Slapshot flikt ‘t ‘m weer in 013 Slapshot flikt ‘t ‘m weer in 013

Tech-9 en All For Nothing ook op dreef

, Wouter de Waal

Slapshot flikt ‘t ‘m weer in 013

Tech-9 en All For Nothing ook op dreef

Wouter de Waal ,

Vorig jaar augustus gaven de mannen uit Boston al een memorabele performance in Little Devil. Afgelopen zondag bewees Slapshot wederom dat ‘Old Tyme Hardcore’ niet kapot te krijgen is. Het vormde het hoogtepunt van een puik dagje onvervalste hardcore in de Kleine Zaal van 013.

Tech-9 en All For Nothing ook op dreef

Vorig jaar augustus gaven de mannen uit Boston al een memorabele performance in Little Devil. Afgelopen zondag bewees Slapshot wederom dat ‘Old Tyme Hardcore’ niet kapot te krijgen is. Het vormde het hoogtepunt van een puik dagje onvervalste hardcore in de Kleine Zaal van 013.

21 GUN SALUTE
Rond een uurtje of half vier wordt het ruige bal geopend door 21 Gun Salute, een bende van vier Hollandse jongens die hun gebrek aan instrumentbeheersing ruimschoots compenseren met hun jeugdig enthousiasme. De zaal is op dit moment van de dag nog behoorlijk leeg, maar met een mix van covers en eigen werk weet het viertal de vroege vogels (ongetwijfeld deels bestaand uit bekenden van de band) toch al aardig in beweging te krijgen. Een aangename start van deze harde bijeenkomst.

INJURY TIME
Met het daarna aantredende Injury Time steken we even het Kanaal over. Een nogal overbodige verplaatsing, want de Engelsen spelen weliswaar acceptabel, maar lijken er vandaag gezien de vrij lauwe podiumpresentatie niet echt zin in te hebben. Misschien komt dat wel door de eerder op de dag in grote hoeveelheden geconsumeerde kruiden waar de brallende voorman maar niet over uitgepraat kan raken. Het zorgt er in ieder geval voor dat de troep de twijfelachtige eer heeft de gestaag binnendruppelende aanwezigen vaak snel weer te zien verdwijnen.

ALL FOR NOTHING
Nee, dan heeft het Rotterdamse All For Nothing het een stuk beter begrepen. Aangevoerd door een energieke frontvrouw zetten deze kameraden uit Nederlands arbeidersstad bij uitstek een meeslepende set neer, gevuld met even kernachtige als explosieve nummers. Tussen het gebrul en gespring door weet de zangeres zowaar nog tijd te vinden om een jonggestorven vriendin te memoreren en een lied op te dragen aan de veteranen van Tech-9 die hierna de planken zullen betreden. Het ondertussen talrijker aanwezige publiek weet het allemaal op waarde te schatten en vooraan demonstreren een paar geënthousiasmeerde fanatiekelingen hun ‘capoeira moves’.

TECH-9
Hoewel de band niet Tilburg, maar Eindhoven De Gekste als uitvalsbasis heeft, lijkt het vandaag wel of Tech-9 een thuiswedstrijd speelt. De voorste linies van het publiek deinen goed op en neer en de liederen van deze oudgedienden worden massaal meegezongen. Daar zijn ze trouwens ook bijzonder geschikt voor, want de elementaire straatpunk van de mannen zit propvol pakkende refreinen die welhaast tot blèren verplichten. De karakteristieke magere zanger zweept de zaal bij tijd en wijle nog verder op en zo weet deze groep na een dikke kwart eeuw nog steeds moeiteloos een fijn feestje te bouwen.

SLAPSHOT
De band van de dag is echter zonder twijfel Slapshot, dat een jaar geleden al in Tilburg liet zien nog steeds een overtuigende ouderwetse hardcore performance te kunnen geven en dat vandaag nog maar eens bevestigt. Zanger Choke mag dan niet bijzonder sportief ogen en grapt ook zelf bijna te oud te zijn voor dit soort dingen, maar dat belet hem en zijn kompanen allerminst een ijzersterke show neer te zetten. Overigens kan hij het vandaag relatief rustig aan doen, want het overenthousiaste publiek wil maar wat graag de zanglijnen voor zijn rekening nemen, waartoe hij het door het aanreiken van zijn microfoon ook regelmatig alle gelegenheid geeft. Sowieso worden alle nummers eigenlijk collectief gezongen, van het heftige ‘Firewalker’ en het recentere ‘The Last Laugh’ tot de tweemaal achter elkaar gespeelde, korte maar krachtige vrolijke ode aan chocolademelk ‘Chocomel’. Daarbij is het frontdeel van de zaal welhaast continu in beweging en rennen verscheidene aanwezigen het podium op en af, totdat ze na een melige halve cover van ‘Wonderwall’ bij de laatste toegift ‘Hang Up Your Boots’ de gelegenheid krijgen gezellig te blijven staan. Een uitermate sfeervol optreden kortom, met een mooie setlist waaraan misschien enkel de toffe cover van ‘Bigmouth Strikes Again’ van The Smiths ontbreekt (maar gelukkig voorziet dj-duo Eikenaar/Kimenai direct na afloop in het origineel). Volgend jaar weer?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Tilburg