De IJssel Stroomt Over in Metropool

Afwisselend programma staat bol van kwaliteit

Tekst: Anne-Marie Kok / Foto's: Serge Hasperhoven. ,

Zondag 18 december stond Metropool in Hengelo in het kader van De IJssel Stroomt Over. Maar liefst elf bands, met onder andere Quibus, MAGNETIC SPACEMEN en Mandrake's Monster. Wij waren erbij!

Bij binnenkomst in de grote zaal van Metrpool afgelopen zondag is het meteen duidelijk: hier gaat iets bijzonders gebeuren. Een grote praattafel splijt het hoofdpodium in tweeën en schuin voor het hoofdpodium staan nog eens twee podia opgebouwd. Mooi, er gaat dus veel muziek gemaakt worden vandaag. Het concept is als volgt: de elf deelnemende bands zijn verdeeld over drie rondes. In iedere ronde spelen de bands om en om een nummer, totdat ze allemaal drie nummers gespeeld hebben. Tussendoor schuiven ze aan aan tafel bij de Partij voor Cultuur voor korte interviews. Dat is het recept. Na iedere ronde is een pauze voor op- en afbouwen. Welkom bij de IJssel Stroomt Over.

In de eerste ronde spelen de volgende bands:

- Mandrake’s Monster

- AUFGLAUFT

- Mango Zabba

- Robin Yerah

Vier compleet verschillende bands, maar ieder met een mooi eigen geluid. Bijzonder was de bijdrage van Robin Yerah, een muzikant die alles zelf in de hand wil houden en op het podium zijn songs aan elkaar ‘loopt’ met beats en strings. En wat de andere bands vanavond niet lukt, lukt hem wel. Iedereen is muisstil.

 

De tweede ronde bestaat uit:

- Dann Thomas

- MAGNETIC SPACEMEN

- Tracey Silhouette

- Money & The Man

Wederom een mooie ronde, die wel wat aanpassingsvermogen vraagt van het publiek. Was je net lekker aan het wegzweven op de mooie sound van Tracey Silhouette, word je kort daarna ruw wakker gemaakt door Money & The Man. Maar man, wat word je blij van deze echte -mannen-muziek!

De afsluitende ronde heeft slechts drie bands op het program, maar de eerste maakt lawaai voor twee! Dit zijn:

- No Gods No Masters

- Dokter Watjes

- Quibus

Hier is het contrast misschien wel het grootst. No Gods No Masters is hard, harder, hardst, en splijt het publiek in tweeën: lovers and haters. Mooi als een band dat doet. Muzikaal zit het strak in elkaar en zanger Karel Lenferink schreeuwt met overtuiging zijn thuispubliek toe. Dokter Watjes, een van de Overijsselse inzendigen voor Eurosonic, brengt lekkere rock in dialect en Quibus, het nieuwst project van Martijn Holtslag, betovert het publiek met de dromerige electro van hun nieuwste EP, uitgevoerd met complete band.

Aan het einde van de avond krijgt iedereen een CD’tje mee met de muziek van alle bands daarop, op eentje na. Mandrake’s Monster is een nieuwe weg ingeslagen en was bij het ter perse gaan van de plaat nog aan het opnemen. Dus, naar huis toe en plaat opzetten, dan kun je ze thuis nog eens naluisteren en terugdenken aan deze te gekke avond vol topmuziek.