Ons-kent-ons-avondje met zingend barmeisje en weldadige rock (oa. The Jacks) in Little Devil

Eigenlijke hoofdact Counterpoint afwezig wegens gebroken hand bassist

Marco van Hoof ,

De entree van vijf euro was vrijdagavond komen te vervallen omdat het Britse Counterpoint niet kon komen. Invalact Scarlet Stories speelde veel covers en kon op behoorlijk wat bijval rekenen. Sofia Nero en The Jacks brachten vervolgens - eveneens tot tevredenheid van het publiek - een stuk stevigere rockcomposities.

Eigenlijke hoofdact Counterpoint afwezig wegens gebroken hand bassist

De entree van vijf euro was vrijdagavond komen te vervallen omdat het Britse Counterpoint niet kon komen. Invalact Scarlet Stories (een singer-songwriterduo met Little Devil-barkeepster Lisette van den Berg op zang) speelde veel covers en kon - niet geheel verrassend gezien de locatie - op behoorlijk wat bijval rekenen. Sofia Nero en The Jacks waren vervolgens en eveneens tot tevredenheid van het publiek een stuk steviger met hun met passie gebrachte rockcomposities.

SCARLET STORIES
De ietwat rommelige opstelling van gitaren en drumstel achter hen contrasteert gemoedelijk met het singer-songwriter-stel Scarlet Stories (een spoken word-cd van Tori Amos draagt overigens dezelfde naam). Op de valreep is het duo gevraagd te zorgen dat er ondanks de afzegging van Counterpoint toch drie acts op het podium staan. Het verschil met de andere twee bands is behoorlijk: dat zijn robuuste rockbands met veelal eigen materiaal, terwijl Scarlet Stories voornamelijk covert en draait om de (soms iets te gepolijste) vocalen van Lisette van den Berg in combinatie met het solide gitaarwerk (en bij tijd en wijle tweede stem) van Bram te Kamp, wiens instrument af en toe van zijn bovenbeen dreigt te schuiven.

De imposante uithalen van Van den Berg en het lichte gekraak als Te Kamps spel crescendo wordt, maken dat Scarlet Stories qua intensiteit in ieder geval wèl te vergelijken is met de bands die zullen volgen. Na een half uur belooft Van den Berg dadelijk weer achter de bar te gaan staan. Ze heeft de enthousiaste bekenden in de niet zo drukbezette zaal - alsmede zichzelf - een alleraardigste aftrap van de avond gegeven.

SOFIA NERO
Met eerste track 'Snowhite' lijkt het viertal van de Tilburgse gitaarband Sofia Nero een serie aardige maar weinig verrassende rocksongs op stapel te hebben staan. Echter, met de sterke riff op tweede compositie 'I Doll' van gitarist Joerie Dekker (die met zijn bloempotkapsel en weinige bewegen een lichtelijk onbeholpen indruk maakt) wordt duidelijk dat Sofia Nero wel degelijk onderscheidende capaciteiten heeft, iets waar Dekker een bepalende rol in heeft. Verder zorgen uiterst behaaglijke coda's en het charisma van de tamelijk energieke zanger Jehannes Reitsma voor meerwaarde.

THE JACKS
Het aantal vrouwen bij rockkwartet The Jacks is sinds het vanwege een polsblessure noodgedwongen afscheid van bassiste Iris Thielemans afgelopen zomer verminderd tot twee. Voormalig Krezip-bandlid Joost van Haaren neemt nu de honneurs waar op de bas, fungeert af en toe als tweede stem en heeft zichtbaar lol met gitariste Estelle Stijkel terwijl hij op aanstekelijke wijze op de maat der muziek deint. Het bluesy rockhart van The Jacks klopt echter het luidst bij de dames.

De behoorlijk beweeglijke Marcia Savelkoul - sommigen zullen deze blonde verschijning aanstellerig vinden - met haar enigszins rauwe stem en de veelvuldig achter haar haar verscholen Stijkel met lichtvuige doch zwaargewichtige gitaarsolo's maken dat het - een tikkeltje overdreven gezegd - haast beledigend is voor de kunde van de gedreven Jacks dat de avond door het wegvallen van hoofdact Counterpoint ineens gratis is.