Hiphopfeest zorgt voor extase bij oud en jong

Tweede deel recensies Definitie van Dopeheid

Sebastiaan Coolen en Piet van den Boer ,

Alle drie de zalen van 013 stonden afgelopen zondag in het teken van Definitie van Dopeheid: het jaarlijkse hiphopfeest. Check hier de recensies van Fotosynthese, Rosa Ana, Fresku, Blaxtar, De Kamer, Polski, Boef de Gelogeerde Aap en Fakkelteitgroep.

Tweede deel recensies Definitie van Dopeheid

Hoewel hiphop in de loop der jaren enorm geëvolueerd en gegroeid is is er altijd één zekerheid; het Definitie van Dopeheidfeest in 013. Het feest dat sinds 2002 bestaat en de laatste 3 jaar is uitgegroeid tot het grootste hiphopevent van Nederland zorgt altijd voor enorme beroering in de scene. Of het nu gaat om de oudere hiphopheads of het groeiende aantal hiphopkids, iedereen kijkt uit naar het evenement. Daar doet de matige gevulde Dommelsch zaal in de eerste uren niets aan af. Dit jaar? Wandelende lijken, het Amsterdamse straatgevoel en een Pool met bontmuts als hoogtepunt.

Sinds de Grootspraak EP in 2008 zit hiphoppend Nederland te wachten op het debuutalbum van één van haar grootste talenten. In februari 2011 moet dat album er daadwerkelijk komen. Eerder vandaag stond Fotosynthese al op het podium met zijn vrienden van VKTE en met Timmietex, nu staat hij er als solo act. Het is te echter merken dat hij het nog lang niet beu is vandaag. Samen met zijn backups Benzie en Ben Jur breekt hij vanaf de eerste beat de Kleine Zaal af. Voor de gelegenheid heeft Foto drie nieuwe tracks meegebracht: 'Draait Door' , 'D-Day / 6 juni'  en 'Jongensdroom'. Deze doen het goed, maar écht los gaat het publiek op tracks als 'Maatstaf', 'Spel' en de afsluiter 'Bomba'. Dat gaat gepaard met de nodige stagedives door Timmietex en moshpits waar Fotosynthese en Tjerkovara ook nog aan deelnemen. (PvdB)

Female power in de Kleine zaal waar Rosa Ana, ratelslang met Chileense roots, haar skills ten toon spreidt. Trotse moeder Rosa beviel dit jaar van haar tweede kind; haar EP Zwaardwerken. Een EP die verschijnt in drieluik. Het eerste deel was wat grimmiger en rauwer, het tweede deel lijkt wat meer funk in zich te hebben. Precies de elementen die Rosa combineert in haar show. Lekker afwisselend en verrassend. De sexieness in sommige nummers laat sommige mannen in de mager bezette zaal overkoken. Definitie van dopeheid in een andere zin van het woord. (SC)

Als er nog twijfels bestonden over de kwaliteiten van Eindhovenaar Fresku is dat na zijn gelijknamige debuutalbum wel over. Fresku is huge en één van de topacts van DVD. Iemand die niet meer twijfelt over nieuwe dagen en het lamballen tegenwoordig aan anderen overlaat. In de Dommelsch Zaal werkt hij keihard om iedereen te vermaken. Hoogtepunt van de show is het nummer 'Twijfel' die de complete zaal kippenvel bezorgd. (SC)

Oudgediende Blaxtar was er al bij toen Opgezwolle nog geen Opgezwolle was. Na een tijd in het Engels te hebben gerapt, heeft hij dit jaar zijn derde Nederlandstalige album Ozmo6:2 uitgebracht. Blaxtar heeft voor zijn show een complete band meegebracht met drummer, gitaren, toetsen en twee zangeressen. De show is dan ook erg muzikaal, een verfrissend geluid op een dag vol harde beats. De zaal is halfvol, waar hij een kwartiertje eerder bij Fresku nog afgeladen was. Het publiek heeft dan ook duidelijk moeite om te wennen aan het andere geluid dat Blaxtar brengt. Gelukkig begint het na een paar tracks voorin redelijk los te komen. Er komen veel nieuwe tracks voorbij, waaronder 'Lang Geleden' en 'Da’s Pas Liefde'. Ook Kernkoppen komen langs voor een track. Het best klinken echter de rustige tracks, zo is 'Wie Gelooft Er', één van de beste tracks van de show. (PvdB)

Het is de dag van de collabo’s vandaag in 013. Naast Pariaz, Rottz, Dead Homiez, Fakkelteitgroep en Hof van Jaeden is het nu de beurt aan De Kamer. Een combinatie van Tilburg, Dordrecht, Eindhoven en Roermond vertoont zijn kunsten in de kleine zaal. Risskant, Adrem, Skenkie, Perverz en KGVman Tailers bestoken de zaal met rauwe boombapbeats en harde punchlines. Ook DVD-organisator Mike staat het complete optreden op het podium. De mannen zorgen zowel on- als off-stage voor een complete chaos. De Kamer triomfeert en verdwijnt onder luid gejuich weer naar de kleedkamer. (SC)

De Poolse variant van Steen staat in de Bat Cave; Polski. Vanaf minuut één zorgt hij voor een ongekende undergroundsfeer. Met snoeiharde beats en ondersteund door een man of vijf brengt hij de complete Bat Cave aan het stuiteren. Bier vliegt in de lucht en het hele zaaltje lijkt wel een pit te zijn. Je waant je op een illegaal kraakfeest waar alles mag. Dit allemaal veroorzaakt door een man met een bontmuts en zijn kornuiten. Als ze ook nog eens het publiek het podium oproepen ben je bang dat die gaat bezwijken aan de veertog man die er opstaan te springen, maar dit gebeurd gelukkig niet. Polski in your face! Het hoogtepunt van deze DVD-editie. (SC)

Pompende basslijnen, innovatieve drumpatronen en strakke lyrics zoals ze hetzelf zeggen. Tijd voor de afsluiter in de Kleine Zaal; Tilburgs trots Boef en de Gelogeerde Aap. De status van het duo is dit jaar gegroeid en komt knalhard aan als een komeet die de aarde verschroeit. De overblijfselen van deze inslag zijn eind dit jaar terug te horen op het nieuwe album: Wij Zijn. Maar net als een maand geleden, bij de showcase van deze gebeurtenis, wordt 013 ook ditmaal tot de grond toe afgebroken en binnenste buiten gekeerd. De Kleine Zaal beeft op zijn grondvesten. Boef en de Aap typeren deze editie van DVD; keihard in het zuiden! (SC)

Fakkelteitgroep is de afgelopen jaren flink uitgebreid met een aantal talentvolle rappers. Op het zojuist uitgebrachte album FT2 zijn natuurlijk Rico, Sticks, Typhoon en James te horen, maar ook Zo Moeilijk, Nikes en Boef & De Gelogeerde Aap. De Fakkelteitgroep staat garant voor een knallend optreden en dat is dan ook wat het publiek in de Dommelsch Zaal krijgt voorgeschoteld. De hele groep is aanwezig en iedereen doet zowel oud als nieuw werk. Vooral de Typhoon en Opgezwolle tracks doen het erg goed, maar ook de Fakkelbrigade 'Colucci Era' nummers zorgen voor een springende, rappende menigte voor het podium. Anderhalf uur lang staat de Fakkelteitgroep op het podium en ze weten de zaal continu in hun greep te houden. Door de grote variatie is het nooit saai, daarbij is de laatste toevoeging aan de groep Boef & De Gelogeerde Aap een prima aanwinst gebleken. (PvdB)