Incubate start maandelijkse clubavond in Paradox Incubate start maandelijkse clubavond in Paradox

Tilburgs festival zoekt bij Incubated de contrasten op

, 3VOOR12/Landelijk: Ingmar Griffioen

Incubate start maandelijkse clubavond in Paradox

Tilburgs festival zoekt bij Incubated de contrasten op

3VOOR12/Landelijk: Ingmar Griffioen ,

Na negen festivaldagen zit Incubate 2010 er op en blikt de organisatie tevreden terug. Op meer Incubate hoeven we geen heel jaar te wachten. Voortaan is er namelijk Incubated; elke eerste donderdag van de maand een avond vol contrasten in Muziekpodium Paradox aan de Telegraafstraat in Tilburg.

Tilburgs festival zoekt bij Incubated de contrasten op

Na negen festivaldagen zit Incubate 2010 er op en blikt de organisatie tevreden terug. Op meer Incubate hoeven we geen heel jaar te wachten. Voortaan is er namelijk Incubated; elke eerste donderdag van de maand een avond vol contrasten in Muziekpodium Paradox aan de Telegraafstraat in Tilburg. Te beginnen op donderdag 7 oktober.

Incubated is tijdens deze editie van het festival al geïntroduceerd. Het idee is dat Incubate samen met Paradox artiesten gaat programmeren die ook op het festival passen en daar soms al gestaan hebben. "We proberen als festival het culturele klimaat in de stad te bevorderen", legt Incubate-directeur Joost Heijthuijsen uit. "Je hebt artiesten die wereldberoemd zijn in Tilburg omdat ze op het festival hebben gestaan. Om die connectie vast te houden, hebben we besloten de komende twee jaar een maandelijkse avond te organiseren."

Uitgangspunt van de avond is om twee acts tegenover elkaar te zetten. Dat gebeurt op de tweede Incubated op 4 november met de Zwitserse hardcore metal-act Knut en de Duitse klassiek componist Hauschka. Heijthuijsen: "We willen dat het contrasteert. Het mooie van het festival is dat je dingen naast elkaar kan zetten die totaal anders zijn. Wellicht is dat het MP3-tijdperk, dat mensen zó nieuwsgierig zijn naar een nieuw geluid. We gaan alles doen om die sfeer van het festival vast te houden."

Voor de organisatie was het een spannende festivaleditie. "We hadden vorig jaar al zoveel gecreëerd met een breed programma, dat we vreesden dat we dat niet konden overtreffen." Heijthuijsen concludeert dat Incubate weer iets bijzonders had met het thema piraterij en veel artiesten die de context van het festival snapten. "Je ziet veel artiesten elkaar stimuleren en dat sloeg ook op het publiek over." Heijthuijsen licht Bomb Squad-producer Hank Shocklee er uit. "Een van mijn jeugdhelden. Hij ging overal kijken en praatjes maken. Om 4 uur 's nachts rende hij naar dubstep-dj Jakes toe om hem te bedanken."

Gevraagd naar zijn hoogtepunt hoeft de organisator niet lang na te denken. "Raven op een boerenerf op zaterdagavond met Dan Deacon. Dat Boer Jan na afloop tegen ons zei: 'Ik zal nooit meer op dezelfde manier mijn erf op kunnen rijden', omdat we een menselijke slang om zijn boerderij hadden gemaakt. Met zijn allen feesten en elkaar opzwepen naar een hoger level; het zat er allemaal in. Sommigen stonden helemaal uit hun dak te gaan, een ander stond te huilen."

De cijfers voor dit jaar zijn nog niet binnen. Wel is het volgens Heijthuijsen duidelijk dat er in ieder geval net zoveel bezoekers als vorig jaar waren. Voor 2011 kiest Incubate weer voor diepgang. "We proberen elk jaar het onverwachte te doen. We willen blijven verrassen, met iets anders komen dan wat mensen op basis van dit festival verwachten." De goede buitenervaringen met Dan Deacon en Black Mountain in het Natuurtheater in Oisterwijk zijn aanleiding om "het bijzondere van de omgeving meer terug te laten komen".

Incubate 2011 vindt plaats vindt plaats van 11 tot en met 18 september. Alles, maar dan ook alles over Incubate 2010, inclusief speciale sessies op het dak van V39, vind je in het dossier van 3VOOR12/Tilburg. De eerste Incubated is op donderdag 7 oktober in Paradox, Tilburg. Voor de programmering, klik je op de poster links.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg