MY BABY gaat offroad

einde-tour interview

Interview: Martijn Holtslag ,

De band MY BABY is inmiddels geen onbekende meer. De shows van MY BABY eindigen niet zelden met een compleet verbaasd publiek. En uitgeput, want hoe hypnotiserend de snikhete moerasmonsterjams van dit Nederlands-Nieuw-Zeelandse trio ook zijn, er wordt in alle hoeken gedanst tot het licht aangaat. De band verovert in rap tempo de wereld met een psychedelische mix van blues, folk, gospel, rock, funk en triphop. Allemaal zonder elektronische poespas, maar alleen met gitaren, drums en kristalheldere vocals.
3voor12 Overijssel belde met de band naar aanleiding van het eindigen van de clubtour in Nederland en de geruchten over nieuw werk.

MY BABY, hoe gaat het ermee?
We hebben een goede zomer gedraaid dit jaar waarin we veel hebben gespeeld. Veel festivals ook buiten Nederland; we waren veel on the road. Engeland, naar Hongarije, Denemarken, Zwitserland: veel in de bus gezeten en heel wat kilometers gemaakt naar heel veel hele vette festivals. Zo waren we bijvoorbeeld in Hongarije op het Ozora festival: een psytrance festival waar vooral djs en elektronische acts staan. Wij waren eigenlijk de enige band met gitaren en drum en speelden in het midden van de nacht. Het was het mooiste festival waar we ooit geweest zijn; er stonden veel houten constructies die er het hele jaar door staan, met allemaal kunstenaars die sculpturen maken. Een soort wondere wereld. We stonden in de een soort psytrance programmering en speelden bijna 2 uur lang zonder te stoppen. Dat was heel gaaf.

Hoe is dat dan als groep om zo dicht op elkaar te zitten?
Cato: Joost en ik zijn broer en zus en kennen elkaar natuurlijk al heel lang. Binnen de band zijn de rollen heel duidelijk, daarom touren we ook heel makkelijk met elkaar. We hoeven ons niet anders voor te doen en kunnen ook makkelijk als vrienden tijd doorbrengen. We spelen al heel lang met elkaar. De laatste tijd boeken we wel allemaal single rooms, anders wordt het wel erg te gek.

Hoe was het voor jullie om zoveel in het buitenland te touren?
Elk land heeft een heel andere sfeer; we noemen Engeland altijd de crack tour. Daar ben je meer op jezelf aangewezen. Er is daar een keiharde markt: je moet alles zelf regelen. In Nederland is dat eigenlijk veel luxer, dat zeggen ook veel Engelse bands als ze naar het vasteland komen. Andersom is dat dus pittig. Maar het is te gek, het publiek is heel dankbaar en enthousiast. Het is altijd leuk om er naar terug te gaan. misschien zelfs nog meer omdat het zo'n uitdaging is. Je krijgt misschien één biertje, geen eten, ze kunnen je niks geven en dan kom je alsnog. Engeland is altijd even de mouwen opstropen.
Oost-Europa is ook heel vet, Hongarije, Servië, Slowakije, mensen reageren daar heel puur op de muziek. Vanaf het eerste nummer staat iedereen vooraan en ook al kennen ze je niet, ze gaan helemaal los. Handen in de lucht, kleren uit!

Maar nu even naar de geruchten, what's next?
We zijn nu bezig in de studio, aan een nieuwe plaat aan het werken. In de winter gaan we weer naar Nieuw Zeeland, onze tweede thuisbasis. Als het hier koud en winter is gaan we daar weer verder met het festivalseizoen. We spelen dus nog steeds, terwijl we aan het album werken.
De live sound is al veranderd sinds onze vorige plaat, we willen heel graag proberen of we die live sound meer in de studio-opname kunnen vastleggen. Er komen daarnaast nog wat meer wereldse invloeden in - wat Afrikaanse, Aziatische en Arabische invloeden op onze eigen MY BABY manier, nog meer een crazy mix.
Daarnaast zitten er veel trance opwekkende invloeden in onze muziek. We weten eigenlijk helemaal niks van dance of trance, maar wel het trance-opwekkende effect, daar zijn we erg mee bezig, niet met het naampje dat eraan vastgeplakt zit.

Hoe gaat dat dan in de studio te werk?
Cato: We nemen alles het liefst samen op, organisch, zo zetten we het ook live neer. We gaan gewoon jammen, dan komt er de meeste vibe uit. Als het te klinisch wordt past het niet meer bij ons. We gaan het liefst met z'n allen in de studio, drukken op record, en gaan. Daar improviseer ik dan live met wat teksten overheen. We hebben niet echt de singer-songwriter aanpak. We gaan geen lied van tevoren schrijven, we zijn echt live muzikanten.
Het opnemen is wel weer even opfrissen, we zijn zo gewend live te spelen. In de studio zijn er veel meer keuzemogelijkheden en moet je jezelf testen en jezelf vragen stellen. Is dit vet genoeg? Gaat het te ver? Jezelf elke dag pushen en meten of het past bij onze visie, wie we zijn en hoe ver we kunnen gaan.
In het voorjaar komt het nieuwe album uit, en gaan we een Europese tour doen. Met ook vette nieuwe visuals en decor.

Waar willen jullie graag naar toe?
We willen vooral veel spelen en touren; we hebben als live band nu voeten aan de grond gekregen. We zien veel bands die in hun eigen land keihard gaan en dan moeite hebben met de overstap naar kleinere zalen in het buitenland. Toen we de Popronde in Nederland deden, deden we eigenlijk een soort hele grote Popronde door Europa en Australië. We kiezen graag voor een andere route dan de gebaande paden. We gaan graag off-road.

MY BABY doet de laatste optredens van hun Voodoo Electrique tour. Check ze nu het nog kan!

  • Vrijdag 30 September 2016 : Het Burgerweeshuis, Deventer
  • Zaterdag 1 Oktober 2016 : Luxor Live, Arnhem
  • Zondag 2 Oktober 2016 : Effenaar, Eindhoven
  • Donderdag 6 Oktober 2016 : Fluor, Amersfoort
  • Vrijdag 7 Oktober 2016 : Blues aan de Zaan 2016
  • Zaterdag 8 Oktober 2016 : Podium Victorie, Alkmaar
  • Woensdag 7 December 2016 : Paradiso Grote Zaal, Amsterdam