heil in het breakdancen. Hier heeft hij zelfs successen behaald: “Een vriend en ik werden samen in 2001 de tweede beste van Nederland op het toernooi DBC NK. In deze wereld leerde ik een paar mensen uit de hiphopwereld kennen, zoals MC Pharao. Na enkele tijd begon ik zelf te spelen met de Nederlandse taal. Later volgde ik een rapclass bij Blaxtar, de broer van Typhoon. Zo ben ik uiteindelijk gaan rappen. Nu streef ik naar een geheel eigen flow. Energie is waar het bij mij om draait.”

Toch geeft de rapper aan dat hij niet erg rechtstreeks is. Hij is liever wat dubbelzinnig. Ook zegt hij dat gevoelige teksten veel dichter bij hem staan. Daarom heeft hij buiten de gebruikelijke helden 2Pac en Biggie Smalls ook de rapper Ja Rule hoog in het vaandel. “Hij ging zijn eigen weg. Die man introduceerde de duetten met vrouwen. Dat vond ik geweldig, wij mannen konden eindelijk met ons vrouwtje op de bank naar rap luisteren. Het gevoel dat hij er in wist te leggen was uniek. Tegenwoordig zie je veel meer rappers het doen, maar ik blijf toch trouw aan Ja Rule.” Op Kizzel zijn nieuwe EP zal ook een plaat in samenwerking met een vrouwelijke artiest staan. Hij rapt zelf namelijk ook het liefst over gevoelige dingen, toch komt daarbij zijn dubbelzinnigheid kijken:

We hebben het best gezellig als vrijgezellen/We scharrelen van dag tot dag/Ik wil alleen wiepu/maar zij is een type/die geen vrouw voor mijn hart zal kiezen

De nieuwe plaat van Kizzel heeft echter weinig met gevoelens te maken, des te meer met imago. De clip van ‘Swaggur uit je bakkus’ werd afgelopen woensdag gepresenteerd op Youtube. Dit was de dag dat hij zijn 28e verjaardag vierde. Het nummer heeft een featuring van bevriende rappers Jong en Paniek. De beat kwam dan wel van internet, Kizzel doet hiermee toch een poging om zijn stijl, naar eigen zeggen de stijl van het zuiden, over te brengen.

Maar wat is ‘swaggur uit de bakkus’ dan? “Swagger kent tegenwoordig iedereen wel. Het zelfverzekerd zijn komt tegenwoordig veel uit cash en gouden kettingen dragen. Het draait niet om bling. Swagger komt vanuit je zelf, het gaat om wat je zegt. En dit nummer is een voorbeeld van de mijne.”

Omdat Tilburg zijn thuisbasis is benadrukt hij de liefde voor de stad. Hij merkt wel op dat er veel problemen zijn. “Ik hou echt van alles in deze stad, toch kunnen er altijd dingen beter. Mensen haten teveel, men wil niet snel met elkaar samenwerken. Ik wou dat we als collectief Tilburg op de kaart konden zetten. Want dat verdient de stad. Kizzel legt momenteel zijn laatste hand aan ‘Ducktape’, waarmee hij het grote publiek wil bereiken. De tape had eigenlijk eind juli al klaar moeten zijn, maar enkele nummers moeten opnieuw opgenomen worden. Dit betekent dat de EP pas in augustus beschikbaar zal zijn. Over zijn toekomst blijft hij bescheiden. Hij hoopt dat in 2012 veel mensen zijn naam kennen, zodat hij wordt gehoord. “Een topspeler hoef ik op korte termijn niet te worden, het gaat nu vooral om de muziek. Tilburg moet op de kaart!”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg