Daily Bread verrast met twee nieuwe nummers

Voorprogramma vlammend van start

Lisa Ruskus ,

In een krap uur jaste Daily Bread bijna zijn gehele repertoire afgelopen vrijdag in de Kleine Zaal er doorheen. Tevens was de Kleine Zaal getuige van twee nieuwe nummers die verrassend rustig waren. neWax was een waardige opener met al zijn technische mankementen.

Voorprogramma vlammend van start

In een krap uur jaste Daily Bread bijna zijn gehele repertoire afgelopen vrijdag in de Kleine Zaal er doorheen. Tevens was de Kleine Zaal getuige van twee nieuwe nummers die verrassend rustig waren. neWax was een waardige opener met al zijn technische mankementen.

NEWAX
Het optreden van neWax begint met een minuut stilte die al snel wordt opgevolgd door een aantal extra minuten, doordat de versterker van gitarist Niek rokend het podium wordt afgedragen. Als het eindelijk zo ver is, spat de energie van het podium af. Hoekige Britse pop en zeer dansbaar; niet voor niets stond NeWax in 2009 in de finale van De Grote Prijs van Nederland.

De zang doet denken aan Robert Smith en als geheel klinkt NeWax erg eighties. De Talking Heads-cover ‘ Psycho Killer’ is fijn. Nadeel is echter dat je vanaf dat moment denkt dat je alles al een keer eerder hebt gehoord. Met de identieke polo’s, de energie van Kaiser Chiefs en de lulligheid van Franz Ferdinand is neWax een verzameling van al het goede wat de britpop de afgelopen jaren heeft voortgebracht.

DAILY BREAD
Daily Bread is vanaf het begin van het optreden een orkaan, de Turbonegro-achtige hectiek is geweldig. De debuutplaat van deze Friese, piepjonge formatie wordt in een klein uurtje in een andere volgorde dan de cd aan het publiek gepresenteerd. De band omschrijft hun stijl als 'sexy garage dance' en dat kan goed kloppen. Zeker wanneer Daily Bread het nummer ‘About Birds and Bees’ inzet, dat naar eigen zeggen over beleefd neuken gaat, wat wij in Tilburg niet zouden kunnen; aldus frontvrouw Kimberly.

Als winnaar van de Kleine Prijs van Friesland mocht de band deelnemen aan De Grote Prijs, maar toen de band niet met al zijn panterprint in de gewenste opstelling mocht optreden, zagen ze er vanaf. Een beetje ego heeft de band wel, maar het is tevens zeer charmant. Dit trio heeft ballen. Het razendsnelle drumwerk is verbluffend, de energie van de band komt als een muur op het publiek af. Helaas is het geluid af en toe ook een muur van takkeherrie. Het is erg hard: zeker de noisy stukken zijn niet goed voor het gehoor.

Met het nieuwe werk dat Daily Bread vanavond ten gehore brengt, laat de band zien ook af te kunnen stappen van de harde chaos. Mooie samenzang en meer melodie maar mét het rauwe randje dat al het werk van Daily Bread heeft. Hoewel het niet erg druk is in de Kleine Zaal is de sfeer erg goed, de zaal gaat uit zijn dak.  
Een wervelend optreden, de verwachtingen die Daily Bread met de krachtige plaat ‘ Well you’re not invited’ wekt, worden live meer dan ingelost. Hopelijk gaan we nog veel meer horen van dit sexy garage dancetrio!