3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in februari

Wouter de Waal en Marco van Hoof ,

Na een kalme start begint het concertleven deze maand langzaam maar zeker op stoom te komen. Echt gigantische klappers zijn er nog niet veel (of het zouden The Sisters Of Mercy moeten zijn), maar op bescheidener schaal bruist het wel degelijk in Tilburg. Ook deze maand dus weer geen enkel excuus om op de bank te blijven hangen.

Deze concerten mag je niet missen in februari

Na een kalme start begint het concertleven deze maand langzaam maar zeker op stoom te komen. Echt gigantische klappers zijn er nog niet veel (of het zouden The Sisters Of Mercy moeten zijn), maar op bescheidener schaal bruist het wel degelijk in Tilburg. Vooral de niche labelavonden zijn deze maand ruim vertegenwoordigd, zoals van Elektrohasch de twintigste in 013 en van Tonefloat, dat haar honderdste uitgave een week later viert in Paradox.

Bandcompetities scoren ook hoog. Voor de studenten onder ons duikt het Stukafest weer op en underground types kunnen diezelfde dag in de Hall of Fame terecht. Ook deze maand dus weer geen enkel excuus om op de bank te blijven hangen.

INCUBATED 05 – 3 FEBRUARI, PARADOX
Het is inmiddels natuurlijk vaste prik, maar voor de lieve lezer die nog steeds niet beter weet: de eerste donderdag van de maand kun je jezelf als altijd laten verrassen op Incubated. Naast de eigengereide snarenplukkers Cam Deas en Ignatz verschijnt op deze editie ook “harde baas” Shackleton (zoals het Incubatevolkje hem liefdevol beschrijft) met zijn moddervette dansmuziek. [Houd je het liever op wat traditionelere klanken, dan kun je dezelfde dag kosteloos in de Cul terecht bij rijzende ster Tommy Ebben & The Small Town Villains.]

THE COVENANT – 5 FEBRUARI, LITTLE DEVIL
De officiële webstek rept over 4 februari, maar de MySpace- en Little Devil-pagina weten beter: op zaterdag 5 februari is de Amsterdamse cultrockband The Covenant gratis te zien en horen in het hardrockcafé met hun wervelende “Robb & Roll circus”. Met de uit ons eigen Tillytown afkomstige Germaphonics in het voorprogramma is er tevens ruimte voor een fijne mix van blues, rockabilly en surf.

LA PEGATINA – 6 FEBRUARI, KLEINE ZAAL 013
Dansen, dansen, dansen. Het devies van La Pegatina is eenvoudig. En met hun opgewekte en uitermate aanstekelijke skapunk is het haast onmogelijk het motto van de Spaanse band niet in daden om te zetten. Dus maak je klaar voor een gemoedelijke avond waarin je met vrolijke mensen op en voor het podium en voorprogramma Kalio Gayo je zolen kapot kunt dansen, dansen, dansen.

LUCAS DEC BOKAAL – 7, 8 & 22 FEBRUARI, CUL DE SAC
Deze maandag en twee dinsdagen staan in het teken van de jaarlijkse talentenjacht van muziekcafé Cul de Sac. Een vakjury zal bij de finale aan het einde van de maand bepalen welke band twee dagen studiotijd en een optreden op No Sleep ‘Til Burg in maart binnensleept, maar ook jij kunt je stem verheffen en twee bands een volwaardig optreden in de Cul bezorgen. Lekker langs wippen en jouw favoriet de kuil in schreeuwen kortom!

THE SOUND OF THE R&R UNDERGROUND – 11 FEBRUARI, KLEINE ZAAL 013
Een lekkere bak garagerock van Paceshifters, vette, vuige rock met Sunnpimp, bluesy indierock met het singer-songwriter-achtige Charlie Jones' Big Band en psychedelische bluesrock van Shaking Godspeed. En dat voor tien €uro. Da's slechts een knaak (en ja, we weten dat die niet meer bestaan) per band! Als je dan nog twijfelt of je erheen moet gaan, geven wij het op... veiligheidsriempjes aangorden en gewoon komen dus.
ROTTZ PRESENTS: DUVELDUVEL – 12 FEBRUARI, STAGE ONE 013
Voordat stonerlabel Elektrohasch en het experimentele Tonefloat Records hun eigen avonden organiseren in respectievelijk 013 en Paradox, komt het nieuwbakken hiphopgenootschap Rottz een kwaliteitsavond in Stage One neerzetten. Geen kreupele woordenpoep, maar eerlijke hiphop zoals het bedoeld is door onder andere Duvelduvel, Rosco & Nosa en het spontane Rottz Blok collectief. De echte liefhebber weet genoeg.

VALBORG – 13 FEBRUARI, LITTLE DEVIL
Roadburn is op dit moment nog wel een heel aantal nachtjes slapen, maar mocht je al zin hebben in een voorproefje (of ben je in april helaas wegens financiële omstandigheden verhinderd), dan kun je deze zondag in Little Devil terecht. Daar zal Roadburnalumnus Valborg je genadeloos om de oren meppen met zijn mix van death, black, prog en natuurlijk doom. De lokale dronehelden van Ggu:ll openen dit stevige bal, waarbij je trouwens alleen je eigen bier hoeft te betalen. Doen.

ZWARTE VLEUGELS – 16 FEBRUARI, PARADOX
De Zwarte Vleugels Niels Duffhuës en Nick J. Swarth strijken deze maand wederom neer in Paradox, vergezeld door een paar bijzondere gasten. De Belgische gitarist Teuk Henri zal alleen en met Duffhuës optreden en lokale componist Merijn Bisschops (ook zo iemand die graag in het zwart gekleed gaat) zal zijn recente compositie ‘Antipode I’ uitgevoerd zien worden door dwarse klavecimbelspeelster Goska Isphording. Inderdaad, wederom alle reden om naar Paradox af te reizen, gevleugeld of anderszins.

STUKAFEST TILBURG – 17 FEBRUARI, STUDIO EN STUDENTENKAMERS
Na het succes van Stukafest vorig jaar kon een vervolg niet uitblijven en deze donderdag is het dan zover. Net als al jarenlang traditie is in vele andere steden, kun je ‘s avonds van studentenkot naar studentenkot fietsen voor intieme optredens van een keur aan aanstormende talenten op muziek-, cabaret- en ander kleinkunstvlak. Start en finish van deze estafette zijn in Studio.

[Mocht je niets hebben met het studentenleven, dan kun je deze avond ook terecht bij ’90 years under ground’ in de Hall of Fame, het puike openbare jubileumverjaardagsfeest van de illustere basspeelster en drummer van Skinnerbox.]

METAL BATTLE NOORD-BRABANT – 18 FEBRUARI, LITTLE DEVIL
Als je wil weten wat er zoal aan metalen talent op Brabants grondgebied rondloopt, dan ben je vandaag bij Little Devil aan het juiste adres. Dat is namelijk het domein voor de strijd om een plaatsje in de landelijke Metal Battle finale. Naast de thrashers van Nuclear Sushi en Gomorra (die allebei onlangs nog te zien waren in deze tent) zullen de moderne metal mannen van Burn The Iris en de old school hardcore gasten van Lockdown aantreden. Benieuwd wie door mag? Komen dan!

THE SISTERS OF MERCY – 23 FEBRUARI, DOMMELSCH ZAAL 013
Vraag je jezelf af waar populaire acts als My Chemical Romance (deze maand ook in 013 te zien) hun imago vandaan halen? Dan moet je deze woensdag eens bij The Sisters Of Mercy aankloppen. Kun je meteen met eigen ogen aanschouwen of de legendarische gotische groep na dertig jaar nog steeds in staat is 013 voor één avond om te toveren in een duistere Tempel Van Liefde.

VIBERIDER – 24 FEBRUARI, CUL DE SAC
In december stonden de indie- en stonerrockers uit Limburg nog op Stage One in 013, maar desondanks zal het zestal de vierentwintigste van deze maand de Cul-kuil alweer laten rocken. Hopelijk zijn er dan meer bezoekers dan er in de drukke laatste maand van het jaar bij waren, want met sterke riffs, zowel mannen- als vrouwenvocalen en niet minder dan vier gitaren verdient de band dat zeker.