3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand december

Wouter de Waal ,

December is met al zijn feesten niet direct de meest spetterende concertmaand van het jaar, maar zoals je hieronder kunt zien is er toch weer meer dan genoeg te doen. Zeker rond Kerstmis kalft het aanbod een beetje af, maar gelukkig is het dan tijd voor het belangrijkste muziekevenement van deze maand: het jaarlijkse Stranger Than Paranoia festival in Paradox.

Deze concerten mag je niet missen in de maand december

December is met al zijn feesten niet direct de meest spetterende concertmaand van het jaar, maar zoals je hieronder kunt zien is er toch weer meer dan genoeg te doen. Zeker rond Kerstmis kalft het aanbod een beetje af, maar gelukkig is het dan tijd voor het belangrijkste muziekevenement van deze maand: het jaarlijkse Stranger Than Paranoia festival in Paradox.

INCUBATED 12 – 1 DECEMBER, PARADOX

De maand start zoals inmiddels gebruikelijk goed met Incubated. Deze twaalfde editie verdient misschien nog wel meer aanbeveling dan normaal, aangezien niet alleen Rotterdams fenomeen Harry Merry en Gary War aantreden, maar ook onafhankelijk muziekicoon R. Stevie Moore. Deze baas is al decennia eigenzinnig bezig in de VS, en komt zijn kunstje nu dus hier vertonen.

LAFARO – 2 DECEMBER, STAGE01 013
Het idee om iedere derde donderdag van de maand een jonge aanstormende band gratis te laten spelen in Stage01 is duidelijk een stille dood gestorven, maar dat neemt niet weg dat er op onregelmatige tijden nog steeds gratis concerten georganiseerd worden. Deze vrijdag komt LaFaro je voor niks laten horen dat ze in Belfast wel weten wat rocken is.

NASTY NUNS + HOMETOWN HEROES + C69 – 3 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Als je dan nog niet uitgestuiterd bent, kun je de dag erna terecht in Little Devil voor smerige glam en hardrock uit Duitsland, kundig vertolkt door Nasty Nuns en Hometown Heroes. De lokale mannen van C69 verzorgen de aftrap met een stevig potje metal. Allemaal te aanschouwen voor slechts vijf euro.

HIND HAKKI’S DOUBLE H: 2 WORLDS ENA AICHA – 4 DECEMBER, PARADOX
Altijd al eens willen figureren in een videoclip? Dan is vandaag je kans! Hind Hakki en haar band Double H nemen een deel van de video voor 2 Worlds Ena Aicha op in Paradox (het andere deel zal in Marokko geschoten worden). Zoek je beste danspakje dus maar alvast uit en werk jezelf deze avond genadeloos in beeld!

BUDZILLUS – 8 DECEMBER, KLEINE ZAAL 013
Waarschijnlijk geen camera’s te bekennen bij BudZillus de donderdag erna, maar je rode schoentjes kun je aanhouden, want bij de swingmuziek, balkan en polka van deze oosterburen kan van stilstaan geen sprake zijn. Ze maakten al indruk op Lowlands en Into The Great Wide Open, en gaan jou nu ongetwijfeld ook lekker onbekommerd laten dansen op de late avond.

ARCH ENEMY + WARBRINGER – 9 DECEMBER, DOMMELSCH ZAAL 013
Vandaag schijnt een spannende dag te gaan worden voor de Europese samenwerking, maar dat metal sowieso geen grenzen kent, bewijzen de Europeanen van Arch Enemy, het Amerikaanse Warbringer en Chthonic uit Taiwan je vanavond. Gezamenlijk gaan ze er vast een hoogstaand internationaal feestje van maken, dus bij zijn en meemaken is het devies.

NAAM + BLACK RAINBOWS – 11 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Des avonds kan de liefhebber van het ingetogen lied terecht in 013 bij The Black Atlantic en Rue Royale, maar voor degenen die de namiddag en vroege avond deze zondag graag gevuld zien en niet vies zijn van harde psychedelica, zijn Naam en Black Rainbows aanraders. De raadseltaal waarmee deze Italianen en Amerikanen zich presenteren, is op zich al meer dan de moeite waard.

CHANNEL ZERO – 14 DECEMBER, KLEINE ZAAL 013
Heb je de jaren negentig enigszins bewust meegemaakt, dan zal deze naam zeker een belletje doen rinkelen. De kans is niet gering dat je jezelf vervolgens verwonderd afvraagt of deze Belgische band dan nog bestaat, en dat is niet vreemd, aangezien men vele jaren uit elkaar is geweest. Intussen kookt het metaal echter weer, en dat kun je voor jezelf gaan zien in 013.

WHEN ALL LIGHT DIES E.A. – 16 DECEMBER, LITTLE DEVIL

Deze vrijdag zijn er maar liefst vier hardcore/metal bands die je in Little Devil kunt aantreffen: When All Light Dies, Smash The Hourglass, Syncardion en The Unresolved. Allemaal van eigen bodem, allemaal hongerig, en allemaal voor niets te aanschouwen. Wil je dus weten wat er op dit gebied broeit in ons landje, dan weet je waar je moet zijn.

STRANGER THAN PARANOIA – 22, 24 & 27 DECEMBER, PARADOX

Rond de kerst is er op concertgebied helaas nooit zoveel te doen in Tilburg, maar er is natuurlijk één belangwekkende uitzondering: Stranger Than Paranoia. Dit jaar verspreidt het festival zich over verschillende Brabantse steden, maar Paradox wordt nog steeds goed voorzien met drie avontuurlijke muziekavonden, waarvoor organisator, bandleider en altsaxofonist Paul van Kemenade wederom de meest uiteenlopende namen uit binnen- en buitenland heeft gestrikt. Kwaliteit gegarandeerd.

THE JACKS – 23 DECEMBER, EXTASE
Is geïmproviseerde muziek niet zo je ding, maar houd je wel van een potje onstuimige rock, dan kun je vanavond terecht in Extase, waar de dames (en heer) van The Jacks je de oren van het hoofd zullen spelen – althans, daar geen we vanuit. Je kunt in ieder geval zonder financiële schade een kijkje gaan nemen, want entree wordt er niet geheven.

ZERO13: COMBICHRIST + GRENDEL – 30 DECEMBER, DOMMELSCH ZAAL 013
Wat kun je in de donkere dagen rond kerst nu beter organiseren dan een groots gotisch festijn? Dat heeft 013 blijkbaar ook gedacht, en onder de titel ZERO13 treden vanavond een paar van de grootste namen in het duistere elektronische genre aan: het industriële Combichrist en ebm-act Grendel. Haal die zwarte lak en gekleurde lenzen dus maar weer uit de feestdoos en doe je ding!