Dance-feest Fckn Wckd terug in 013

Organisator John Machielsen: ''FCKN WCKD is nooit echt weggeweest.''

Susanne te Lintelo ,

Het was jarenlang een begrip onder Tilburgse liefhebbers van drum&bass: de Fckn Wckd-avonden in de Kleine Zaal van 013. Ineens was het weg. De laatste editie in 2009 ging op het laatste moment niet door. Na afwezigheid van twee jaar is Fckn Wckd weer terug. Reden genoeg om met organisator John Machielsen AKA John Doe bij te kletsen.

Organisator John Machielsen: ''FCKN WCKD is nooit echt weggeweest.''

Het was jarenlang een begrip onder Tilburgse liefhebbers van drum&bass: de Fckn Wckd-avonden in de Kleine Zaal van 013. Ineens was het weg. De laatste editie in 2009 ging op het laatste moment niet door. Na afwezigheid van twee jaar is Fckn Wckd weer terug. Reden genoeg om met organisator John Machielsen AKA John Doe bij te kletsen.

Voor de mensen die niet bekend zijn met Fckn Wckd, hoe is dat tot stand gekomen?

''Het begon allemaal eind jaren negentig toen in 013 Beats And Beyond (voorloper van het huidige LOOS, red.) was; een feest met allemaal verschillende muziekstijlen in verschillende zalen. House en techno had je in de Dommelsch Zaal en in de Kleine Zaal had je drum&bass. Helaas wisten weinig mensen hun weg ernaar vinden en ik als liefhebber van de muziekstijl wilde er meer mee doen. Ik heb mijn onvrede omgezet in iets positiefs en ben met twee anderen Fckn Wckd begonnen. We wilden dat mensen het associeerden met een goed feestje, niet alleen met drum&bass. De line-up heeft daarom nooit alleen uit d&b bestaan, maar ook techno en andere stijlen.”

Hoe was het gelukt om het feest in 013 te organiseren?
“Ik had het geluk dat ik daar al wat mensen kende. Ik had in de loop der tijd goede connecties opgebouwd en heb hun gevraagd of ze er wat in zagen. Dat deden ze en daarna is het eigenlijk uitgelopen in een regelmatig terugkerend feest.''

In 2009 was het ineens afgelopen met Fckn Wckd. Hoe kwam dat?
''De reden dat we toen gestopt zijn, is omdat we allemaal een andere kant op gingen. De een ging langere tijd naar het buitenland voor zijn studie en de ander begon een gezinnetje. We groeiden uit elkaar. De laatste editie werd afgekapt omdat headliners niet konden, ‘creative differences’ en iedereen had weinig tijd.”

Hoe is het idee ontstaan om het weer op te pakken?
Een tijdje geleden kwamen Youri Schell en Davy Khelawan AKA Mecha + Aburo naar mij toe en die vroegen of ik het niet nog een keer wilde proberen. Schell zit op de Rockacademie en met zijn opleiding heeft hij een goede kennissenkring bestaande uit artiesten. Dit scheelt een hoop werk als je iets opnieuw probeert op te starten.”

Speelde je niet al langer met de gedachte?
“In de tijd dat het stil was, is het altijd in mijn hoofd blijven hangen, maar ben ik er verder niet op in gegaan. Ik was druk met andere dingen; mijn vriendin, een fulltime baan en af en toe in café’s of clubs draaien. Stilgezeten heb ik niet, maar ik miste het wel. Mijn baan is voor de regelmatigheid, maar niet voor mijn plezier. Dat is met muziek bezig zijn. Daarom begon het ook weer zo te kriebelen toen die twee mij aanspraken om het nog een keer te proberen.''

En hoe hoop je dat het 14 mei zal gaan?
"Anders dan voorheen: in tegenstelling tot de voorgaande jaren, zitten we niet in de Kleine Zaal maar in Stage01. Daar passen ongeveer 150 man in. We kunnen beter met een volle, kleinere zaal beginnen dan met 75 man in de Kleine Zaal zitten. Met Stage01 is het niet alleen leuker voor de mensen die komen, maar ook voor onze ego en het krediet."

Hoeveel mensen verwacht je?
“Geen idee. Ik ben al blij met honderd. Veel vrienden die ik benaderd heb, zeggen al toe dat ze komen. In de tijd dat het stil is geweest rond Fckn Wckd heb ik een flinke mailinglijst gecreëerd. Die heb ik ook allemaal gemaild, dus die weten er ook van. Dan is er natuurlijk nog Facebook en de andere social media waar we het op hebben gezet. Daarop hebben ook al redelijk wat mensen gezegd dat ze komen. We beginnen binnenkort met het flyeren. Dus een redelijke promotie loopt al.”

Hoe komt de avond eruit te zien?
“Ik draai zelf als opening-act, dus ik kan gelijk zien hoe druk het ongeveer zal worden. Hopelijk heb ik daarna nog de tijd om iedereen die is gekomen persoonlijk te bedanken en te vragen wat ze ervan vinden. Ik vind kritiek niet erg. Als we het feest daardoor beter kunnen maken, is het mooi meegenomen.”

Fckn Wckd is op zaterdag 14 mei vanaf tien uur in Stage01 in 013. De dienstdoende DJ’s zijn John Doe, Icicle, Tagteam Dub, Croms, Rosco en San Juan ft. Ciao Knives. Kaartjes kosten 5 euro. Tevens is er een pre-party in het kader van 3VOOR12/Tilburg Draait. Woensdg 27 april staat John Doe met Kidnap The DJ te draaien in Cul de Sac vanaf 22.00 uur. Entree is gratis.