Incubate in Hongarije: de vrijdag Incubate in Hongarije: de vrijdag

Woordgrappen, draculabloed en bier

, Tekst: Bas van Duren / Foto's: Erik Luyten

Incubate in Hongarije: de vrijdag

Woordgrappen, draculabloed en bier

Tekst: Bas van Duren / Foto's: Erik Luyten ,

Omdat Brabantstad meedingt met Cultuurstad 2018, mocht Incubate afgelopen zaterdag een podium hosten in Pécs, de huidige culturele hoofdstad van Europa. Vrijdagavond arriveerde de crew en trof een mooie stad aan met een bizar podium...

Woordgrappen, draculabloed en bier

Omdat Brabantstad meedingt met Cultuurstad 2018, mocht Incubate afgelopen zaterdag een podium hosten in Pecs, de huidige culturele hoofdstad van Europa. Vrijdagavond arriveerde de crew en trof een mooie stad aan met een bizar podium...

Een half uur met de trein, vier uur vliegen (inclusief twee uur vertraging) en vier uur met de bus. Zo ver is de Hongaarse stad Pécs, dit jaar verkozen tot culturele hoofdstad van Europa, samen met Istanbul en het Duitse Essen. Bijna de hele Incubate organisatie is in Hongarije om een podium te hosten op festival Europe Mania in de Hongaarse stad. De reis ernaartoe is gevuld met  vertragingen en vooral héél veel flauwe grappen. Vanaf de trein naar Eindhoven tot aan de bus van Boedapest naar Pecs blijkt vooral Joost Heijthuijsen een begenadigd woordgrappentapper en moet PR & Marketing man Erik Luyten noodgedwongen een lijst bijhouden.

Aangekomen in hotel Palatinus worden een paar andere Brabanders afgelost door de Incubate-crew. Uitinbrabant.nl heeft de afgelopen dagen voorstellingen gezien en kan melden dat theatergroep Wunderbaum zich niet populair heeft gemaakt. Dat gezelschap besloot hun opvoering af te sluiten met het vegen van de kont aan de Hongaarse vlag. En dat is toch een beetje vragen om moeilijkheden. Vorige maand werden er nog verkiezingen gehouden in het voormalige Oostblokland en de nationalistische partij is nu groter dan ooit. Ergens is het een beetje wrang dat de rechtse sentimenten in dit land hoogtij vieren en tegelijkertijd een stad als Pécs zich de culturele hoofdstad mag noemen, maar dat mag de pret niet drukken.

De Incubate-crew besluit eerst de restaurants op te zoeken; er is niet meer fatsoenlijk gegeten sinds Eindhoven. De straat waarin het hotel zich bevindt, kent gelukkig geen gebrek aan eetgelegenheden. Met een haast zomers briesje is het zelfs om tien uur 's avonds op het terras nog uitstekend te doen. Eenmaal gegeten, gaat de groep richting het festivalterrein. Alles wat rondom de heuvelige wegen te vinden is, wordt vakkundig met Incubate-stickers beplakt; borden, bushaltes, lantaarnpalen, niets ontkomt aan de witte rechthoeken met het logo erop. Dat de meeste Hongaren waarschijnlijk geen flauw idee hebben wat Incubate is, maakt niemand iets uit.

Verwarring: wat lijkt op een ingang van het festival wordt door de Hongaarse security afgedaan als een weg die niet begaanbaar is. “Fini”, is het woord dat ze ferm zeggen, maar op de achtergrond zijn echter nog harde basklanken te horen. Na een blokje om blijkt er nog een ingang te zijn en wordt bijna iedereen van Incubate even stil: de tent waar het allemaal te doen is, heeft nog het meest iets weg van een extreem grote partytent met wit zeil. Barren zijn aangekleed met wat lijkt op crêpepapier. Daar komt bij dat de band die er staat niet om aan te horen is. Het Zwitserse electro-duo Copy & Paste doet er alles aan om de Hongaren aan het dansen te krijgen. Dat lukt, al is het de vraag in hoeverre het bier van hoofdsponsor Szalon (op wiens terrein de tent ook staat) daar een rol bij speelt.

“Dit zou morgen wel eens een fiasco kunnen worden”, zegt marketingman Tijs Heesterbeek grappend. Het enige dat echt imponeert, is de gigantische berg kratten bier die naast de tent staat. Vooraan bij het podium staan achter de hekken drie mannen van de security bijna letterlijk uit hun neus te vreten, want er is amper honderd man. Diezelfde groep hoort voor de zevende keer dat “dit echt het allerallerállerlaatste liedje” is. Voor Incubate betekent dat nog lekker doorzakken in een plaatselijke kroeg.

In café Bloff stroomt het bier rijkelijk en doet de groep zich tegoed aan Unicum, een Hongaarse kruidenbitter (Heijthuijsen: “Zo bitter, dit geef ik alleen aan mijn vijand”) en een drank op basis van zwarte bessen die voor de gelegenheid is omgedoopt tot 'draculabloed', maar in feite smaakt naar gegiste cassis. Door de stijgende alcoholpromillage komen ook de bizare verhalen langs, zoals de botsplinter die in de kaak heeft gezeten bij productieman Cees Thomassen en een opengereten scrotum door een mountainbike-ongeval van een niet nader te noemen Incubater. De klok slaat dan al drie uur als Thomassen vertelt dat morgen eerst maar eens de projectieschermen van het podium af moeten. Dan kan hij wat moois gaan maken van het licht en wordt het tijd om met Incubate de Hongaren te laten zien wat wij Hollanders te bieden hebben op het gebied van muziek.

Morgen de belevingen van de zaterdag.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg