Boef en de Gelogeerde Aap heeft een lijntje met Zwolle Boef en de Gelogeerde Aap heeft een lijntje met Zwolle

Tilburgs hiphop-dubstepduo voor tweede cd 'in gesprek'

, Ingmar Griffioen

Boef en de Gelogeerde Aap heeft een lijntje met Zwolle

Tilburgs hiphop-dubstepduo voor tweede cd 'in gesprek'

Ingmar Griffioen ,

Vrijdag 24 september presenteert Boef en de Gelogeerde Aap tweede cd Wij Zijn in 013. Mooie avond met ook shows van Zo Moeilijk en NoizBoiz, alleen is de cd dan nog niet af. In dit geval is dat goed nieuws: Fakkelbrigade-producer A.R.T. gaat de langspeler afmixen en de Tilburgers zijn 'in gesprek' over de release.

Tilburgs hiphop-dubstepduo voor tweede cd 'in gesprek'

Vrijdag 24 september presenteert Boef en de Gelogeerde Aap het tweede album Wij Zijn, en de gelijknamige clip, in 013. Mooie, gratis avond met ook shows van Zo Moeilijk en NoizBoiz, alleen is de cd dan nog niet af. In dit geval is dat echter goed nieuws: Fakkelbrigade-producer A.R.T. gaat de langspeler afmixen en de Tilburgers zijn 'in gesprek' over de release.

Het Tilburgse duo, bestaande uit beatmaker/dj Boef en vocalist De Gelogeerde Aap, baarde vorig jaar al bescheiden opzien met debuutalbum Vind Ons en hun live ook knallende, experimentele mix van hiphop, dubstep en rap. Inmiddels is het een stuk drukker rond de band, zeker nadat ze door de Grote Prijs van Nederland, de Popronde en het platform Fakkelteitgroep opgepikt werden. Waarom weet Thomas Waterreus (de Gelogeerde Aap) niet. "Het is wel opvallende muziek. Wij zijn gewoon clips blijven maken en het afgelopen driekwart jaar is het best hard gegaan met de boekingen."

Goede muziek maken, veel je gezicht laten zien en gebruik maken van nieuwe media als twitter noemt Waterreus als voorwaarden. Ook heeft de Rockacademie Boef en de Aap meerdere keren een duwtje gegeven. "We hebben geluk gehad dat Sticks ons les ging geven", geeft hij toe. "Hij gaf me als songmentor elke week een uur les. Hij heeft ons naar Fakkelteitgroep toegetrokken en gaf ons meer aandacht door gewoon berichten te plaatsen." Een jaar eerder kwam Rico als docent al op hun pad. "Hij was onze bandcoach, hoorde een beat van Boef en toen hebben we die track Het Derde Oog met hem gedaan."

Nu treden ze regelmatig met Zo Moeilijk en doen meerdere shows mee met de Alledaagse Waanzin Tour van A.R.T., Rico & Sticks. "Maar we hebben bewust gekozen die samenwerking niet op het tweede album terug te laten komen. Dat vonden we te makkelijk en volgens Sticks hebben we dat ook niet nodig. Marlon Penn en twee anderen uit onze buurt zijn wel te horen op het album." En voor de verzamelaar Fakkelteitgroep 2, die volgens Waterreus binnen twee maanden uit moet komen, namen ze onder meer een nummer met Zo Moeilijk op. Fakkelteitgroep is vooral een online platform voor ze. "Er is wel een daadwerkelijke click, maar we rijden niet naar Zwolle om te chillen met de jongens."

Achter albumtitel Wij Zijn zit een duidelijke gedachte. "Eerst was er Vind Ons, waarbij mensen een mening over ons konden vormen. Nu is er Wij Zijn: wij zijn aan de beurt. Het is nu onze tijd. Wij zijn tof of wat mensen ook van ons vinden." Het is ook een proces van volwassenwording betoogt Waterreus. "Onze stijl is verder geëvolueerd. Vooral de blijere electro-nummers op Vind Ons zouden we nu niet meer maken. Het is vrij duistere shit met dubstepbeats op tempo 140. Geen vintage hiphop of van die echte wobble dubstep. Innovatief en met meer poëtische teksten. Ik durf te zeggen dat er niemand in Nederland is die dit doet."

Wij Zijn was eigenlijk al klaar, maar is toch uitgesteld. "Het moet nog afgemixt worden en dat gaat A.R.T. doen. En dan moet het nog gemasterd worden. Het is uitgesteld tot een nader te bepalen datum omdat we in gesprek zijn met iets." Met wat kan Waterreus nog niet zeggen. "Maar het wordt waarschijnlijk niet in eigen beheer uitgebracht. De releasedatum stond al vast, dus het feest gaat gewoon door."

Wat ook doorgaat is het Hollandse Nieuwe podium op de Popronde en op de allereerste editie, vrijdag 10 september in NDRGND te Nijmegen, staat Boef en de Gelogeerde Aap als afsluiter. "Hollandse Nieuwe is een heel tof initiatief voor beginnende muzikanten. Je hoop toch dat je eruit springt en opgepikt wordt." Ook tijdens de laatste Popronde van het seizoen, 12 november in Eindhoven, hoopt Boef en de Gelogeerde Aap het Hollandse Nieuwe podium af te sluiten. "Dat we afsluiten is wel de bedoeling ja", lacht de Gelogeerde Aap. "Want het gaat er redelijk hard aan toe, ik denk niet dat mensen daar om acht uur al klaar voor zijn. In Eindhoven doen we misschien al een aantal nieuwe nummers. In september doen we nog ons eigen ding met oog op de halve finale van de Grote Prijs op 1 oktober in Gigant."

Vrijdag 24 september doen ze ook nieuwe nummers tijdens de pre-releaseparty vam 22.00-4.00 uur in 013, Tilburg (toegang gratis). Alles over de Popronde in Nijmegen vind je hier. Voor de overige Popronde- en andere data van het duo kijk je op MySpace.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg