Onversneden dopeheid brengt 013 in vervoering

Eerste deel recensies Definitie van Dopeheid

Sebastiaan Coolen en Piet van den Boer ,

Alle drie de zalen van 013 stonden afgelopen zondag in het teken van Definitie van Dopeheid: het jaarlijkse hiphopfeest. Check hier de recensies van Van Kwaad Tot Erger, Timmietex, Dead Homies, Hof van Jaeden, Surya, Dret & Krulle, Risskant, Pariaz en Killian.

Eerste deel recensies Definitie van Dopeheid

Hoewel hiphop in de loop der jaren enorm geëvolueerd en gegroeid is is er altijd één zekerheid; het Definitie van Dopeheidfeest in 013. Het feest dat sinds 2002 bestaat en de laatste 3 jaar is uitgegroeid tot het grootste hiphopevent van Nederland zorgt altijd voor enorme beroering in de scene. Of het nu gaat om de oudere hiphopheads of het groeiende aantal hiphopkids, iedereen kijkt uit naar het evenement. Daar doet de matige gevulde Dommelsch zaal in de eerste uren niets aan af. Dit jaar? Wandelende lijken, het Amsterdamse straatgevoel en een Pool met bontmuts als hoogtepunt.

Ben Jur, Tjerkovara, Fotosynthese, Eppo de Hersendode, Viezerik, Timmietex & DJ Dunic vormen samen Van Kwaad Tot Erger. Na de 'Iets Meer, Niets Minder EP' uit 2008 en deelname aan de Grote Prijs Van Nederland dit jaar, komt in 2011 het debuutalbum. Fotosynthese en Timmietex staan later vandaag ook nog solo op het podium, maar de gehele VKTE crew is aanwezig om de Dommelsch Zaal knallend te openen. Al is de zaal nog bijna leeg wanneer ze beginnen, de boys van VKTE hebben er zin in: Vanaf de eerste beukende beats gaat iedereen op het podium los. Ook het aanwezige publiek krijgt al snel de smaak te pakken en na een paar tracks ontstaat de eerste pit van de dag. Het optreden bestaat voornamelijk uit knallende hiphop, zo komen ook 'Poffertjes & Crackertjes', 'Rol Mee Met Ons' en 'Spel' voorbij. De rustige track 'Gebroken Gezinnen', door Timmietex, Eppo en Viezerik zorgt voor een kort intermezzo, waarna de tent weer vrolijk verder wordt afgebroken. (PvdB)

Hoe kun je een feestje beter beginnen dan met een optreden van local hero Timmietex? Het antwoord luidt; dit is niet mogelijk. Timmie zorgt met zijn vrolijke, soms dwaze performance en zijn met humor doorspekte raps voor een hoop blije gezichten in de Kleine Zaal. Maar de Tilburger brengt natuurlijk niet alleen humor en lol maar ook serieuze rhymes en de K van kwaliteit. Zo bewees zijn debuutalbum/mixtape Tantu Spange Tatta eerder dit jaar. Vindingrijkheid staat hoog in de vaandel bij de man die voor het eerst op DVD in de Kleine zaal mag staan, na de vorige edities in de Batcave. Een terechte promotie blijkt vandaag: “Ik blijf de dopeste, glashelder als Interpolis”. (SC)

Wat krijg je als je de Zoetermeerse hiphopformatie Nul 7 Negen combineert met de Utrechtse schockrapper Steen? Juist, een stel wandelende lijken, Dead Homies. Samen met Spinal komt Steen beter uit de verf zoals ook Nul 7 Negen apart meer kan bekoren. Toch is de combo wel amusant. Het publiek in de Dommelsch zaal heeft schijnbaar nog steeds niet genoeg van de dood, verderf en andere duistere onderwerpen die met name Spinal en Steen al jaren ten gehore brengen.  Zo behoorde ze op de vorige edities ook al tot 1 van de topacts. En dit jaar gewoon weer. Dus geen driemaal is scheepsrecht. De zombiemovement grijpt je elk jaar weer. Ren voor je leven! (SC)

Het Hof van Jaeden is nog vrij jong, maar erg productief. Oprichter J.A.E. heeft vier hiphop acts in zijn hof verzameld en zij hebben in korte tijd vier albums en drie mixtapes uitgebracht. ML, Verdomd, Ongezond en Steach & Dobleye. Het hele hof is vandaag aanwezig op DVD en dat betekent dat er tien mensen op het podium staan. J.A.E. opent met een paar eigen tracks, waarna één voor één de acts uit het hof hun opwachting maken. De muziek wordt gekenmerkt door rauwe, duistere beats en oldskool invloeden, de teksten worden met veel energie gebracht door de hovelingen. De energie op het podium slaat echter nauwelijks over op het publiek. Enerzijds komt dit door de afwezigheid van veel publiek, de zaal is nog een stuk leger dan bij VKTE. Zelfs bij een knaller als 'Ropopopopompom' van Ongezond blijft het akelig rustig. Aan de andere kant speelt het geluid ook een rol;  onder andere Verdomd is verdomd slecht te verstaan. (PvdB)

Suryalisme in de Kleine Zaal. Battlecat Surya heeft na de release van zijn EP eindelijk de erkenning gekregen die hij verdient bij de hiphopinsiders. Naast een begenadigd freestyler is de Amsterdammer namelijk ook een welbespraakte verhaler die humor afwisselt met keiharde onderwerpen. In de drukke Kleine zaal, met enkele hiphopoudgedienden, schud hij net zo makkelijk drankmisbruikraps uit zijn mouw als serieuze teksten over de theorie van Darwin en de teloorgang van zijn geliefde stad. Ondersteund door de heerlijke boombapbeats van Dopaganda, 2 nummers met Diggy Dex, en de rhymes van vaste partner Robian brengt hij het typische Amsterdamse straatgevoel. Surya horen is dat begrijpen. (SC)

Vorig jaar was het jaar van Dret & Krulle. Met het winnen van de Grote Prijs van NL en het uitbrengen van een goed ontvangen EP kon het eigenlijk niet meer stuk. Het nieuwe album moet in 2011 uitkomen, maar eerst komt er nieuw werk met Pariaz. Dret & Krulle hebben er zin in, en het publiek ook. De Dommelsch Zaal is inmiddels redelijk vol gelopen en vooral voorin doet het publiek goed mee. Al bij de eerste track 'Grimey' zingt het publiek uit volle borst mee, wat wordt herhaald bij 'Ik Ga Verder' en 'Beetje Vreemd Maar Wel Lekker' (ft. Tastic). De moshpits zijn bij bijna elke track aanwezig en de handen, vuisten en peace-tekens gaan continu de lucht in. Er wordt afgesloten met grime en dubstepbeats, het werk waar Dret & Krulle zich op dit moment veel mee bezig houden. (PvdB)

Dordtenaar Risskant zou in eerste instantie 013 aandoen met de crew Hinderlaag. Maar bij het onder ogen krijgen van de timetable zien we hem plots in de Batcave staan zonder Hinderlaag maar met MF. MF als in Amerikaanse grootheid MF Doom? Met Risskant weet je het namelijk maar nooit. Het blijkt te gaan om een zeventienjarig talent die heel wat in zijn mars blijkt te hebben. Risskant neemt het eerste deel van de show voor zijn rekening, MF de tweede. (SC)
Een goede, basic show van beiden. Enige minpunt is het slechte geluid. (SC)

Dret & Krulle trekken de goede lijn van eerder vandaag in één keer door bij Pariaz, het, het hiphop/horror project dat ze samen met Kiddo Cee, M.O. & Brakko en Gikkels zijn gestart. Duistere beats die door de hele zaal te voelen zijn, stroboscopen en grimmige teksten zijn de belangrijkste ingrediënten van de Pariaz show. Er wordt voornamelijk nieuw materiaal gespeeld, maar dat is voor het publiek geen reden om stil te blijven staan. Natuurlijk wordt er afgesloten met het bekende 'Bijlmer Anthem', dat uit volle borst wordt meegedaan. Definitie van Dopeheid had vandaag de primeur, de eerste show van Pariaz. Het nieuwe materiaal en de compleet nieuwe show valt hier erg in de smaak bij het publiek. (PvdB)

Killian dropte onlangs zijn EP De geschiedenis herhaalt zich en verscheen al eerder op het nummer 'Handelswaar' van Manu. De Bossche Molukker brengt een mix van serieuze en harde lyrics die hij vermengt in zijn teksten. Killian is duidelijk een man met een statement en voor vrolijke partyraps hoef je niet bij hem te zijn.”Ik wil je boks niet, pass je een pistool vriend, ik wil dat je die fokkin kogel door je hoofd schiet! Dit is wie ik ben en niet wie ik probeer te zijn, dus vertel ik je alles in alle eerlijkheid”. No Nonsens van Killian die afrekent met zijn verleden. (SC)