Wereldband wordt lauw ontvangen in halfgevulde Dommelsch Zaal Wereldband wordt lauw ontvangen in halfgevulde Dommelsch Zaal

Babylon Circus zet sterke show neer, maar publiek is niet overtuigd

, Wessel Damen

Wereldband wordt lauw ontvangen in halfgevulde Dommelsch Zaal

Babylon Circus zet sterke show neer, maar publiek is niet overtuigd

Wessel Damen ,

De veteranen van de Franse skaband Babylon Circus vonden het tijd om weer eens op te treden in de 013, waar ze de afgelopen jaren meerdere malen hun show ten tonele hebben gebracht. Was het voorgaande jaren de Kleine Zaal waar het feest werd gevierd, deze keer proberen de Fransozen het in de Dommelsch Zaal, die helaas alles behalve gevuld raakt.

Babylon Circus zet sterke show neer, maar publiek is niet overtuigd

De veteranen van de Franse skaband Babylon Circus vonden het tijd om weer eens op te treden in de 013, waar ze de afgelopen jaren meerdere malen hun show ten tonele hebben gebracht. Was het voorgaande jaren de Kleine Zaal waar het feest werd gevierd, deze keer proberen de Fransozen het in de Dommelsch Zaal, die helaas alles behalve gevuld raakt.

BABYLON CIRCUS, PART-UN
Een goed half uur te laat betreden de muzikanten het podium. Normaliter betekent het verschijnen van een band van formaat een flink lawaai en gejoel, maar deze keer niet . De gitarist en toetsenist spelen een lekker melodietje en stuk voor stuk komen de extra bandleden het podium opgelopen om de geluiden van hun instrumenten toe te voegen aan het introductienummer. Zelfs wanneer de band compleet gemaakt wordt met de energieke verschijning van de kleine zanger David Baruchel worden de conversaties tussen de gasten in de zaal niet gestokt. Het is de carnavalsmoeheid die heerst onder de Tilburgers. Het moet gezegd worden dat de Fransen ook niet meewerken, want de vele stimulerende en energieke nummers die de band rijk is worden niet gespeeld. Gekozen wordt voor de zachtere chansons, zoals 'J’aurais bien voulu'. Met een belangrijke rol voor accordeonist en ‘groots dichter’ Rimbaud voert Franse gevoeligheid de boventoon. Na vijf dagen van opblaaskrokodillen, zachte G’s, harde L’en, poortjes en polonaises wordt dit met gemengde gevoelens ontvangen. Vlak voor het podium doen enkele gasten een poging tot pitten, maar zowel de muzikanten als de overige aanwezigen lijken hier het nut niet van in te zien. Na een half uur doet Babylon Circus al een eerste quasi-vertrek-act, waarbij het publiek moet laten blijken dat ze moeite willen doen de Fransen terug te krijgen. Met een beetje applaus uit de hoeken lukt dat.

BABYLON CIRCUS, PART-DEUX
“You guys are really quiet”  is de boodschap. Schouders worden opgehaald, vingers aan de mond gezet en er wordt gemopperd dat ze niet zo moeilijk moeten doen. Babylon Circus probeert nogmaals het publiek te overtuigen, met haar “Gipsy-mjuziek” (Frans-Engels voor zigeunermuziek red.) met nummers als 'Caravan pace'. De opzwepende muziek heeft nog steeds niet het gewenste effect en zelfs het uitnodigen van verschillende vrouwelijke fans op het podium om lekker met ze te dansen verandert de gemoederen weinig. Babylon Circus probeert en probeert maar het publiek komt maar niet los. Steeds als een aantal oudere nummers wordt gespeeld, is er meer beweging in het publiek, maar zodra deze worden afgewisseld met nieuwer materiaal verliest het publiek duidelijk haar aandacht. Zichtbaar teleurgesteld druipen de Franse meesters van de ska af, hopend op een meute Nederlanders die “Encore!” schreeuwt, zoals dat in voorgaande jaren het geval was.

BABYLON CIRCUS, PART-TROIS
Wederom doet een halfwarm applausje het goede werk. De band heeft zijn doel van een dansende menigte opgegeven en besluit voor haar eigen plezier te gaan spelen. De leden lachen onderling naar elkaar en lijken het eens te zijn geworden over het feit dat dit maar een korte show wordt. Wil het publiek niet losgaan, dan gaat Babylon Circus ook niet los. Zelfs halve dreigementen van de zanger om vanavond maar vroeg te stoppen zodat ze morgen in Amsterdam energie hebben, ontmoeten weinig weerstand bij het publiek. Een enkel stelletje uit zijn woede over de stad, maar dat de Fransen er zogenaamd hun energie voor gaan sparen vindt niemand verschrikkelijk. Het is jammer, maar ach.

BABYLON CIRCUS, GRANDE FINALE
Zo eindigt het optreden van Babylon Circus spoedig in een algemene consensus over het feit dat het aan het publiek ligt. De energieke ska met haar lekkere rifjes en opzwepende blazers kan de zaal niet overdonderen zoals ze dat op al haar vorige ontmoetingen deed. Verschillende optredens hebben ze gegeven op Lowlands, Sziget en ook in onze eigen 013. Elke show was ongelooflijk en haast ongeëvenaard in haar combinatie van mooie muziek, energie en dansbaarheid. Dat deze show minder geslaagd is, ligt enerzijds aan minder sterk nieuw materiaal van de band en anderzijds een laf en onuitgeslapen publiek, waarbij de tweede factor waarschijnlijk de doorslaggevende is. Babylon Circus kan met gemak een fantastische show neerzetten en het is daarom te hopen dat hun volgende bezoek aan de 013 niet vlak na carnaval is.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg