3VOOR12/Tilburg Tipt! 3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in december

, Wouter de Waal en Marco van Hoof

3VOOR12/Tilburg Tipt!

Deze concerten mag je niet missen in december

Wouter de Waal en Marco van Hoof ,

Je kunt er echt niet meer omheen en al zou je eventueel anders wensen, een enkele blik door het raam volstaat om je uit de droom te helpen: Koning Winter heerst in ons kleine kikkerlandje. Niet getreurd echter, die sneeuw is misschien wel lastig, maar natuurlijk ook schitterend en als je jezelf ingepakt en wel op weg begeeft naar de één of andere concertzaal zul je ontdekken dat daar ook meer dan genoeg prachtigs te beleven valt.

Deze concerten mag je niet missen in december

Je kunt er echt niet meer omheen en al zou je eventueel anders wensen, een enkele blik door het raam volstaat om je uit de droom te helpen: Koning Winter heerst in ons kleine kikkerlandje. Niet getreurd echter, die sneeuw is misschien wel lastig, maar natuurlijk ook schitterend en als je jezelf ingepakt en wel op weg begeeft naar de één of andere concertzaal zul je ontdekken dat daar ook meer dan genoeg prachtigs te beleven valt. Tegen het einde van de maand heb je als ieder jaar het Stranger Than Paranoia festival in Paradox (ditmaal onder anderen met de onlangs nog op Incubate spelende saxheld Peter Brötzmann) en eerder zorgt Schradinova in 013 vast bij velen voor een warm gevoel van binnen. Zelfs afgezien daarvan is er echter nog genoeg te doen.

DEFCON ONE + INVOLVED + DEATHBOX – 3 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Limburg, land van de vlaaien, Geertje en… death metal! Als je wil weten welke nageboorten uit die vervloekte grond ontspringen, ben je vandaag bij Little Devil aan het juiste adres. Wie de referenties die de betreffende bands zelf noemen kan plaatsen, weet in ieder geval dat je hier niet met brullende muzikale onbenullen te maken gaat krijgen. Deathbox, Involved en Defcon One houden namelijk van geavanceerd doodsmetaal en mocht je jezelf daar niets bij voor kunnen stellen, dan is dat reden te meer je deze vrijdag zonder entreeschade door hen te laten verrassen.

FEAR FACTORY – 5 DECEMBER, DOMMELSCH ZAAL 013
Fear Factory, bestaat dat nog? Inderdaad is het een tijdje tamelijk stil geweest rond de band die in de jaren negentig industriële metal naar een ongekend groot publiek bracht. Vanavond doen ze echter 013 aan met een bezetting waar de liefhebber alleen maar de vingers bij af kan likken. Naast zanger Burton C. Bell is de meester van de staccato gitaarpartijen Dino Cazares namelijk ook weer van de partij, die qua omvang bijna naar de kroon wordt gestoken door massief drummonster Gene Hoglan (Dark Angel, Death, Strapping Young Lad/Devin Townsend). Dat moet toch wel een succes worden – en anders zorgt voorprogramma High On Fire daar wel voor.

RELAX! TRY-OUT – 9 DECEMBER, CUL DE SAC
De hiphop-en-meer-band van vaderlandse bodem Relax! heeft nieuw werk  en wil dat vandaag op het Tilburgse publiek beproeven. Welbeschouwd kun je jezelf daar geen buil aan vallen, want de entree is gratis en je kunt wegrennen wanneer je wil. En zeg nou zelf: hoe vaak zie je nu een hiphopgroep die minstens evenveel aandacht besteedt aan haar muzikale arrangementen als aan haar raps? En hoe vaak hoor je überhaupt ‘zwarte’ muziek in de Cul? Alle aanleiding om deze musicerende medeschepselen eens met een bezoek te verblijden.

ROXXITY PRESENTEERT: LATENTE TALENTEN – 10 DECEMBER, STAGE ONE 013
Zoals bekend broeit het in Brabant altijd op rockgebied, hoe de temperaturen buiten ook mogen zijn. Roxxity toont je deze avond de nieuwste pareltjes, van de rechtdoorzee rock van Jack Foe tot de progressieve geluiden van Synesthesia en de afwisselende klankweefsels van Good Morning Spider (dat misschien wel een Sparklehorse cover op het programma heeft staan). Kennen doe je het waarschijnlijk allemaal niet, maar dat hoeft de pret niet te drukken, want je kunt al dat moois gewoon gratis en voor niks in de Stage One bezichtigen. Niets te verliezen dus.

