Buma komt Incubate tegemoet met nieuwe rekening Buma komt Incubate tegemoet met nieuwe rekening

"Buma zou meer moeten investeren in een vitale markt als het live-circuit"

, Atze de Vrieze

Buma komt Incubate tegemoet met nieuwe rekening

"Buma zou meer moeten investeren in een vitale markt als het live-circuit"

Atze de Vrieze ,

Buma/Stemra en Incubate zijn er uit. Het Tilburgse festival was verontwaardigd over een rekening van 14.822,90 euro aan af te dragen auteursrechten. Veel te hoog, vond Incubate. Op een goed gesprek volgde een nieuwe rekening: 875,45 euro.

"Buma zou meer moeten investeren in een vitale markt als het live-circuit"

Buma/Stemra en Incubate zijn er uit. Het Tilburgse festival was verontwaardigd over een rekening van 14.822,90 euro aan af te dragen auteursrechten. Veel te hoog, vond Incubate. Op een goed gesprek volgde een nieuwe rekening: 875,45 euro. Een flink verschil, waar Joost Heijthuijsen van Incubate logischerwijs tevreden mee is. "Dit is een faire rekening. Mensen denken wel eens dat wij tegen auteursrechten zijn, maar dat is helemaal niet zo. We maken alleen bezwaar naar de manier waarop Buma nu te werk gaat."

Incubate wond zich op over het feit dat Buma zonder overleg 7% rekende van het totale jaarbedrag totaalbedrag van 177.946 euro dat uitgegeven werd aan gages, reiskosten en huur van techniek. Daar viel nogal wat op af te dingen, vond het festival. Zo bestaat lang niet het hele programma uit artiesten die bij Buma aangesloten zijn. Niet alleen kunstenaars in andere disciplines (dansers, beeldende kunstenaars), maar ook muzikanten die werken onder creative commons licentie. Volgens Buma dient een festival met behulp van setlists aan te tonen wat er precies gespeeld is. "Buma heeft nu geconstateerd dat minder dan een derde van ons programma bij hen aangesloten is", vertelt Heijthuijsen. In dat geval geldt een lager tarief, van 3%. Daarvoor waren uiteindelijk geen setlists nodig, met alleen het programma kwam men er ook uit.

Ook het andere pijnpunt werd uit de wereld geholpen: Incubate vindt grotendeels plaats in podia die een reguliere deal met Buma/Stemra hebben, zoals 013 en Little Devil. Incubate was niet van plan dubbel te betalen. "Uitzonderingen daarom zijn de buitenlocaties en enkele kleine cafés. Daarin staan niet de belangrijkste acts. De meeste grote acts die wel bij Buma/Stemra aangesloten waren, zoals Dananananaykroyd en The Damned, staan juist in 013."

Eind goed al goed voor Incubate dus. Volgens Heijhuijsen had Buma/Stemra liever gezien dat het festival de rekening niet meteen openbaar had gemaakt. Volgens de woordvoerder past deze aanpak echter bij het festival, dat ook zijn complete business plan openbaar maakte. "Wij willen juist in alle openheid werken. Wij bevinden ons midden in de discussie over auteursrecht. Door openheid creëer je ontwikkeling. Buma zou wat meer moeten investeren in een vitale markt als het live-circuit, in plaats van vooral te focussen op downloaden. De modellen die nu gehanteerd worden voor de heffing van auteursrecht in het live-circuit zijn veel te star."

Meer over Buma/Stemra op het blog van Incubate.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg