Ouderwets met de manen slingeren bij Incantation

Divine Eve en Hate brengen de stemming er alvast in

Wouter de Waal ,

De Vengeful Scapegoat European Tour van het illustere Incantation deed afgelopen maandagavond Little Devil aan, het enige Nederlandse adres op de rol. Voor een goed gevulde zaal bewees het Amerikaanse doodsmetaalinstituut nog steeds springlevend te zijn en de gemoederen (en snaren) stevig te kunnen beroeren.

Divine Eve en Hate brengen de stemming er alvast in

De Vengeful Scapegoat European Tour van het illustere Incantation deed afgelopen maandagavond Little Devil aan, het enige Nederlandse adres op de rol. Voor een goed gevulde zaal bewees het Amerikaanse doodsmetaalinstituut nog steeds springlevend te zijn en de gemoederen (en snaren) stevig te kunnen beroeren.

DIVINE EVE
Naast de hoofdact staan vandaag maar liefst vier andere death metalhordes op het programma, waardoor de aftrap op deze doordeweekse avond al om zeven uur plaatsvindt. Uw verslaggever realiseert zich dat helaas te laat en mist dan ook de eerste twee acts (het Italiaanse Nerve en het Spaanse Noctem). Aldus gaan we meteen de oceaan over met de Texanen van Divine Eve, een groep die duidelijk wars is van muzikale fratsen en haar elementaire gruntgeweld derhalve aanvult met een even primaire, afwisselend op Motörhead en jaren zeventig doom als Black Sabbath georiënteerde instrumentale aanval. Een simpel doch doeltreffend concert is het resultaat.    

HATE
Vervolgens gaan we terug naar het Europees continent met het Poolse HATE, dat een paar maanden geleden in deze zelfde zaal als voorprogramma van Blood Red Throne al aantoonde in deze streken over een behoorlijke fanschare te beschikken. Niet ten onrechte overigens, want haar sfeervolle en pakkende, naar black metal neigende death zit goed in elkaar en noopt welhaast onontkoombaar tot beweging, aan welke sterke aandrang veel bezoekers dan ook hoofdschuddend toegeven. Ook visueel gesproken hebben deze Oost-Europese vrienden het goed voor elkaar met hun ´black-and-white-party´ grime en stoere rokken (alleen voor echte mannen). “It´s always nice to play in this shed,” merkt de voorman op zeker moment terloops op, en dat genoegen is geheel wederzijds.  

INCANTATION
De hoofdschotel van deze dag is echter zonder twijfel Incantation, waarvoor talrijke bezoekers duidelijk van heinde en verre zijn komen aandraven (zo spot bovengetekende onder anderen Martin van Drunen, zanger van onder meer Asphyx en Hail Of Bullets, die hiervoor klaarblijkelijk de rivieren is overgestoken). Daarin blijken ze geen ongelijk te hebben gehad, want Incantation weet met haar rauwe, maar (zeker qua tempo) tamelijk afwisselende death metal al snel een oergezellig  ´oldschool death metal´ sfeertje neer te zetten, inclusief headbangend publiek en incidentele ruwe betuigingen van lichamelijke aanhankelijkheid, zoals tijdens Impending Diabolical Conquest, het energieke openingsnummer van het (hel jawel, hoe raadt u het zo) Diabolical Conquest album.

Naast een nieuwkomer als Scapegoat spelen de veteranen uiteindelijk ook de epische afsluiter van diezelfde plaat, het meer dan een kwartier beslaande Unto Infinite Twilight/Majesty Of Infernal Damnation, waarin eigenlijk alle krachten van deze band worden samengevat: van de plechtige, meteen memorabele introductie tot de snelle passages met kenmerkend, welhaast a-melodisch gitaarwerk en de lome, duistere momenten. Na die muzikale mastodont is er nog tijd voor een enkele toegift in de vorm van het hyperactieve Dying Divinity, dat met tegen speakers schurkende, ernstig vervormd klinkende gitaren prima wordt afgesloten. Waarschijnlijk zal het tot het onvolprezen Neurotic Deathfest duren vooraleer er een death metal concert van vergelijkbaar niveau op Tilburgse bodem wordt gegeven.