GOGOL BORDELLO – 12 DECEMBER, DOMMELSCH ZAAL 013
Wie de uit New York afkomstige gypsypunkers van Gogol Bordello heeft gemist op Pinkpop, krijgt nu alsnog de kans om te zien hoe een lelijke doch charismatische frontman met bandleden uit tal van landen een geslaagde balkanrockparty verzorgt. De ongetwijfeld uitermate dansbare gig begint zondag de twaalfde redelijk vroeg (19.00 uur), dus de wekker van maandagmorgen kan geen excuus zijn om de enige Nederlandse show van deze tour te missen.

DEAD SWANS – 14 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Voor je maandelijkse portie hardcore kun je als altijd terecht in Little Devil, waar een gemêleerd gezelschap van Engelsen en Amerikanen de boel grondig zal opschudden met een eigentijdse en gemetalliseerde vorm van auditief geweld. Voordat hoofdact Dead Swans het publiek omver zal walsen, mogen Mother Of Mercy en Brutality Will Prevail hun respectievelijk door melodie en doom geïnformeerde takkenherrie al over de aanwezigen uitstorten. Het wordt vast heel knus.

FLUX – 16 DECEMBER, CUL DE SAC
De zangeres, toetseniste en liedschrijfster van deze Groningse groep heet Irene Wiersma. Titels van enkele nummers zijn 'Chocolade', 'Melkboer' en 'Haat Van Me'. Debuutalbum Pluimgewichten is twee maanden uit. Vergelijkingen met onder meer Spinvis zijn - zeer begrijpelijk - al veelvuldig gemaakt. Zelf zegt Wiersma “wat ik wil zeggen vind ik belangrijker dan dat het rijmt”. Typerend zijn speelse en dromerige melodieën met teksten die soms behoorlijk zwaar zijn. Kortom, kleinkunst ontmoet nederpop. En dat voor nop!

TCHA LIMBERGER’S KALOTASZEG TRIO – 19 DECEMBER, PARADOX
Kalotaszeg is een gebied in Roemenië nabij de grens met Hongarije. De blinde Belg Tcha Limberger heeft er jarenlang vertoefd en alles geleerd wat er te leren valt over Roemeense (en Hongaarse) volksmuziek. Zijn zang begeleidend met viool en verder ondersteund door contrabassist Berki Victor en altviolist Toni Rudi zal de muzikaal gezien traditioneel ingestelde Limberger vlak voor de aangekondigde btw-verhogingen op cultuur de rijkdom en schoonheid ervan laten horen.

ISBELLS – 22 DECEMBER, DE NWE VORST
Of de naam van deze Belgische band net als Bettie Akkemaai een woordgrap voor Tilburgers is, valt te bezien. Wat niet betwijfeld hoeft te worden, is dat de meerstemmige Engelstalige folky pop van Isbells (overigens ook een meer dan geschikte naam voor de decembermaand) voor een sereen moment van overpeinzing en bezinning in de drukke dagen voor kerst zal zorgen. Hetzelfde geldt voor het voorprogramma, de Utrechtse singer-songwriter Kim Janssen. De NWE Vorst vormt het sfeervolle decor voor beide concerten.

JINGLE BELL HELL VI – 25 DECEMBER, LITTLE DEVIL
Heb je geen familie om naar uit te wijken (of geen zin om naar familie uit te wijken) op eerste kerstdag? Of in de loop van de avond al weer meer dan genoeg van alle verplichte gezelligheid? Dan ben je deze dag bij Little Devil aan het juiste adres, want dat café biedt alweer voor de zesde keer plaats aan Jingle Bell Hell met onze eigen hardcore mannen van Milkman. Ditmaal worden ze vergezeld door het kakelverse lokale stonertrio Gigatron 2000 en de smeerlappen van Kru$h (en als je hun grind waardeert, kun je ook de volgende dag je hart ophalen bij Kots Op Kerst op dezelfde locatie). Smullen geblazen.

KINGFISHER SKY + THE DUST CONNECTION – 29 DECEMBER, KLEINE ZAAL 013
Hou je van muziek met substantie, maar is Stranger Than Paranoia je toch net wat te vaag, dan zijn de concerten van Kingfisher Sky en The Dust Connection vandaag misschien wel wat voor jou. Beide bands opereren in een domein dat even onmodieus als onverwoestbaar is: dat van de progressieve rock/metal. Kingfisher Sky is begonnen door de oude drummer van Within Temptation met de bedoeling zijn eigen “progressive myth-rock” met vrouwelijke vocalen te creëren en The Dust Connection (uit ons eigen stadje) geniet onderhand een prima reputatie in het genre. Samen zorgen ze ongetwijfeld voor een fantastische uitleiding van het jaar.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg