Band uit het boekje van Remi Tjon Ajong

Try-out tour The Phoenix Explosion start vanavond in 013

Wouter van Loon ,

“Heel cool en ook wel een beetje spannend.” Zo voelt het voor Remi Tjon Ajong om ruim 2,5 jaar na het uiteenvallen van Green Lizard weer ‘terug’ te zijn. Delen van Tjon Ajong’s oude band smolten met die van Krezip en Beef samen tot één geheel: The Phoenix Explosion.

Try-out tour The Phoenix Explosion start vanavond in 013

“Heel cool en ook wel een beetje spannend.” Zo voelt het voor Remi Tjon Ajong om ruim 2,5 jaar na het uiteenvallen van Green Lizard weer ‘terug’ te zijn. Delen van Tjon Ajong’s oude band smolten met die van Krezip en Beef samen tot één geheel: The Phoenix Explosion.

2008, Green Lizard stopte – en toen…?
“Toen heb ik een jaar heel andere dingen gedaan. Studie, werk, er zijn voor m’n kinderen. Daarna ben ik weer met wat andere bandjes aan de slag gegaan, ik heb een plaat geproduceerd. Tijdens dat proces kwam ik er achter dat ik iets miste in mijn dagelijks leven: bezig zijn met muziek. Dus maakte ik nieuwe plannen, ik ging een soloplaat maken. Alles zelf inzingen, inspelen.”

Maar er staat nu een complete band.
“Ja, ik kwam er geleidelijk aan achter dat ik de interactie heel erg miste. Samen pielen, samen naar een hoogtepunt werken. Dus toen heb ik er een band bijgezocht. Sinds twee maanden zijn we echt met elkaar bezig. In die tijd is het van een soloproject uitgegroeid tot het project van een band. Iedereen heeft zijn eigen dingen erin gestopt. Het zijn allemaal mensen die weten waar ze het over hebben, dus je stapt in op een veel hoger niveau dan wanneer je een schoolbandje begint. Dat werkt heel fijn samen. Er is ook echt een klik onderling.”

Je schreef in een blog dat je een boekje voor muzikanten had. Hoe zit dat precies?
“Dat was geen fysiek boekje, maar een boekje in mijn hoofd. Dat houd ik onbewust bij, omdat ik geïnteresseerd ben in muziek. Als ik naar een optreden ging en ik zag een goede muzikant, maakte ik daar een ‘aantekening’ in. Uiteindelijk is The Phoenix Explosion uit dat boekje ontstaan.”

Ben je bang om vergeleken te worden met Green Lizard?
“Ik heb natuurlijk voor allebei de bands geschreven en gezongen. Ik heb een bepaalde stemkleur en melodieën waar ik van houd. Dus wat dat betreft gaat de vergelijking met Green Lizard wel op. Ik ben er ook niet echt mee bezig geweest om anders te klinken dan Green Lizard.

Zelf hoor ik wel verschil. Voor een leek is dat misschien minimaal, maar de liefhebber hoort het. De benadering van muziek verschilt. Het zijn natuurlijk andere muzikanten en ik gebruik mijn stem anders. Ik denk dat de songs wat opener zijn.”

En het album, wanneer komt dat eigenlijk uit?
“We gaan eerst deze tour doen. Daarna zijn we nog wel een paar maanden bezig. Ik moet nog inzingen en er moeten nog wat partijen ingespeeld worden. Daar wachten we met opzet de shows voor af. Het is een nieuwe band, dus we moeten alles nog ontdekken. Wat werkt wel, wat werkt niet. Maar om eerlijk te zijn is het album op dit moment van ondergeschikt belang. We zijn nu echt bezig met de tour en vooral met plezier maken.”

The Phoenix Explosion bestaat naast Remi Tjon Ajong (zang, ex-Green Lizard) uit Brian Tjon Ajong (gitaar, ex-Green Lizard), Koen Lommerse (gitaar, ex-Beef), Joost van Haaren (basgitaar, ex-Krezip), Bram van den Berg (drum, ex-Krezip).
De band staat donderdagavond in 013.
Voor overige tourdata en de single Jealousy, zie www.thephoenixexplosion.com