OneRepublic verrast in 013

Zwakke afsluiting doet niets af aan sterk optreden

Femmy Reijnders ,

Afgelopen vrijdag was het zover; de Amerikaanse poprockband OneRepublic gaf zijn enige concert in Nederland, in een stijf uitverkocht 013. Ondanks dat zanger Ryan Tedder erg goed bij stem was en de show vol zat met verrassingen, lieten de Amerikanen hier en daar toch een paar steken vallen.

Zwakke afsluiting doet niets af aan sterk optreden

Afgelopen vrijdag was het zover; de Amerikaanse poprockband OneRepublic gaf zijn enige concert in Nederland, in een stijf uitverkocht 013. Ondanks dat zanger Ryan Tedder erg goed bij stem was en de show vol zat met verrassingen, lieten de Amerikanen hier en daar toch een paar steken vallen.

Niet boeiend
In het voorprogramma stond het Nederlandse Rigby. De band was in 2008 nog winnaar van de 3FM Serious Talent-awards en stond tevens in het voorprogramma van Kaiser Chiefs. We mochten dus wat verwachten van deze Hollandse jongens. Helaas zijn ze in hun taak het publiek enthousiast te maken niet geslaagd. Ondanks dat er goed gespeeld werd, was het publiek niet zo geboeid door de vijf heren. Waarschijnlijk omdat de band ook niet zo geboeid was door het publiek; er was weinig tot geen interactie.

Als het de beurt aan de hoofdact is, volgt er een luid en warm welkom in het tot de nok toe gevulde 013. Bij het eerste nummer ‘Made For You’ blijft het publiek echter redelijk tam. Waarschijnlijk omdat de band de stem van de zanger totaal overstemde bij dit nummer, waardoor het niet zo’n spectaculaire binnenkomer blijkt als was gepland. Maar wanneer het bekende tweede nummer ‘All The Right Moves’ wordt ingezet, is de zwakke opening al snel weer vergeten. Er wordt meegezongen en bovendien ook gedanst. Zanger Ryan Tedder verrast zijn publiek bovendien met een paar prachtige, hoge uithalen aan het eind van onder andere het meezingbare ‘Stop And Stare’.

Hoogtepunten

Dat blijft -gelukkig- niet de enige verrassing van de avond, ook de cover van Adeles wereldhit ‘Rolling In The Deep’ wordt erg goed ontvangen. Hoewel de volle warme stem van Adele dat nummer in het origineel bijna ongenaakbaar naar een hoogtepunt tilt, doet die van Tedder daar zeker niet voor onder; een onverwacht kippenvelmoment is het gevolg.

Wat ook onverwacht is, is de mash-up van de welbekende White Stripes-hit ‘Seven Nation Army’  en ‘Sexy Back’ van Justin Timberlake. De totaal verschillende nummers worden -gek genoeg- erg goed gecombineerd.

Het nummer 'Apologize', ongetwijfeld de grootste hit van de groep, levert nog zo’n spektakelstukje op. Na het rustige, intieme begin met alleen piano en zang, valt de rest van de band bij het refrein vol energie in, hetgeen leidt tot een oorverdovende climax.

Bij die andere hit, ‘Secrets’ worden vooraan in het publiek hartjesballonnen tevoorschijn gehaald. Die worden uiteindelijk op het podium gegooid en vervolgens door de bandleden speels terug het publiek in getrapt. Zanger Ryan maakt het daarna helemaal bont door de menigte in te gaan met, natuurlijk, een bodyguard aan zijn zijde.

Nieuw
Na de albums ‘Dreaming oud loud’ (2007) en ‘Waking up’ (2009) is de band nu toe aan een nieuw album, waarvan de opnames al in volle gang zijn. Het publiek in 013 kreeg afgelopen vrijdag alvast een voorproefje daarvan met het fonkelnieuwe ‘Life in Colour’. Het publiek reageert aanvankelijk een beetje terughoudend op het onbekende liedje, maar na een tijdje zingt iedereen de tekst al mee. Frontman Tedder had dat al zien aankomen: “Dit wordt het beste album dat wij ooit hebben gemaakt,” vertelt hij in zijn aankondiging.

Als afsluiter brengen de heren het rustige ‘Waking up’. Jammer, omdat de ‘Seven Nation Army’ en ‘Sexy Back' mash-up veel spectaculairder was. Wat ook opvalt, is dat de band -tegen de gewoonte in- geen toegift geeft. Een zwaktebod van de mannen uit Colorado aan het eind van een zeer sterk concert.