Popronde 2016 in Deventer

Tekst: Nienke Hoogenberg & Mieke Hissink & Marije Jacobsen & Martijn Holtslag & Jeroen van Beersum Foto's: Eddy Dibbink ,

Zaterdag 24 september deed de Popronde Deventer aan! Maar liefst 42 bandjes maakten 25 podia onveilig, van de binnenstad tot het havenkwartier. Het was een supergeslaagde avond; de organisatie verdient een dikke duim voor dit helse karwei!

Met zo veel bands is het natuurlijk keuzes maken - lastige keuzes. Je kent het gevoel wel bij popfestivals: je hebt net iets gezien en geluisterd waarvan je denkt, dat is wel aardig, komen je vrienden van een ander optreden dat simpelweg overdonderend was. Misschien geven de volgende stukjes je wel dat gevoel!

16:00 Plato Deventer: The Grand East
Om 16:00 begint in het kleine Plato van Deventer de band The Grand East. Deze uit Twente afkomstige rockers brengen een mix van swampblues on steroids. Gaaf om te zien dat in akoestische bezetting de songs nog steeds als een huis staan. Opvallend is het enthousiasme en de spontaniteit van de boys tussen de nummers door. De plaat komt binnenkort uit: in de gaten houden deze!

19:15 De Alm: Stuart Mavis
De Alm is al niet zo groot, maar als je de helft van de ruimte opvult met een zeskoppige band, dan weet je dat het voor de bezoekers erg gezellig wordt. De dreamy pop wordt goed gewaardeerd, en het gebruik van keyboard en trompet geeft de liedjes af en toe een mooi, melancholisch randje.

19:30 Piknik: Liquid Sun Orchestra
Deze 11-koppige band maakt er één groot zomers feest van bij Piknik, alsof er geen einde lijkt te komen aan de Indian Summer in Nederland. Het is gezellig druk bij Piknik, vooraan staat het publiek te swingen op de Nigeriaanse Afrobeat, waarbij je ook bijna niet stil kunt blijven staan. Blazers met percussie, ze zetten strakke lijnen neer. De band doet zijn naam eer aan en wat een perfect gekozen locatie ook weer. De zomer mag van ons de hele nacht wel doorgaan.

19:45 Persee: Radio Eliza
In Persee begint de avond met het optreden van Radio Eliza in Persee. 3FM Serious Talent, OOR Talent èn 3voor12 Talent, zegt de omschrijving. Dat kan haast niet anders dan veelbelovend zijn!
De mannen maken er een fijn optreden van. Hun liedjes zijn catchy en liggen lekker in het gehoor. Een leuke band om naar te kijken, ze hebben het zichtbaar naar hun zin op het podium. Radio Eliza, daar gaan we nog veel meer van horen!

20:00 Burgerweeshuiscafé: Storksky
In het Burgerweeshuis knalt Storksky keiharde garagerock. De Limburgse zanger, songwriter en initiator speelt samen met zijn drummer in het Burgerweeshuiscafé het dak er af. Keiharde riffs, groovy ritmes en snijdende zanglijnen. Het doet sterk denken aan Muse, maar dan met wat extra distortion.

20:00 Filmhuis de Keizer: Potman JR.
De foyer van Filmhuis de Keizer is de perfecte stek voor een optreden van singer-songwriter Potman JR. Zijn repertoire bestaat uit mooie, breekbare liedjes die hij zingt met een indrukwekkend mooi stemgeluid. Diep, donker en ontroerend, begeleid met akoestisch gitaarspel. Veelal eigen liedjes, maar er komt ook een cover van Bruce Springsteen voorbij die erg goed uit de verf komt. Het publiek geniet zichtbaar van dit intieme optreden. Een naam om te onthouden!

21:00 De Perifeer: Glice
We belanden bij een ontdekkingsreis, die soms moeilijk te volgen is, maar uiteindelijk ook wel weer boeit. Waar luisteren we naar, staan we op deze aarde of in een ander universum?! Stemmen, geluiden, het gaat alle kanten op. Experimenteel is het zeker te noemen!

21:30 Burgerweeshuiscafé; Jeangu Macrooy
In het Burgerweeshuiscafé speelt inmiddels Jeangu Macrooy. De van Suriname afkomstige zanger en songwriter heeft inmiddels zijn eerste werk uitgebracht in samenwerking met Perquisite. Hij stond eerder al akoestisch in het café maar nu met voltallige band. De zanger en gitarist weet het volgestroomde café helemaal te temmen en mee te nemen met zijn ijzersterke songs. Deze jongen kan nog weleens heel groot gaan worden.

21:30 Persee: Rilan & The Bombadiers
Gooi funk, soul, jazz, disco, rock en hiphop bij elkaar, mix het geheel en voeg daar het herkenbare stemgeluid van de Haarlemse frontman Rilan Ramhane aan toe. Dan zit je ongeveer bij de muziek die deze man met zijn band maakt. Tussen het dansen en springen door is het hier even heel relaxed opladen bij zijn dromerige songs en fijne gitaarriffjes.

22:00 Productiehuis ON: AVI ON FIRE
Vanaf minuut één is het dansen geblazen bij de heren én dame van AVI ON FIRE. Met hun catchy refreintjes en het plezier dat ze uitstralen in het samenspel zorgen ze voor een energie die het hele publiek laat meebewegen. Wanneer de dansende massa na het laatste nummer langzaam moet landen is het zeker: dit is een band met een liveperfomance die je moet gaan zien!

22:00 Walhalla: Orange Maplewood
De Walhalla staat gezellig vol bij de stevige rockende set van Orange Maplewood. Ze hebben 380 km/u gereden om op tijd te komen vertelt de zanger; nou, die vaart houden ze er goed in.  Dit is echt lekkere rock ’n roll met een grunge randje. Ze sluiten af met een minuten durende instrumentale soundscape die ons even doen vergeten dat we nog meer bands op het programma hebben staan!

22:30 De Heks: Money and the Man
Money and the Man hebben inmiddels biercafé de Heks tot rijen buiten volgetoverd met hun keiharde mix van blues, indie en rock 'n roll. Rauwe riffs gillen door het kleine café waarin de temperatuur flink is gestegen. De drummer en gitarist gaan compleet uit hun dak en weten door de rauwheid heen nog een flinke bak catchiness te bewaren. Dit kan zo mainstage Down The Rabbit Hole. Live, hard, intens en het zweet en bier valt niet aan te slepen!

22:30 De Hip kelder: Jo Goes Hunting
In de kelder van De Hip is Jo Goes Hunting aan de beurt. Het broertje van één van de bandleden van De Staat heeft een hele band vol topmuzikanten om zich heen verzameld en komt met een eigenwijze karakteristieke sound. Jo is zelf de drummer en lead-zanger van het project. En hoe! Met overtuiging, enthousiasme en spontaniteit knalt hij zijn eigen rauwe liedjes de zaal in.

23:00 Burgerweeshuiscafé: Thijs Boontjes Dans- & Showorkest
Al voordat het optreden ècht begonnen is zit de sfeer er al goed in. Thijs pingelt wat op zijn piano, grapt met het publiek en nipt zo nu en dan uit een glaasje. Wanneer de band begint blijkt de ras-Amsterdammer dit voort te zetten in zijn show. De vrolijke rock 'n roll nummers, waarvan de tekst weinig aan de verbeelding overlaat, in combinatie met hun nuchtere humor en de rondgaande biertjes in het publiek zorgen voor een sfeer waar je U tegen zegt. Er wordt gedanst, gelachen en gedronken en net als het orkest zelf gaat het publiek nog lang niet naar huis.

23:15 Persee: 45ACIDBABIES
In de Persee zijn inmiddels de van de Herman Brood Academie afkomstige 45ACIDBABIES aan het knallen. Het kwartet, bestaande uit een drummer, bassist, zangeres en gitarist maakt een kruising tussen electropop en punk. De hooks die ze spelen zijn erg aanstekelijk. Jammer dat het publiek in de Persee niet echt aansluit bij deze jonge band. Aan talent en kwaliteit ontbreekt het in ieder geval zeker niet!

23:30 Walhalla: Magnetic Spacemen
Deze gruizige garagerockers uit Overijssel blazen het volgestroomde Walhalla compleet uit hun voegen. Deze boys punken alles kapot dat ze maar voor hun voeten krijgen. De rauwe stem van zanger en bassist Sam is nog schor van vorige optredens, maar dat boeit hem niet, alles moet kapot. Het publiek begint al te moshpitten. De aanstekelijke riffs en knallende songs zijn van topniveau. Deze band is waanzinnig. Hard.

Zo, hehe, dat zit erop! We herhalen het nog maar een keer, een superdikke duim voor de organisatie! Volgend jaar weer!

Hieronder de slideshow met topfoto's van Eddy Dibbink! Bands in de slideshow:

 • 45AcidBabies
 • Backgammon
 • Batobe
 • Cynbel
 • Daimy Lotus
 • Electric Company
 • Grenadeers
 • Jo Goes Hunting
 • Martha Jane and The Talisman
 • Money and The Man
 • Nachtschade
 • Oh Thunder
 • Radio Eliza
 • Rilan and The Bombardiers
 • Silent War
 • Standup 69
 • The Fire Harvest
 • The Motto
 • The Rising Sun
 • The Stangs
 • Woof Woof Ridicule