Metal domineert tweede voorronde Lucas Dec competitie

Powerfuse en Unexpected door naar finale

Wouter de Waal ,

Het is een zeldzaam schouwspel in Cul de Sac: een avond waarop de metalen legioenen heersen. Dat was afgelopen dinsdag echter wel degelijk het geval tijdens de tweede voorronde in de strijd om de Lucas Dec Bokaal.

Powerfuse en Unexpected door naar finale

Het is een zeldzaam schouwspel in Cul de Sac: een avond waarop de metalen legioenen heersen. Dat was afgelopen dinsdag echter wel degelijk het geval tijdens de tweede voorronde in de strijd om de Lucas Dec Bokaal.


TWO DAYS LEFT
Het publiek wordt rond half negen ruw wakker geschud door de metalcore snaakjes van Two Days Left. Vooral de beide zangers van de band ontpoppen zich voor het podium tot ware stuiterballen, terwijl het bedeesde publiek van veilige afstand toeziet. Met een mix van hakkende gitaren, pompende drums en bas, samples (!) en geschreeuw zet de piepjonge band een hartstikke enthousiaste set neer. Die kan echter nog wel wat schaafwerk gebruiken op het performance- en instrumentale vlak; niet alles klinkt even strak en tussen de nummers door weten de jongens zich moeilijk een houding te geven.


POWERFUSE
Ook het daaropvolgende Powerfuse begeeft zich op het metalen domein, maar hier moet je de referenties eerder in progressieve hoek zoeken, denk bijvoorbeeld aan Dream Theater en aanverwanten. Het combo beschikt niet over een vocalist en derhalve richt men zich, aangevoerd door de gitarist, volledig op instrumentaal gefröbel. Technisch heel indrukwekkend en bij tijd en wijle ook best boeiend, maar de toekenning van zowel een plaatsje in de finale als de publieksprijs aan deze muziektechneuten is misschien toch wel wat veel van het goede. Zeker omdat het showelement -afgezien van het vingergefriemel- nagenoeg afwezig is.


STONE BURNER

Er komt maar geen einde aan de stoet van zwarte shirts, want ook Stone Burner trakteert ons op een stevige portie metal. Waar bij de vorige band echter alles draaide om vlotte riedeltjes en tegendraadse ritmes, houdt deze band onafgebroken vast aan elementair gestamp. Door de voortdurende nadruk op drijvend drum- en gitaarwerk en de afkeer van iedere vorm van opsmuk klinkt de muziek daardoor al gauw wat eentonig. De basis is in orde, maar iets meer afwisseling zou het groepsgeluid wellicht geen kwaad doen.


UNEXPECTED
De naam van de vierde groep van de avond mag zoals de jury later terecht opmerkt niet sterk zijn, vanavond doet ze hem wel eer aan. Te midden van al het metalen geweld klinkt de gemakkelijk in het gehoor liggende rock van Unexpected werkelijk onverwacht en afwijkend. Ook de vocalen, die voor de verandering worden verzorgd door een vrouw (zowaar de enige tijdens deze Lucas Dec editie), mogen gerust een verademing heten. Het platgetreden pad wordt weliswaar niet geschuwd, maar de band speelt met zoveel passie dat je dat gemakkelijk door de vingers ziet en het plaatsje in de finale is dan ook welverdiend.