3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in januari

Wouter de Waal en Marco van Hoof ,

Het nieuwe jaar komt muzikaal gesproken traditiegetrouw langzaam op gang, maar misschien vind je dat maar goed ook: je hebt immers al je geld verkwist aan kerstartikelen, vuurwerk en gigantische hoeveelheden drank om de laatste dagen van het vergane jaar te kunnen overleven. Geen nood, ook deze maand zijn er genoeg goedkope en zelfs gratis optredens in ons prachtige Tilburg en mocht je zowaar wat geld overhebben, dan kun je nog altijd naar een supergroep.

Deze concerten mag je niet missen in januari

Het nieuwe jaar komt muzikaal gesproken traditiegetrouw langzaam op gang, maar misschien vind je dat maar goed ook: je hebt immers al je geld verkwist aan kerstartikelen, vuurwerk en gigantische hoeveelheden drank om de laatste dagen van het vergane jaar te kunnen overleven. Geen nood, ook deze maand zijn er genoeg goedkope en zelfs gratis optredens in ons prachtige Tilburg en mocht je zowaar wat geld overhebben, dan kun je nog altijd naar een supergroep.

FRISSE OREN – 9 JANUARI, DOMMELSCH ZAAL 013
Er mag tegenwoordig van overheidswege fiks in de culturele sector gesneden worden, dat heeft een zevental lokale organisaties uit die hoek niet belet om een spetterend Nieuwjaarsfestijn op poten te zetten. Deze zondagmiddag kun je jezelf laten verrassen door de meest uiteenlopende muziek, van bevlogen folk tot onversneden rock en van intieme popliedjes tot uitgelaten zigeunerklanken. Allemaal helemaal gratis en voor niks, dus gewoon komen en versteld staan.

EUROSONIC PRESENTS: GINGA – 13 JANUARI, CUL DE SAC
Januari is de maand van Eurosonic, tenminste, als je in Groningen woont en/of professioneel actief bent in het muziekbedrijf. Met dank aan de Cul gaat dit feest echter ook niet aan Tilburg voorbij, want dit jaar zijn er maar liefst drie festivalbands in de kuil te bewonderen. Het Oostenrijkse Ginga verzorgt vandaag de aftrap, The Picturebooks en Mesta uit respectievelijk Duitsland en Servië volgen vrijdag en zondag. In alle drie de gevallen kun je gratis naar binnen.

HEY COLOSSUS – 15 JANUARI, LITTLE DEVIL
De zaterdagavond staat dan natuurlijk nog open, maar gelukkig vult Little Devil die deskundig op met een ondoordringbare muur van geluid van de hand van het Engelse Hey Colossus. Twee jaar geleden maakte de groep al een puike indruk op het toenmalige ZXZW en nu mag ze dat dunnetjes komen overdoen, gesteund door de vuige Belgen van Ultraphallus. Ook bij deze gelegenheid hoef je overigens niets neer te tellen om je door de bands te laten overrompelen.

SCHRADINOVA – 16 JANUARI, KLEINE ZAAL 013
Met haar in oktober verschenen album 'India Lima Oscar Victor Echo You' heeft ze èn bewezen prima op eigen benen te kunnen staan èn laten horen op aangenaam vertrouwde, artistiek zeer verantwoorde voet verder te gaan. Oftewel, hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking met voormalig frontvrouw van Room Eleven Janne Schra (te meer daar ze deze show wegens ziekte een maand heeft moeten uitstellen).

HANK ROBERTS/JIM BLACK/JOHN STETCH – 19 JANUARI, PARADOX
Als je niet vies bent van wat ongehoord samenspel, kun je deze woensdag terecht in het immer avontuurlijke Paradox voor een cello/drums/piano trio van internationale allure. De betrokkenen hebben individueel al veel ervaring opgedaan bij grootheden in de Amerikaanse avant-garde scene zoals John Zorn en Marc Ribot, maar voor dit specifieke trio vormt het concert in Paradox de Europese première. Niet te missen dus.

BOEF EN DE GELOGEERDE AAP – 21 JANUARI, DOMMELSCH ZAAL 013
Boef en Aap hebben de wind onmiskenbaar keihard in de rug. Slechts luttele maanden na de showcase in een overvolle Kleine Zaal staat het lokale hiphoptweetal vandaag doodleuk op het hoofdpodium van 013 om zijn debuutalbum ‘Wij Zijn’ vrij te laten. Dat gaat natuurlijk vette pret worden, helemaal als je al je vrienden meeneemt, dus komen Fakkelteitgroep en Evenwicht ook lekker langs. Staat de tent daarna nog overeind, dan kun je het feest voortzetten in de Kleine Zaal (en is hiphop niet je ding, ga dan in Stage One rocken met De Kling).

VLEK – 26 JANUARI, PARADOX
Nog meer Tilburgs Trots vind je vijf dagen later in Paradox. Goed, ze zijn wel een stukje ouder, maar daarom zeker niet saaier. VLEK is de naam van een nieuw Brabants jazzoctet (waarin naast muzikanten uit de schónste stad van ’t láand trouwens ook Eindhoven- en Bosschenaren spelen), dat eens in de twee maanden in Paradox gaat optreden, vaak met speciale gasten. Je kunt voor nop langskomen, dus schroom je vooral niet.
ANGELS & AIRWAVES – 27 JANUARI, DOMMELSCH ZAAL 013
Samengesteld uit onder meer zanger/gitarist Tom DeLonge (Blink 182), bassist Matt Wachter (30 Seconds To Mars) en drummer Atom Willard (The Offspring) is alternative rock band Angels & Airwaves (AVA voor vrienden) een zogeheten supergroep. Je moet dus wel een verdomd goed excuus hebben om daarvan de enige Nederlandse show op deze tour over te slaan.

DAAU + DEZ MONA – 28 JANUARI, DE NWE VORST
DAAU (Die Anarchistische Abendunterhaltung) doet niet aan hapklare brokken. De heren hebben niet gestudeerd om klapvee op hun wenken te bedienen. Voor de welwillende liefhebber biedt het viertal echter een nostalgisch en geïmproviseerd aandoende reeks composities op cello, klarinet, accordeon en contrabas. Veelal de tijd negerend en van tijd tot tijd behoorlijk heftig. Dez Mona brengt, mede met de markante stem van Gregory Frateur, intrigerende gospeljazz.

MARK FOGGO & THE SKASTERS – 29 JANUARI, LITTLE DEVIL
Mark Foggo. Wellicht beter bekend als die geflipte gast met ogen alsof ie 24/7 onder invloed is. Met de karakteristieke overdosis overgave van de zestigjarige (!) druktemaker is er geen ontkomen aan een almaar doordenderende, niets-aan-de-hand ska-avond. Een waarschuwing vooraf: het enige excuus om niet te skanken, is het halen van een nieuw biertje, of twee!