No Sleep 2010: Recensies Cul de Sac No Sleep 2010: Recensies Cul de Sac

3VOOR12/Tilburg doet live verslag

, 3VOOR12/Tilburg

No Sleep 2010: Recensies Cul de Sac

3VOOR12/Tilburg doet live verslag

3VOOR12/Tilburg ,

Lees hier de recensies van Mante, Sabine, Marlon Penn, Jess en Zwarte Kat.

3VOOR12/Tilburg doet live verslag

MANTE

MUZIEK
Mante is misschien beter bekend als “Magic Mante”: de vrouwelijke helft van electro-duo This Is Total War. Maar vandaag blijft alle elektronische opsmuk thuis. Mante is alleen met haar piano en speelt haar liedjes in de meest pure vorm, die gezongen door haar licht hese scherpe stem indrukwekkend binnenkomen.

PLUS
De liedjes zijn zonder opsmuk en simpel in de positieve zin van het woord. Mante zingt vol gevoel en lijkt op geen enkel moment te acteren of te overdrijven.

MIN
De soberheid van de samenstelling zangeres en piano zorgt er weliswaar voor dat de liedjes heel  authentiek binnenkomen, maar er blijkt weinig ruimte voor afwisseling te zijn. De stem van Mante blijft niet eindeloos boeien.

CONCLUSIE
Een erg mooie set speelt Mante in de Cul de Sac, die precies bij de sfeer past van deze druilerige middag in maart. Recht uit het hart van de artiest het hart van het publiek in.

CIJFER: 7,5 (KK)

------------------------------------------------------------

SABINE

MUZIEK
Drie dames, twee heren. Een cellist, een zangeres/gitarist, een drummer, een toetseniste en een bassist. Samen maken zij rustige bluesy nummers die doen denken aan Isobel Campbell, afgewisseld met een vrolijk liedje hier en daar. Buiten blijkt dat na regen zonneschijn komt, en met Sabine en band is er ook zonneschijn in de Cul de Sac deze middag.

PLUSPUNT
De bandleden zijn goed op elkaar ingespeeld. Samenzang, samenspel: het klinkt allemaal als een trein. Door de afwisseling van langzame liedjes met meer up-tempo en vrolijkere songs wordt het optreden niet saai. Ook niet onbelangrijk is dat deze band er zichtbaar plezier in heeft. Regelmatig vliegt een glimlach van de één naar de ander over het podium.

MINPUNT
Zangeres Sabine zou hier en daar nog wat aan haar Engelse uitspraak mogen schaven. Ondanks het goede samenspel komt de band soms nog wat schools over.

CONCLUSIE
Nog dit jaar is er een nieuwe EP uitgekomen van deze band. Samen met dit goede optreden kan alleen maar geconcludeerd worden dat deze band 'on-the-roll' is en dat deze daarom zeker in de gaten moet worden gehouden.

CIJFER: 7,5 (IvdB)

------------------------------------------------------------

MARLON PENN

MUZIEK
Marlon Penn, wie kent 'm niet. Vorig jaar op No Sleep mét band. Vandaag geeft hij een optreden zonder band maar, met akoestische gitaar. In een overvolle Cul de Sac doet hij zijn ding. Een magische trip van zachte, ingetogen zang tot felle, rauwe en brute uithalen die hun weerga niet kennen. Een zanger met stijl, humor en een ongelofelijk stembereik.

PLUSPUNT
Het optreden start ingetogen om vervolgens al in het eerste nummer uit te monden in een aaneenschakeling van indrukwekkende keelgeluiden. Deze uithalen komen meerdere malen terug, tot verbazing en genot van het publiek. Marlon Penn blijkt naast een bijzondere stem ook over een grote dosis humor te beschikken. Zo begint hij zijn optreden met een opmerking over technical difficulties, wat volgens inside information verwijst naar een opmerking die je in de reggea-scene vaak tegenkomt.

MINPUNT
Tsja, een minpunt? Het was op sommige momenten te rumoerig in de Cul de Sac. Dat was jammer, maar wellicht onvermijdelijk in een café. Het gastoptreden van de Gelogeerde Aap, hoe origineel ook, doorbrak helaas de magische trip waarin Marlon het publiek bracht.

CONCLUSIE
Volgens Penn zelf was zijn optreden op No Sleep 2009 een bijzondere mijlpaal in de muzikale carriere van hem en zijn band. Waarschijnlijk wordt het na dit optreden alleen nog maar beter. Wij blij, hij blij, iedereen blij. Tot volgend jaar, Marlon!

PUNT: 8,5 (IvdB)

------------------------------------------------------------

JESS

MUZIEK
Soul/singer songwriter

PLUS
Je hebt van die muzikanten die zingen zo simpel laten lijken als het doen van de was. De sympathieke Janneke Steffens, alias Jess, is zo iemand. Met een gemakje gooit ze haar keel open en vult de Cul met haar easy listening-soul. “Ik voel mij wel een beetje kaal zo zonder band”, zegt Janneke. Dit mag zij misschien wel zo voelen, maar het komt absoluut niet zo over. In plaats van verlegen zich achter de piano te verschuilen, is ze meer dan aanwezig vanavond en dat is een groot pluspunt. Ook de Blackstreet cover 'No Diggity' is een aparte, maar erg gave keuze die goed uitpakt.

MIN
De Cul is behoorlijk gevuld en dat is te merken: veel kletsende mensen. Het doet de irritatie van het Tindersticks concert van 5 maart in de Effenaar even herleven. Toen besloot de band na een kwartier er mee op te houden vanwege aanhoudend rumoer. Gelukkig weet Janneke Steffens van het rumoer in de Cul zich niets aan te trekken.

CONCLUSIE
De goed gestemde (pun intended) Janneke Steffens is in haar nopjes en dat brengt ze goed over op haar publiek. Fijn en vol stemgeluid, prima pianospel en een leuke babbel.

CIJFER: 8 (DS)

------------------------------------------------------------

ZWARTE KAT

MUZIEK
De Nederlandstalige band Zwarte Kat speelt funky popnummers, aangelengd met een snufje blues.

PLUS
Deze band is enthousiast en staat achter de muziek die ze maken. Dat spat dan ook van het podium af.  De nummers zitten muzikaal gezien goed in elkaar en worden goed gespeeld.

MIN
Ondanks het enthousiasme dat de band zelf uitstraalt, maakt Zwarte Kat weinig contact met het publiek. Voor het publiek is het ook even wennen, een Nederlandstalige band na de vele Engelstalige bands van deze dag.

CONCLUSIE
Het publiek was niet in grote getallen komen opdagen, en het geluid was niet altijd goed. Waren zowel publiek als goed geluid wel aanwezig geweest, dan was deze band vast beter uit de verf gekomen. Leuk optreden, maar deze band kan absoluut beter.

CIJFER: 7 (IvdB)

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg