Roadburn, meer dan alleen muziek Roadburn, meer dan alleen muziek

Tilburgse binnenstad ziet zwart van de mensen

, Tekst: Dirk Stolk / Foto's: Sas Schilten

Roadburn, meer dan alleen muziek

Tilburgse binnenstad ziet zwart van de mensen

Tekst: Dirk Stolk / Foto's: Sas Schilten ,

Roadburn is niet zomaar een festival; het is een reis door verschillende stijlen en culturen. Die reis loopt van 013 tot aan het MIDI theater en slaat geen enkele meter over. Wie denkt dat alles om de muziek draait, zit er naast en moet tijdens het festival ook eens kijken in V39 bij de merchandise afdeling.

Tilburgse binnenstad ziet zwart van de mensen

Roadburn is niet zomaar een festival; het is een reis door verschillende stijlen en culturen. Die reis loopt van 013 tot aan het MIDI Theater en slaat geen enkele meter over. Wie denkt dat alles om de muziek draait, zit er naast en moet tijdens het festival ook eens kijken in V39 bij de merchandise afdeling.

Zowel bij Midi als in V39 is de merchandise afdeling neergestreken. Naast de standaard shirts en posters zijn er ook heuse collectors items te verkrijgen: van tasjes, CD's en LP's met de meest duister ogende illustraties en schrikwekkende titels tot shirts met de meest lugubere teksten, plaatjes en bandnamen. Een wereld van talen en accenten komen hier samen. Zo klinkt als antwoord op de mededeling dat er alleen nog grote maten te koop zijn het typische antwoord: “I’ll have the biggest size vou’ve got!”

Verwacht op Roadburn geen schreeuwende tienermeisjes, zwart is het thema. Hoe zwart het letterlijk ziet van de mensen op de terrassen, zo lijkt het ook te gaan met de klederdracht gedurende het festival. Moeilijk te herkennen zijn de festivalgangers dus niet, al ligt dit niet alleen aan het uiterlijk. Er worden volgens horecagelegenheden meer speciaal bieren geschonken en er wordt door sommigen extra omzet gedraaid door een tijdelijk opgesteld 'Roadburn-Menu'.

Hoewel er soms wat verschrikte blikken te boven komen deert het festival de meeste Tilburgers niet veel. De mengeling van creativiteit met de veelal lange haren, de indrukwekkende baarden, kunstige tatoeages en typerende kledij maakt het voor de vaste terrasgasten een gelegenheid voor een potje mensen-kijken-XXL.

Er heerst een sfeer van samenhorigheid, een sfeer die niet alleen Nederlands volk trekt. Juist niet. Engels is de hoofdtaal, met accenten die uit Scandinavië tot aan Frankrijk lijken te komen.
Omliggende hotels zijn dan ook tot de nok toe volgeboekt en menig bushalte staat vol Roadburn-ogend publiek.

Deze muzikale reis duurt maar liefst vier dagen en is door alle gebeuren eromheen al een groot succes. De sfeer, het publiek, de stad en de podia. Om nog maar te zwijgen over de top van de Stoner en Doom die het podium geprogrammeerd staan gedurende Roadburn..

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg