De Kling winnaar Lucas Dec Bokaal 2010 De Kling winnaar Lucas Dec Bokaal 2010

Punkrocktrio torent bovenuit

, Sophie Westhiner

De Kling winnaar Lucas Dec Bokaal 2010

Punkrocktrio torent bovenuit

Sophie Westhiner ,

Zonder al te lang hoeven na te denken, heeft de jury van de Lucas Dec Bokaal 2010 punkrocktrio De Kling als winnaar verkozen. In een goed bezochte Cul streden afgelopen dinsdag vier bands weer voor de felbegeerde studiotijd en voor het eerst in de geschiedenis mocht de winnaar na de bekendmaking zelfs nog even doorspelen.

Punkrocktrio torent bovenuit

Zonder al te lang hoeven na te denken, heeft de jury van de Lucas Dec Bokaal 2010 punkrocktrio De Kling als winnaar verkozen. In een goed bezochte Cul streden afgelopen dinsdag vier bands weer voor de felbegeerde studiotijd en voor het eerst in de geschiedenis mocht de winnaar na de bekendmaking zelfs nog even doorspelen.

PROJECT A
Het is een groot verschil wat Project A vanavond laat horen ten opzichte van hun optreden bij de voorronde. Waar toen het nog flink tekort kwam aan een mooi geheel, doet Project A nu alles goed wat toen slecht ging. De band heeft meer focus, de zang komt beter uit de verf en de liedjes overtuigen meer. De 'Amerikaanse sound' waar de biografie over spreekt, is nu wél duidelijk te horen en een band die in een korte tijd zoveel beter klinkt, kan daadwerkelijk potten gaan breken.

VALOUR UP TWICE
Voor het viertal van Valour Up Twice komt de finale van de Lucas Dec Bokaal nog iets te vroeg. De band maakt hard rock pur sang, maar mist nog het een en ander om echt tot haar recht te komen. Zo kan de drummer een stuk strakker spelen, missen de grooves nog wat variatie en is de stem van de zanger/gitarist nog niet volwassen genoeg om er goed bij te passen. Aan talent ontbreekt het niet, want de solo's zijn uitstekend.

DE KLING
De winnaar van de tweede voorronde moet het vooral hebben van het minimale. Een drummer, gitarist en zangeres/bassist. De jury bestempelde de band als 'furious punk rock' en die omschrijving komt in de buurt. De drummer is inderdaad furieus, maar waar mindere drummers direct uit de bocht zouden vliegen, kan deze in een moordend tempo ook de maat houden. De gitarist speelt staccato en zonder al te veel franjes terwijl bassiste Lotte van Riel een mooie bodem neerlegt om over te schreeuwen danwel zingen. De drive is ongekend en de aandacht verslapt nooit. De Kling is tot nu toe zonder meer de beste act van de avond.

JACK FOE
Omdat de winnaars van de eerste voorronde niet konden komen en SPUM (de nummer drie van dezelfde avond) in eerste instantie wel en nu alsnog niet, mag Jack Foe, de nummer drie van de tweede voorronde, op het podium verschijnen. Een beetje ondankbare taak omdat Jack Foe weinig publiek zo op het laatste moment heeft kunnen regelen, terwijl de fans van De Kling (die er in grote getale zijn) even achterin tot rust komen. Jack Foe komt beter uit de verf dan bij de voorronde, maar mist nog altijd een gebrek aan dynamiek en goede zanglijnen. De band schippert tussen Anouk en Skunk Anansie, maar daar waar die twee bands pakkende melodieen hebben, moet zangeres Cris Teurlinckx wat minder vaak alleen maar hoge noten pakken.

De bands zijn klaar, de jury bestaande uit Jesper Davits van 013 en
hoofdredacteur Bas van Duren van 3VOOR12/Tilburg gaan naar het kantoor van bedrijfsleider Jan Kinds om tot een oordeel te komen. Ze hoeven er niet lang over na te denken en komen al snel terug. Na de plus- en minpunten van alle bands komt Kinds met de conclusie: “De winnaar van de band staat niet als een huis, maar torent er bovenuit: De Kling!” Een luid gegil van de fans vult de kuil en voor het eerst in de geschiedenis van de Lucas Dec Bokaal mag de winnende band nog even optreden. Door gebrek aan een flink repetoire doet De Kling dezelfde nummers als daarnet, maar de fans boeit het niet; die gaan compleet los op de muziek van een meer dan terechte winnaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg