3VOOR12/Tilburg Tipt! 3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

, Wouter de Waal, Marco van Hoof en Bas van Duren

3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

Wouter de Waal, Marco van Hoof en Bas van Duren ,

We naderen zoetjes aan de wat rustigere maanden als het aankomt op concerten, maar de maand mei heeft nog heel wat in huis. Zo kan de liefhebber van hiphop aan zijn trekken komen met Önder & Hef, de indierocker met A Place To Bury Strangers en garagepunkers met Dollsquad.

Deze concerten mag je niet missen in de maand mei

We naderen zoetjes aan de wat rustigere maanden als het aankomt op concerten, maar de maand mei heeft nog heel wat in huis. Zo kan de liefhebber van hiphop aan zijn trekken komen met Önder & Hef, de indierocker met A Place To Bury Strangers en garagepunkers met Dollsquad.

WHEN ICARUS FALLS – 4 MEI, LITTLE DEVIL
Voor iedereen die op Dodenherdenking in een passend sombere sfeer wil verwijlen, is Little Devil de aangewezen plek. Daar zullen de Zwitsers van When Icarus Falls hun duister sfeervolle geluiden op de aanwezigen loslaten, net als onze lokale helden van Lomax (die op No Sleep dit jaar wederom een prima optreden gaven) en de Italiaanse stonerrockers van Zippo. Allemaal gratis en voor niets, dus geen reden om na acht uur lang thuis op de bank te blijven zitten.

013 HIPHOP PRESENTS: ÖNDER (AKA TURK) + HEF E.A. – 6 MEI, KLEINE ZAAL 013
013 presenteert deze maand maar liefst twee hiphop avonden. Op 21 mei zullen Zwart Licht en de nodige anderen aantreden, maar eerst is het de beurt aan Turk en Hef om het kleine podium op z’n kop te zetten. De eerste zou je kunnen kennen van De Wereld Draait Door en de film Gangsterboys, de tweede heeft veel aanhang op Twitter en YouTube. Gangsta op z’n Nederlands voor slechts acht euro voor alle fans, zoals De Grootste Familie van dit land zou zeggen.

HALL OF FAME ROCK’S! – 7 MEI, HALL OF FAME
Als dat je echter te veel is en je bovendien meer van de rock bent, kun je de dag erna beter naar de Hall of Fame trekken voor het terugkerende Rock’s! evenement. Wat die apostrof in de titel te beduiden heeft, is schrijver dezes niet helemaal duidelijk, maar zeker is in ieder geval dat je voor noppes van de blues van Fridays, de rock van Wasted en El Cantina en de stonermetal van Les Ailes kunt genieten. En daar gaat het toch maar om.  

SOWETO KINCH – 8 MEI, PARADOX
Er gebeurt veel spannends op jazzgebied aan de overkant van het Kanaal. Enige maanden geleden kon je al in Paradox genieten van de indiejazz van Polar Bear, vanavond zal saxofonist en rapper Soweto Kinch met band een sterke kruisbestuiving tussen jazz en hiphop laten horen. Het geheel zal visueel en auditief omlijst worden door verschillende VJ’s en DJ’s en het belooft dan ook een bijzonder evenement te worden. Mis het dus niet.

TRANS AM – 9 MEI, BAT CAVE 013
Als je niet vies bent van een beetje artistieke dwaasheid, zou je kunnen overwegen vandaag bij Trans Am in de Bat Cave langs te gaan. Dit vrolijke drietal produceert een lichtelijk bizarre mix van synthpop en rock en heeft al met beroemde groepen uiteenlopend van Tortoise tot Tool de planken gedeeld. Ditmaal komt het gezelschap met de al even rare electropop vrienden van Lazer’s Crystal je geest op een komische manier verruimen.

HAYRIDE HOTEL: RUBY DEE & THE SNAKE HANDLERS – 14 MEI, BAT CAVE 013
Niet alleen de hiphop is deze maand goed vertegenwoordigd, ook het in country gespecialiseerde Hayride Hotel organiseert in mei maar liefst twee avonden in 013, direct achter elkaar zelfs. Donderdag de dertiende kun je genieten van Chuck Mead en zijn Hillbilly Boogiemen, vandaag is het de beurt aan Ruby Dee om met haar Snake Handlers het podium onveilig te maken. Of het taferelen als in de Appalachen gaat opleveren, valt nog te bezien, maar wild wordt het vast wel.

HEATHEN – 16 MEI, KLEINE ZAAL 013
Thrash metal zit alweer enige jaren in de lift met een groot aantal nieuwe bands die de jaren tachtig doen herleven. Ook de oude garde uit de Californische Bay Area doet weer steeds meer van zich spreken, zoals het vanavond optredende Heathen, dat recentelijk voor het eerst in twintig jaar een album met nieuw materiaal heeft uitgebracht. Benieuwd of ze het geweldige concert van genregenoten Exodus twee jaar geleden in dezelfde zaal weten te evenaren…

THE NEW DOMINION – 20 MEI, LITTLE DEVIL
Meer metal vind je deze maand vanzelfsprekend als altijd in Little Devil, waar onze lokale vrienden van The New Dominion vanavond hun stevig door het Gothenburg geluid beïnvloede, zeer strakke en melodische death/thrash op de aanwezigen zullen loslaten. Deze keer worden ze vergezeld door het helemaal van de andere kant van de wereld afkomstige Lucys Doll en krijg je derhalve de kans dat drietal gratis en voor niks te ontdekken. Gaat dat zien.

VLAAMSE REUZEN HOLLANDSE LEEUWEN – 22 MEI, ALLE ZALEN 013
Als je geïnteresseerd bent in alles wat op rock en aanverwant gebied hip en happening is aan deze en de andere kant van de grens, mag je Vlaamse Reuzen Hollandse Leeuwen natuurlijk zeker niet missen. Een keur aan bands trekt deze lange avond in alle zalen van 013 aan je voorbij voor slechts vijftien euro. Kun je aan het einde lekker zelf bepalen wie de winnaar is van deze vriendschappelijke interland.

DOLLSQUAD – 25 MEI, LITTLE DEVIL
Hun MySpace-pagina vermeldt het (nog) niet, maar desalniettemin komt de Australische garage-punk-rock met sixties feel van DollSquad naar Tilburg. In tegenstelling tot eerdere tours, maar in het verlengde van hun bijgestelde muzikale richting en nieuwe album Lethal In Leather zullen de zes lang- en donkerharige dames hun repertoire in leren catsuits aan de fan brengen. Na een turbulente periode die tot een behoorlijk veranderde groepssamenstelling heeft geleid, komt de all-girlband voor het eerst in vier jaar naar Europa. Verrast en verwend door eerder Europese succes zullen zangeres alsmede enig oerlid Joey en de haren ongetwijfeld proberen ons te heroveren met hun aanstekelijke en door onder andere The Ramones beïnvloede 'rock 'n' doll'. Kortom, dinsdagavond DollSquad-avond is 25 mei het devies!

A PLACE TO BURY STRANGERS – 26 MEI, KLEINE ZAAL 013
Bij de Xenos verkopen ze van die metalen draadjes met stof eromheen waarmee je afvoerputjes kan schoonmaken. Stel je voor dat dat draadje door je trommelvlies heen prikt en dan je hersenen heftig schrobt. Zo klinkt A Place To Bury Strangers. Enkel een drummer en een gitarist/zanger met een arsenaal aan effecten en monotoon gezang. Denk Jesus And Mary Chain, maar dan tienduizend keer zo hard. Deze Amerikanen komen naar 013 met maar één doel: zoveel mogelijk doofheid verspreiden.

TILBURGS TROTS 02: SID + KONING BEATS E.A. – 27 MEI, BAT CAVE 013
Een nieuwe editie van Tilburgs Trots met lokale helden. Hall of Famers kunnen hun lol niet op, want het zal een weerzien zijn met namen die recent op hun podium stonden. Zo mocht industrial techno act SiD enkele maanden geleden haar nieuwe album daar presenteren, maar ook de meidenpunk van The Short Skirts en folkrock van Platzak hebben meerdere malen in het skatepark geklonken. Een vervolg op de planken van 013 is niet meer dan logisch en hopelijk is iedereen op het eind van de avond oprecht trots op wat Tilburg te bieden heeft.

VEERTIENDE INTERNATIONAL GIPSY FESTIVAL – 29 & 30 MEI, INTERPOLISTUIN
Hopelijk zit het weer aan het einde van deze maand wat meer mee dan aan het begin, dan is het Gipsy Festival in de Interpolistuin zeker wederom een succes. Trouwens, zelfs als het mocht hozen, is het programma van dit festijn sterk genoeg om een feestje te garanderen. Dit jaar is er naast de reguliere festivaldag een extra dag toegevoegd ter ere van het honderd jaar geleden geboren gipsyjazz fenomeen Django Reinhardt, waarop onder anderen de blinde vioolvirtuoos Tcha Limberger en gelukkig dan eindelijk hedendaagse gitaarlegende Jimmy Rosenberg zullen aantreden. Verplichte kost voor iedereen die (gipsy)muziek een warm hart toedraagt.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg