Incubate's pay-what-you-want model slaat aan Incubate's pay-what-you-want model slaat aan

Bezoekers betalen bovengemiddeld voor piratenconferentie

, Ingmar Griffioen

Incubate's pay-what-you-want model slaat aan

Bezoekers betalen bovengemiddeld voor piratenconferentie

Ingmar Griffioen ,

Het Tilburgse Incubate festival hanteert een pay-what-you-want model voor de conferentie over piraterij. Dat slaat zo goed aan dat het gemiddelde bedrag hoger ligt dan de begrote entreeprijs van € 7,50 en Incubate overweegt het volgend jaar voor het hele festival in te voeren.

Bezoekers betalen bovengemiddeld voor piratenconferentie

Tilburg is deze week het toneel van Incubate, het festival voor independent culture dat dit jaar als thema piraterij heeft. Vrijdag is er daarom een heuse Pirate Conference, waarvoor bezoekers zelf de toegangsprijs bepalen. Dat pay-what-you-want model slaat zo goed aan dat het gemiddelde bedrag hoger ligt dan de begrote entreeprijs van € 7,50 en Incubate overweegt het volgend jaar voor het hele festival in te voeren.

Experimenteel als Incubate is, zijn namelijk ook zaken als entreeprijzen niet heilig. Incubate wil laten zien dat naast de standaard betaalmethodes ook andere modellen kunnen werken en kwam zo voor de Pirate Conference bij pay-what-you-want uit, legt programmeur Vincent Koreman uit. "Ik vind het een goed idee om bij een conferentie over de waarde van kunst voor de samenleving, dit model toe te passen." Koreman is zeer content dat de gemiddelde inleg hoger is dan verwacht. "Heel tof dat mensen die meer te spenderen hebben, er ook echt meer aan uitgeven en dat studenten die weinig kunnen missen, bijvoorbeeld maar vijf euro betalen."

Koreman geeft toe dat het een gok was. "Er zijn wel veel studies naar gedaan, maar het is toch afwachten. Dit stemt mij toch zeer positief over de culturele mensheid. We hebben het model ook overwogen voor het hele festival, maar dat was voor deze editie nog niet haalbaar." De eerste resultaten zijn wel aanleiding om dat nog eens te bekijken. Koreman: "Dat gaan we zeker bespreken, maar of het kan blijft de vraag. We zijn ook afhankelijk van subsidieaanvragen en sponsoren." Festivaldirecteur Joost Heijthuijsen stemt in: "Ik zou dat graag willen, maar op dit moment is het nog te riskant."

De piraterijconferentie begint morgen, maar sinds zondag heeft de piraterij al een vlucht genomen in Tilburg. Zo kun je dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur naar The Kiosk of Piracy voor een verzameling van torrents van sites als The Pirate Bay om wireless data, films en muziek te downloaden. Ook is er de hele week Pirate Cinema met dagelijks twee gratis films in de Film Foyer. Koreman: "Bijvoorbeeld van The Asylum, dat is een in Hollywood gehate producent die films maakt die nogal lijken op andere films. Als iemand met de film Snakes On A Plane komt, dan maakt hij Snakes On A Train. De kunst is om de dvd twee weken voor de film uit te brengen en zo mee te liften op de publiciteitsmachine van de filmmaatschappij. We hebben ook de Europese première van Titanic II, waarin de boot dezelfde route vaart en een tsunami een ijsberg tegen het schip aan blaast."

Op de Pirate Conferentie geeft de Engelse publicist Matt Mason morgen een keynote speech. Hij noemt in zijn boek The Pirate's Dilemma de punk- en hiphopscene als voorbeelden van hoe piraterij leidt tot artistieke innovatie. Vanuit die gedachte is ook Hank Shocklee, producer van The Bomb Squad uitgenodigd. Koreman: "Hij heeft in de jaren '90 heel veel producties gedaan voor Public Enemy en Ice Cube en daarbij als eerste samples gebruikt. Wat ook interessant is dat hij beide kanten van het verhaal kent, want hij heeft ook jaren bij Universal gewerkt." Amersfoorter Jiggy Djé is er morgen ook, maar hij is niet uitgenodigd vanwege zijn hiphop-achtergrond. "We willen vooral mensen met verschillende meningen uitnodigen en Jiggy is iemand die voorstander is van copyright-regelingen, zoals Buma die hanteert."

Piraterij is volgens Koreman overal. "Kijk maar naar YouTube en films. Met piraterij hebben we ook een thema dat voor velerlei uitleg vatbaar is." Juist daarom is besloten om het thema meer in het festival terug te laten komen en via een conferentie een kader te geven. "We vinden het belangrijk dat kunstenaars uitleggen hoe zij ermee omgaan en dat we dat na afloop kunnen bespreken met de bezoekers."

Incubate 2010 huist nog tot en met 19 september in de gehele Tilburgse binnenstad. 3VOOR12/Tilburg doet uitgebreid verslag, ook van de Pirate Conference die vrijdag 17 september van 10.00 tot 17.00 uur plaatsvindt in het Midi Theater.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg