Zwart Licht doet het net iets anders Zwart Licht doet het net iets anders

Energieke Dret & Krulle dreigen de show te stelen

, Robin Geurts

Zwart Licht doet het net iets anders

Energieke Dret & Krulle dreigen de show te stelen

Robin Geurts ,

013 Hiphop liet vrijdagavond weer van zich horen met een sterk geprogrammeerde avond, met als hoofdmoot een optreden van het snelgroeiende fenomeen Zwart Licht. Daarnaast was er een fijne hernieuwde kennismaking met een ex-Stropstrikker en zijn nieuwe crew en dreigden de broers Dret & Krulle heel even de rest in de schaduw te zetten met een energieke show.

Energieke Dret & Krulle dreigen de show te stelen

013 Hiphop liet vrijdagavond weer van zich horen met een sterk geprogrammeerde avond, met als hoofdmoot een optreden van het snelgroeiende fenomeen Zwart Licht. Daarnaast was er een fijne hernieuwde kennismaking met een ex-Stropstrikker en zijn nieuwe crew en dreigden de broers Dret & Krulle heel even de rest in de schaduw te zetten met een energieke show.

J.A.E.
Rapper J.A.E. (Je Afrikaanse Excellentie) uit Utrecht werkt zo te horen hard aan zijn solocarriere, als voormalig lid van de Stropstrikkers. Hij is voor de vijfde keer in 013 en meldt het publiek dat hij blij is dat het hier altijd zo lekker los gaat. In zijn eentje op het podium sluit hij 'zijn' blok af op deze volle avond, waarin ook vele rappers van zijn label Hof van Jaeden zich presenteren. Het duo Verdomd laat zich zien als een doordachte, goed doortimmerde act die misschien net teveel tekst bij elkaar wil proppen. Van een briljante flow kun je ze daardoor niet beschuldigen, maar ze staan wel zelfverzekerd op het podium en dat is voor elke muzikant natuurlijk het halve werk. De crew Ongezond gaat er even overheen door met slechts één track de zaal meteen aan het moshen te krijgen. De heftige, apocalyptische beat en het energieke optreden van de twee rappers doet denken aan het beste werk van Kubus & Bang Bang en belooft veel goeds.

Na nog een paar korte optredens sluit J.A.E. dus zelf af. De man heeft duidelijk energie gekregen door het samenwerken met zoveel diverse creatieve geesten. Er zit een fijne verscheidenheid in de tracks waar hij vanavond mee komt, van zware nummers waarin hij een redelijk complexe flow laat horen, tot oprechte partystarters. Met zijn Afrikaans getinte kleding en charismatische verschijning is J.A.E. meer dan wie dan ook vanavond echt even de eigenaar van het podium. Het logische einde is het verschijnen van de hele Hof van Jaeden-stal op het podium voor het posse-nummer 'Overdosis'. Een goede kennismaking met een talentvolle crew.

DRET & KRULLE
Amsterdam maakt de laatste twee jaar een inhaalslag in de hiphopscene, nadat de focus lang heeft gelegen op ... nou ja, de rest van Nederland. Het hoofdprogramma van vanavond is een van de hoofdredenen dat de hoofdstad terug op de kaart staat en de broers Dret & Krulle laten zien dat er nog veel meer talent rondloopt. Het duo heeft naast de vereiste harde beats en dikke flows vooral een heel tof samenspel op het podium, dat zich ook vertaald in een goede connectie met het publiek. Niet voor niets werd juist hun 'stage presence' genoemd in het juryrapport van de Grote Prijs van Nederland, die het duo vorig jaar won. Dret & Krulle praten druk met elkaar, zorgen dat mensen opletten als de ander staat te shinen en vallen bijna over elkaar bij het springen over het podium. Tekstueel gaat het ook diep, maar wat bijblijft is vooral de ontzettend energieke show van de broers.

ZWART LICHT
Een van dé crews die op dit moment de toon aangeven voor hiphopminnend Nederland, begint bescheiden in 013. Leeroy is jarig en de aankondiging van dat feit resulteert al snel in een vrolijk scanderende zaal voor de MC. Al snel komen alle facetten van Zwart Licht ruim aan bod, zoals we ze kennen van het album Bliksemschicht uit 2009. Van de boombap van 'Guillotine' en 'Fair Play' tot een uitgesponnen versie van 'Dubtrip', waarin dj en producer Hayzee nog een glansrol krijgt door vele dubstep-hits van het moment aan elkaar te rijgen voor de rappers. Tijdens dit lange dub-uitstapje komt de energie vooral uit het publiek, waarvan iets minder dan de helft lekker staat te moshen.

Het is moeilijk om een act te noemen van nu die een zaal met meer gemak weet op te zwepen dan Leeroy en Akwasi. Van de clichés 'gooi je handen in de lucht' en 'als ik zeg Zwart, zeggen jullie Licht' komen ze niet weg, maar het is ze vergeven omdat de rest helemaal goed is. Het duo heeft meer persoonlijkheid en meer te melden dan de gemiddelde MC, en hetzelfde kun je zeggen van de beats van Hayzee en FS Green. "We gaan het anders doen, we gaan rock 'n rollen", zegt Akwasi op een gegeven moment, en dat typeert Zwart Licht misschien nog het meest. Het ligt voor de hand dat de groep op weg is om een mainstream publiek te bereiken met deze net iets afwijkende aanpak, maar dat lukt ze misschien wel zonder streetcred in te leveren. Op dit moment zijn ze al een van de zeldzame groepen die meer dan een uur lang weet te boeien; dat ze 013 als hoogtepunt aan het moshen krijgen met 'Vanaf Nu', hun meest melancholieke en trage track, is daar bewijs van.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg